JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PÅ MØTESALEN: Fra venstre Marit Nybakk, Petter Vellesen, Ingunn Gjerstad og Arne Bernhardsen.

PÅ MØTESALEN: Fra venstre Marit Nybakk, Petter Vellesen, Ingunn Gjerstad og Arne Bernhardsen.

Jan-Erik Østlie

Jubileumsbok: «Fortellinger om solidaritet, samhold og styrke»

LO i Oslo er 101 år: – Det er bedre å være litt omstridt enn ingenting

LO i Oslo er verken et hvilehjem eller en søndagsskole. 101-åringen er still going strong, organisasjonen fosser videre og har ingen planer om å legge inn årene.09.02.2021
07:00
08.02.2021 15:19

jan.erik@lomedia.no

– Det er bedre å være litt omstridt enn ingenting, sier Ingunn Gjerstad, LO i Oslos leder – den andre kvinnen på toppen i organisasjonens 101-år lange liv.

Samler forbundene på tvers

9. februar 1920 samlet 80 representanter seg fra 46 fagforeninger for å stifte Kristiania Faglige Samorganisasjon (Kristiania skiftet navn til Oslo i 1925). Organisasjonens formål ble nedfelt i fire punkter (se faktaboks nederst). Og ble ledet av Edvard Mørk de første ti årene. I dag heter organisasjonen LO i Oslo.

101 år seinere foreligger en jubileumsbok med tittelen «Fortellinger om solidaritet, samhold og styrke», fortalt av flere tidligere og nåværende tillitsvalgte i organisasjonen og redigert av Arne Bernhardsen.

Hva kan en sånn organisasjon gjøre som de enkelte fagforbundene ikke kan? Marit Nybakk, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra 1986 til 2017, og LO i Oslos første kvinnelige leder fra 1992 til 1997, trekker fram at LO i Oslo forstår betydningen av å ivareta arbeidsplassene i Oslo i situasjoner når de trues med nedleggelse.

– På tvers av fagforbundene stiller vi opp og er et fagligpolitisk korrektiv. Husk at det var vi som sto på barrikadene når den tradisjonelle industrien i Oslo ble lagt ned, sier Nybakk.

– Vi støtter arbeidskamper, og vi arrangerer brede fanemarkeringer der vi samler alle forbundene. Ingen gjør dette så godt som oss, sier Ingunn Gjerstad som ble valgt til leder i 2019.

På spørsmål om hele resten av fagbevegelsen ser at de gjør dette gode tverrfaglige arbeidet, smiler de to eneste kvinnelige lederne av organisasjonen det lure «neste-spørsmål-takk»-smilet.

Saken fortsetter under bildet

Boligforhold og bolignød i Oslo 1925-1935.

Boligforhold og bolignød i Oslo 1925-1935.

Arbark

Bokbad på nett

Koronapandemien satte en stopper for 100-års markeringen som skulle vært feiret på årsmøtet 30. mars i fjor. På selve fødselsdagen, 9. februar i fjor, arrangerte de en byvandring med om lag 30 deltakere. Program og planer var klart, boka var i rute. Så måtte de vente ett år, og pandemien herjer fortsatt. Planen i år er å starte fødselsdagen med å markere hva de syns om Wizz-Air. De har lagd et par bokbad som de vil legge ut på nett. Tanken var også at de skulle stå på Youngstorget å dele ut boka så langt opplaget på 1000 eksemplarer rakk.

Dette går ikke da dette ansees som et arrangement som ikke er tillatt. Bernhardsen forteller at de kan trykke flere bøker ved behov, og det er bare å ta kontakt. Etter hvert blir boka også digitalt tilgjengelig.

Saken fortsetter under bildet

Kleiv Fiskvik som overrekker lister med 5000 underskrifter mot frislipp av overtid til kommunalkomiteens leder Magnhild Meltveit Kleppa (Sp)

Kleiv Fiskvik som overrekker lister med 5000 underskrifter mot frislipp av overtid til kommunalkomiteens leder Magnhild Meltveit Kleppa (Sp)

Arbark

Radikale

«Partipolitisk uavhengig, men ikke politisk nøytral» – det er et slagord som særlig lederen fra 2009 til 2019 Roy Pedersen benyttet seg av. Dagens nestleder Petter Vellesen forteller at det ikke må herske noen tvil om at LO i Oslo er en del av den politiske venstresida, men at de samtidig ikke har bindinger til noe enkeltparti – heller ikke Arbeiderpartiet. Gjerstad understreker dessuten at de ikke blander seg inn i partienes indre anliggender. Men å kjempe for at fagbevegelsens egne tillitsvalgte kommer inn i bystyret og på Stortinget – det syns de er en naturlig ting å gjøre.

– Dere har et stempel som veldig radikale, har det vært brysomt?

– Nei, vi har lenge vært i opposisjon, dette er ikke et nytt fenomen. LO i Oslo er en solid organisasjon som har ressurser til å utvikle en selvstendig politikk. Flere andre lokalorganisasjoner i LO-systemet rundt i landet lener seg på vår politikk, sier Vellesen.

Saken fortsetter under bildet

Konstituerende møte i LO i Oslo 2. januar 1996. Fra venstre leder i Oslo Samorg marit Nybakk, LO-leder Yngve Hågensen og nestleder i LO i Oslo Kleiv Fiskvik.

Konstituerende møte i LO i Oslo 2. januar 1996. Fra venstre leder i Oslo Samorg marit Nybakk, LO-leder Yngve Hågensen og nestleder i LO i Oslo Kleiv Fiskvik.

Arbark

Internasjonal solidaritet

150 delegater fra grunnorganisasjonene møter på representantskapsmøtene. Det blir det politisk verksted av, mener Bernhardsen. Men det har ikke alltid vært sånn. Når han kom inn på 1990-tallet, var dette en arena for timesvise lange møter. Det syns han var trasig, men det er langt bedre nå.

Hva er så de viktigste sakene organisasjonen har kjempet for disse 100 årene? Boligpolitikk, lønnspolitikk og arbeidskamp, internasjonalt solidaritetsarbeid med land som Hellas, Spania, Sør-Afrika, Cuba, Vietnam og Palestina. De har vært aktive i Nei til Atomvåpen og organisert sitt eget studiearbeid.

Saken fortsetter under bildet

Fra en byggeplass i Oslo i 1930-åra.

Fra en byggeplass i Oslo i 1930-åra.

Arbark

Kvinnekamp

LO i Oslo fikk med Marit Nybakk kvinnelig leder ni år før Gerd-Liv Valla ble den første kvinnelige lederen i LO sentralt. Men har de ellers gjort noen merkbar innsats i kampen for kvinners rettigheter?

– I min tid støttet vi jentene på Nidar-Bergene. Ikke minst praktisk. Og vi har gjennom årene også vært opptatte av overordnede kvinnepolitiske spørsmål som likestillingsloven, abortloven og arbeidsmiljøloven – og har hatt mange sterke kvinner i bevegelsen. Men kvinnelønningene er fortsatt for lave, det kan vi konstatere, sier Nybakk.

– Dessuten har vi kjempet for 6-timersdagen, det er familiepolitikk, men også kvinnekamp, supplerer Gjerstad.

Flere tog

En av de kanskje viktigste praktiske oppgavene LO i Oslo har er å arrangere hovedstadens årlige 1. mai-tog. På 1970-,1980- og til langt ut på 1990-tallet var det umulig å arrangere ett tog. Det var noen år tre av dem. Her var både ml-bevegelsen og EEC/EF/EU-kampen sentrale elementer – den politiske uenigheten, ikke minst om parolegrunnlaget, var stor på venstresida på denne tida. Det politiske klima var til tider ganske hardt og røft.

Saken fortsetter under bildet

8. mars i oslo 1975. Kvinner fagorganiser dere - kjemp for egne krav. Lesbiske - samme er vi sterke.

8. mars i oslo 1975. Kvinner fagorganiser dere - kjemp for egne krav. Lesbiske - samme er vi sterke.

Arbark

– Klart det var problematisk. EU-spørsmålet var skilsmissespørsmålet nummer en når det gjaldt å samle troppene til ett 1. mai-tog. Heldigvis er ikke EØS-spørsmålet så splittende i dag, sier Vellesen.

– Vi diskuterer parolene på en helt annen måte i dag, det er en annen kultur nå. Heldigvis. Men det kan jo bli litt for tamt også. Jeg kunne for eksempel tenkt meg en noe skarpere klimadebatt, sier Bernhardsen.

1. mai 1967 i Oslo: Facistkuppet i Hellas. En forbrytelse mot det greske folk!

1. mai 1967 i Oslo: Facistkuppet i Hellas. En forbrytelse mot det greske folk!

Arbark

Fortsetter som før

At LO skal organiseres akkurat sånn som i dag, er ikke hogget i stein. LO er en demokratisk organisasjon med meningsbrytninger innad. En organisasjonsdebatt ble blant annet reist på siste LO-kongress.

– Vi har av og til andre meninger enn LO sentralt, men sånn bør det kunne være. Jeg føler også at dette er fullt ut akseptert i bevegelsen, sier Petter Vellesen.

– Vi ønsker å fortsette som før, men det er foreningene som eier oss og bestemmer retningen. I dag har vi kranglete arbeidsgivere, og klassekampen spisser seg til i takt med en økende nyliberalisme. Dette berettiger at vi er like til stede og sterke nå som i 1920, sier Ingunn Gjerstad.

Her fins boka på nett – til å bla i LO i Oslo 100 år

1. mai 2019. I fronten på toget ser vi ordfører i oslo Marianne Borgen (SV), Ingunn Gjerstad, leder av LO i oslo og Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo.

1. mai 2019. I fronten på toget ser vi ordfører i oslo Marianne Borgen (SV), Ingunn Gjerstad, leder av LO i oslo og Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo.

Jan-Erik Østlie

Kristiania Faglige Samorganisasjon

De fire punktene fra stiftelsesmøte 9. februar 1920:

1.

Å drive agitasjons- og opplysningsarbeid, utvikle forståelse for fagorganisasjonens betydning samt arbeide for et nærmere samarbeid innen beslektede fag- og industrigrupper.

2.

Å drøfte faglige tvistespørsmål og avgi uttalelser til forbundsstyrer eller LO-sekretariatet om hvordan tvistene skulle løses.

3.

Å medvirke ved innsamlinger, øvrige arrangement, omfattende arbeidskamper i samarbeid med forbundene.

4.

Å representere de fagorganiserte overfor spesielle offentlige institusjoner som fabrikktilsyn, kretssykekasse, arbeidsanvisningskontor, utsteder av håndverksretter osv.

Fra boka

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.02.2021
07:00
08.02.2021 15:19Mest lest

Hanna Skotheim

Kaisa om å være fattig i Norge: – Vi må se på lønningene til folk

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Tri Nguyen Dinh

Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

Kommentar

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Erna vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering»

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

Kommentar

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Det tar seg ikke pent ut når Erna Solberg toer sine hender i Ropstad-saken»

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Kranfører Rafals historie ryster politikere. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

Anders Hauge-Eltvik

Kulturstreiken for rettferdig pensjon trappes opp. Se oversikten her


Flere saker