JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kampen om Narvik - Storslått drama om Hitlers første nederlag

Kinofilm: Kampen om Narvik
Regissør: Erik Skjoldbjærg
Drama / Krigsfilm 2022

nina.hanssen@lomedia.no

 - Kjenner du lukta? Det lukter malm. Det er lukten av penger, sier en av de unge norske soldatene som ankommer Narvik i april 1940 for å forsvare byen i nord. Selv var jeg ekstremt spent på å se denne store norske krigsfilmen om Narvik, byen der min fars familie kommer fra. Helt siden jeg var liten har jeg hørt om rallarne og betydningen av jernmalmen mellom Narvik og Kiruna. Og jeg har også hørt om at familien måtte flykte under krigen og bo på Sandhornøya utenfor Bodø. Jeg har slukt all litteratur og besøkt krigsmuseet midt i byen. Men det var først da jeg så storfilmen «Kampen om Narvik», at tårene strømte på, og jeg forsto hvordan sivilbefolkningen i Narvik hadde lidd.

Filmen er storslått, og her får vi drama på flere plan om hva som skjedde i tiden før og i de to månedene som følger etter at byen 9. april 1940 ble invadert av tyskerne og sivilbefolkningen ble sperret inne mens norske, franske og polske soldater prøvde å presse tyskerne ut. Selv om vi forstår at sjøslagene var avgjørende for at den tyske invasjonsflåten ble senket, og Hitler fikk sitt første nederlag, er det lite om hva som skjer i fjorden og mest om livet i fjellene rundt. Vi blir blant annet kjent med hotelldirektør som spilles av Kari Bremnes og kommer tett på flere av de som spiller norske soldater. Men vi blir også kjent med fru Tofte som jobber på hotellet og er så språkkyndig at hun blir tolk for tyskerne. Hun får en slags heltinne status i begynnelsen av filmen der hun også hjelper engelskmennene samtidig som hennes mann kjemper i fjellet sammen med de andre norsk soldatene. Fru Tofte får en stor rolle i filmen, mens Narviks ordfører og engelskmennene er nærmest som komiske statister å nevne.

Det er intense og realistiske skildringer av krigshandlinger der også fru Toftes sønn rammes hardt. Dette gir oss assosiasjoner til hva som skjer i Ukraina i dag.

Historien om superdama fru Tofte som etter hvert får seg en skramme, er litt urealistisk. Likevel er dette absolutt en film jeg vil anbefale alle å se. Og nå kan jeg endelig forstå hvordan mine besteforeldre hadde det da de måtte flykte med hele familien fra byen som til slutt ble ødelagt av krigshandlingene. Men så ble by nr 1 født, og familiene kunne flytte tilbake. 

Annonse
Annonse