Oktober
Mannen som mistet smaken
Marit Tusvik:
Mannen fra Milano
Oktober 2022
jan.erik@lomedia.no
Bruno heter en mann som sier han kommer fra Milano. I hvert fall er det der han bor. Bruno er kokk – ja, sågar mesterkokk med en nyervervet stjerne i Michelinguiden. Er det noe han ikke mangler så er det sjøltillit. Han er dessuten forlovet og skal snart gifte seg. Skjønt, det er ikke kjæresten som er hans store lidenskap, det er det sanselige ved selve matlagingen – det er den optimale smaken. I jakten på denne er Bruno nærmest hensynsløs, den påvirker hele hans vesen og væren, hans humør og lynne. Den optimale smaken er altoverskyggende.
Like før det forestående bryllupet drar han til øya Elba, den som kanskje er mest kjent for at Napoleon satt fanget der for over 200 år siden. Der tar han inn i et stort og vakkert hus hos en enke med et hår som ligner mest på sukkerspinn. Enka er som et overjordisk vesen, hun har også sine lidenskaper hvorav en av dem er ridning. Helt til den dagen hun faller av hesten og skader seg. De fører en merkelig dialog, det er åpenbart en erotisk spenning mellom dem, men de klarer å holde den fysiske avstanden. Bruno tenker ustanselig på mat, på urter – på alle kokkekunstens finesser, finesser bare han er besittelse av.
Så drar han tilbake til fastlandet, Marit Tusviks fortelling fortettes hva handlingen angår, og vi får vite at det forestående ekteskapet ikke blir noe av. Årsaken er ikke så lett å få øye på, men det verste som kan skje Bruno hender: Han mister plutselig smakssansen. Fullstendig. Samtidig blir han igjen, tre år seinere, invitert til Elba, han skal også denne gangen bo hos enka, men får samtidig en svært stor utfordring: Han skal lage en festmiddag på den lokale restauranten Bocca. Men ingen andre enn Bruno veit at han mangler sitt aller viktigste kjøkkenredskap, smakssansen. Og et drawback til – i Brunos øyne er de som jobber på Bocca fullstendig inkompetente, de er ikke i nærheten av hans nivå når det gjelder kokkelering. Fortvilelsen gnager i både sjel og kropp, Bruno lider. Fra enka, som ikke en gang er i huset da han ankommer for andre gang, er det lite – eller ingen – hjelp å få.
Ovennevnte er et riss av den ytre handlingen i Tusviks roman «Mannen fra Milano». Dette er mer enn ei bok om kokkekunst sjøl om tredjepersonsfortellerens innsikt i matlagingens vesen er formidabel og imponerende – ja, det er nesten så magen velter seg i vellyst under lesningen. Men akkurat denne perfeksjonismen, denne streben etter det beste, det optimale – det kan tas videre til andre av livets sider. Skjønt, hvor troverdig er Bruno? Kan vi stole på ham. De to første setningene i romanen er: «Jeg er et forferdelig menneske. Jeg lyver om alt.»
Tusvik har skrevet en roman som er klisjefri, med minimalistiske trekk, med en handling som ikke fører oss med logisk konsistens fra a til å. Det er til og med vanskelig å si hvor den fører oss hen. Men den var god å lese, den var som et velsmakende måltid, en tre retters middag der alle rettene var passelig store og ingrediensene krydret med stor skånsomhet. Det utgis ikke så mange sånne tekster i våre dager. Dessverre.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Spørsmål og svar
Det kan absolutt tenkes at du er blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling, skriver LO-advokaten.
Frøydis Falch Urbye