JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PÅ MØTESALEN: Fra venstre Marit Nybakk, Petter Vellesen, Ingunn Gjerstad og Arne Bernhardsen.

PÅ MØTESALEN: Fra venstre Marit Nybakk, Petter Vellesen, Ingunn Gjerstad og Arne Bernhardsen.

Jan-Erik Østlie

Jubileumsbok: «Fortellinger om solidaritet, samhold og styrke»

LO i Oslo er 101 år: – Det er bedre å være litt omstridt enn ingenting

LO i Oslo er verken et hvilehjem eller en søndagsskole. 101-åringen er still going strong, organisasjonen fosser videre og har ingen planer om å legge inn årene.09.02.2021
07:00
08.02.2021 15:19

jan.erik@lomedia.no

– Det er bedre å være litt omstridt enn ingenting, sier Ingunn Gjerstad, LO i Oslos leder – den andre kvinnen på toppen i organisasjonens 101-år lange liv.

Samler forbundene på tvers

9. februar 1920 samlet 80 representanter seg fra 46 fagforeninger for å stifte Kristiania Faglige Samorganisasjon (Kristiania skiftet navn til Oslo i 1925). Organisasjonens formål ble nedfelt i fire punkter (se faktaboks nederst). Og ble ledet av Edvard Mørk de første ti årene. I dag heter organisasjonen LO i Oslo.

101 år seinere foreligger en jubileumsbok med tittelen «Fortellinger om solidaritet, samhold og styrke», fortalt av flere tidligere og nåværende tillitsvalgte i organisasjonen og redigert av Arne Bernhardsen.

Hva kan en sånn organisasjon gjøre som de enkelte fagforbundene ikke kan? Marit Nybakk, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra 1986 til 2017, og LO i Oslos første kvinnelige leder fra 1992 til 1997, trekker fram at LO i Oslo forstår betydningen av å ivareta arbeidsplassene i Oslo i situasjoner når de trues med nedleggelse.

– På tvers av fagforbundene stiller vi opp og er et fagligpolitisk korrektiv. Husk at det var vi som sto på barrikadene når den tradisjonelle industrien i Oslo ble lagt ned, sier Nybakk.

– Vi støtter arbeidskamper, og vi arrangerer brede fanemarkeringer der vi samler alle forbundene. Ingen gjør dette så godt som oss, sier Ingunn Gjerstad som ble valgt til leder i 2019.

På spørsmål om hele resten av fagbevegelsen ser at de gjør dette gode tverrfaglige arbeidet, smiler de to eneste kvinnelige lederne av organisasjonen det lure «neste-spørsmål-takk»-smilet.

Saken fortsetter under bildet

Boligforhold og bolignød i Oslo 1925-1935.

Boligforhold og bolignød i Oslo 1925-1935.

Arbark

Bokbad på nett

Koronapandemien satte en stopper for 100-års markeringen som skulle vært feiret på årsmøtet 30. mars i fjor. På selve fødselsdagen, 9. februar i fjor, arrangerte de en byvandring med om lag 30 deltakere. Program og planer var klart, boka var i rute. Så måtte de vente ett år, og pandemien herjer fortsatt. Planen i år er å starte fødselsdagen med å markere hva de syns om Wizz-Air. De har lagd et par bokbad som de vil legge ut på nett. Tanken var også at de skulle stå på Youngstorget å dele ut boka så langt opplaget på 1000 eksemplarer rakk.

Dette går ikke da dette ansees som et arrangement som ikke er tillatt. Bernhardsen forteller at de kan trykke flere bøker ved behov, og det er bare å ta kontakt. Etter hvert blir boka også digitalt tilgjengelig.

Saken fortsetter under bildet

Kleiv Fiskvik som overrekker lister med 5000 underskrifter mot frislipp av overtid til kommunalkomiteens leder Magnhild Meltveit Kleppa (Sp)

Kleiv Fiskvik som overrekker lister med 5000 underskrifter mot frislipp av overtid til kommunalkomiteens leder Magnhild Meltveit Kleppa (Sp)

Arbark

Radikale

«Partipolitisk uavhengig, men ikke politisk nøytral» – det er et slagord som særlig lederen fra 2009 til 2019 Roy Pedersen benyttet seg av. Dagens nestleder Petter Vellesen forteller at det ikke må herske noen tvil om at LO i Oslo er en del av den politiske venstresida, men at de samtidig ikke har bindinger til noe enkeltparti – heller ikke Arbeiderpartiet. Gjerstad understreker dessuten at de ikke blander seg inn i partienes indre anliggender. Men å kjempe for at fagbevegelsens egne tillitsvalgte kommer inn i bystyret og på Stortinget – det syns de er en naturlig ting å gjøre.

– Dere har et stempel som veldig radikale, har det vært brysomt?

– Nei, vi har lenge vært i opposisjon, dette er ikke et nytt fenomen. LO i Oslo er en solid organisasjon som har ressurser til å utvikle en selvstendig politikk. Flere andre lokalorganisasjoner i LO-systemet rundt i landet lener seg på vår politikk, sier Vellesen.

Saken fortsetter under bildet

Konstituerende møte i LO i Oslo 2. januar 1996. Fra venstre leder i Oslo Samorg marit Nybakk, LO-leder Yngve Hågensen og nestleder i LO i Oslo Kleiv Fiskvik.

Konstituerende møte i LO i Oslo 2. januar 1996. Fra venstre leder i Oslo Samorg marit Nybakk, LO-leder Yngve Hågensen og nestleder i LO i Oslo Kleiv Fiskvik.

Arbark

Internasjonal solidaritet

150 delegater fra grunnorganisasjonene møter på representantskapsmøtene. Det blir det politisk verksted av, mener Bernhardsen. Men det har ikke alltid vært sånn. Når han kom inn på 1990-tallet, var dette en arena for timesvise lange møter. Det syns han var trasig, men det er langt bedre nå.

Hva er så de viktigste sakene organisasjonen har kjempet for disse 100 årene? Boligpolitikk, lønnspolitikk og arbeidskamp, internasjonalt solidaritetsarbeid med land som Hellas, Spania, Sør-Afrika, Cuba, Vietnam og Palestina. De har vært aktive i Nei til Atomvåpen og organisert sitt eget studiearbeid.

Saken fortsetter under bildet

Fra en byggeplass i Oslo i 1930-åra.

Fra en byggeplass i Oslo i 1930-åra.

Arbark

Kvinnekamp

LO i Oslo fikk med Marit Nybakk kvinnelig leder ni år før Gerd-Liv Valla ble den første kvinnelige lederen i LO sentralt. Men har de ellers gjort noen merkbar innsats i kampen for kvinners rettigheter?

– I min tid støttet vi jentene på Nidar-Bergene. Ikke minst praktisk. Og vi har gjennom årene også vært opptatte av overordnede kvinnepolitiske spørsmål som likestillingsloven, abortloven og arbeidsmiljøloven – og har hatt mange sterke kvinner i bevegelsen. Men kvinnelønningene er fortsatt for lave, det kan vi konstatere, sier Nybakk.

– Dessuten har vi kjempet for 6-timersdagen, det er familiepolitikk, men også kvinnekamp, supplerer Gjerstad.

Flere tog

En av de kanskje viktigste praktiske oppgavene LO i Oslo har er å arrangere hovedstadens årlige 1. mai-tog. På 1970-,1980- og til langt ut på 1990-tallet var det umulig å arrangere ett tog. Det var noen år tre av dem. Her var både ml-bevegelsen og EEC/EF/EU-kampen sentrale elementer – den politiske uenigheten, ikke minst om parolegrunnlaget, var stor på venstresida på denne tida. Det politiske klima var til tider ganske hardt og røft.

Saken fortsetter under bildet

8. mars i oslo 1975. Kvinner fagorganiser dere - kjemp for egne krav. Lesbiske - samme er vi sterke.

8. mars i oslo 1975. Kvinner fagorganiser dere - kjemp for egne krav. Lesbiske - samme er vi sterke.

Arbark

– Klart det var problematisk. EU-spørsmålet var skilsmissespørsmålet nummer en når det gjaldt å samle troppene til ett 1. mai-tog. Heldigvis er ikke EØS-spørsmålet så splittende i dag, sier Vellesen.

– Vi diskuterer parolene på en helt annen måte i dag, det er en annen kultur nå. Heldigvis. Men det kan jo bli litt for tamt også. Jeg kunne for eksempel tenkt meg en noe skarpere klimadebatt, sier Bernhardsen.

1. mai 1967 i Oslo: Facistkuppet i Hellas. En forbrytelse mot det greske folk!

1. mai 1967 i Oslo: Facistkuppet i Hellas. En forbrytelse mot det greske folk!

Arbark

Fortsetter som før

At LO skal organiseres akkurat sånn som i dag, er ikke hogget i stein. LO er en demokratisk organisasjon med meningsbrytninger innad. En organisasjonsdebatt ble blant annet reist på siste LO-kongress.

– Vi har av og til andre meninger enn LO sentralt, men sånn bør det kunne være. Jeg føler også at dette er fullt ut akseptert i bevegelsen, sier Petter Vellesen.

– Vi ønsker å fortsette som før, men det er foreningene som eier oss og bestemmer retningen. I dag har vi kranglete arbeidsgivere, og klassekampen spisser seg til i takt med en økende nyliberalisme. Dette berettiger at vi er like til stede og sterke nå som i 1920, sier Ingunn Gjerstad.

Her fins boka på nett – til å bla i LO i Oslo 100 år

1. mai 2019. I fronten på toget ser vi ordfører i oslo Marianne Borgen (SV), Ingunn Gjerstad, leder av LO i oslo og Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo.

1. mai 2019. I fronten på toget ser vi ordfører i oslo Marianne Borgen (SV), Ingunn Gjerstad, leder av LO i oslo og Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo.

Jan-Erik Østlie

Kristiania Faglige Samorganisasjon

De fire punktene fra stiftelsesmøte 9. februar 1920:

1.

Å drive agitasjons- og opplysningsarbeid, utvikle forståelse for fagorganisasjonens betydning samt arbeide for et nærmere samarbeid innen beslektede fag- og industrigrupper.

2.

Å drøfte faglige tvistespørsmål og avgi uttalelser til forbundsstyrer eller LO-sekretariatet om hvordan tvistene skulle løses.

3.

Å medvirke ved innsamlinger, øvrige arrangement, omfattende arbeidskamper i samarbeid med forbundene.

4.

Å representere de fagorganiserte overfor spesielle offentlige institusjoner som fabrikktilsyn, kretssykekasse, arbeidsanvisningskontor, utsteder av håndverksretter osv.

Fra boka

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.02.2021
07:00
08.02.2021 15:19Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

Brian Cliff Olguin

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt  strekninger på Østlandet ut på anbud.

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.

Morten Hansen

Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Tormod Ytrehus

Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Martin Guttormsen Slørdal

Stadig større SV-motstand i Senterpartiet

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

Øyvind Sætre

Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han


Flere saker