samlaget
Lysende litteratur
Jon Fosse:
Eit nytt namn
Septologien VI-VII
Samlaget 2021
jan.erik@lomedia.no
Så kom han endelig i mål, Jon Fosse, i hvert fall med handlingen i den svært langsomme trebindsromanen som inneholde sju bøker – en septologi – og der siste bind heter «Eit nytt namn».
Med ovennevnte er poenget at den julefeiringa som lanseres i starten av denne romanen, den første av tre bøker, Asles feiring av julaften sammen med kompisen Åsleik og hans søster Guro, blir fullbyrdet. De to mennene tar båten, en sjark, til det øde stedet hvor Guro bor, og julaften blir gjennomført på et vis som med all tydelighet markerer at dette er en dag som verken de involverte eller fortelleren setter nevneverdig pris på. Men de vil likevel helst ikke feire dagen i hver sin ensomhet. Sånn sett er nok dette gjenkjennbart for langt flere lesere enn vi kanskje skulle tro.
Dette siste bindet holder seg ellers ganske lite på nåtidsplanet. Fortelleren Asle, kunstmaleren, tar mange og lange tilbakeblikk på den tida han traff kjæresten sin Ales, hun han aldri glemmer, hun døde så altfor ung, hun han savner så det virkelig svir. De møttes på busstasjonen i Bjørgvin, den gangen Asle skulle opp til Universitetsgata 7 for å se på en hybel han kanskje ville leie. Asle var nemlig opptatt på Kunsthøyskolen, han hadde slutte på videregående – nå skulle han bli kunstner. Denne første tida sammen med Ales får vi vite mye om i denne boka. En del av dette er ganske sår lesning, og faktisk også gjenkjennelig for en leser som sjøl studerte i den samme byen på samme tid. Ja, som også støtte på forfatteren fra tid til annen i den svarte fløyelsjakka og den brune lærveska. For sjøl om det ville være helt misvisende å kalle Fosses litteratur, både her og andre steder, for virkelighetslitteratur, så er det så definitivt sjølopplevde ting og trekk vi her får servert. I hvert fall på det ytre planet.
Språket til forfatteren er det sagt og skrevet mye om. Det repetitive, det enkle – ja, den bølgende formen som nærmest luller oss lesere inn i en rytmisk dans som er både suggererende og vakker. Fosse går aldri på akkord med denne stilen, uansett sjanger, det har han aldri gjort med noen få unntak i de aller første tekstene sine.
Det litt spesielle, kanskje til og med litt nye i denne over 1300-siders lange romanen, er at han har forandret syntaksen litt mer i retning av tysk skrivestil. Verbene kommer av og til helt til slutt i setningen, noe som kan virke litt arkaisk, men som fungerer på en fantastisk musikalsk måte. Fosse har jo også tidligere sammenlignet skriveprosessen sin med musikk der han sitter foran tastaturet på Mac-en sin, omtrent som en pianist foran flygelet, og tryller fram toner og akkorder. Skjønt, det er lyttinga som er det vesentlige, har han også sagt om det å skrive.
Og sånn kan det oppleves å lese ham også, at ordene bare kommer til ham, at han skriver fram en handling som nesten er assosiativ – tankesprang som følger på hverandre, men likevel danner en flott helhet, både innholds- og formmessig. Uten tegnsetting som punktum, sjølsagt, det har også blitt ett av hans varemerker. Komma, derimot, det spanderer han på seg, om ikke bestandig der en streng grammatiker vill ha gjort det.
Innerst inne handler denne septologien om den genuine kunsten og om Gud. Det er disse to instanser, som knapt kan skilles hos Fosse, han hele tida søker – ja, som fortelleren Asle også prøver å si noe meningsfullt om. Men hele tida glipper det, det er her språket, i hvert fall ordene, ikke lenger strekker til. Men kanskje kan bildekunsten hjelpe?
Jon Fosse drar denne problemstillingen så langt han klarer. Ikke på filosofisk vis som sin læremester Martin Heidegger gjør i sitt hovedverk «Sein und Zeit», men gjennom diktning og forbannet løgn. Lenger kommer han ikke, men det er langt nok til at det blir lysende litteratur – ja, stor kunst.
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Håvard Sæbø