Cappelen Damm
Mor versus datter
Vigdis Hjorth:
Femten år
Den revolusjonære våren
Cappelen Damm 2022
jan.erik@lomedia.no
Vigdis Hjorth er blitt innbegrepet på skjønnlitterære undersøkelser av forholdet mellom mor og datter. Flere romaner har hun boret i denne problemstillingen, hennes siste roman «Femten år» er ikke noe unntak. Og det er ofte problemene, komplikasjonene, Hjorth er opptatt av. Hjorth er ikke idyllenes forfatter.
Vi møter Laura, ei ung jente med ei eldre søster og en mindre bror. Skjønt, aller viktigst er altså mora, ei mor Laura har den største tilliten til. I begynnelsen da hun enda er ei lita skolejente. For denne teksten skildrer Lauras liv fram til konfirmasjon, fram til hun blir voksen og skal – og aller helst vil – stå på egne, stødige bein. Så lett er imidlertid ikke livet. Når du er ei jente, når du har ei mor. Og alle har jo nettopp det. Vendingen i denne teksten, i denne fortellingen som snirkler seg fram i et rytmisk og til tider vakkert språk, skjer da Laura oppdager at hennes mor brevveksler med sin egen mor, Lauras mormor. Og i denne brevvekslingen ljuger mora så det renner, hun forskjønner livet, hun pynter særlig på livets vanskelige og problematiske sider. I denne relativt småborgerlige familien skal det ubehagelige holdes utenfor sannhetens rekkevidde, her skal det skinne av gull – også det som slett ikke er noe edelt metall. Dette er gjenkjennbart også for en gutt, ja jeg vil tro for alle.
Det er altså forstillelsen som er sentrum for denne såre fortellingen om ei ung jentes oppvekst, ei jente som sørger over at hennes bestevenninne flytter til Bergen – ja, som får ett og annet å tenke på etter hvert som hun vokser opp. Ikke minst blir tanken på konfirmasjonen til slutt helt umulig, hun inngår en slags pakt med presten som skjønner Lauras traumer og eksistensielle utfordringer langt bedre enn noen i hennes egen familie. Beskrivelsen av konfirmasjonshøringen i kirka er fornøyelig lesning der de ulike familier i all hovedsak sitter og tenker på sine egne utvalgte, eller på hvordan det planlagte familieselskapet etter at det hele er over skal foregå. Kakene der hjemme, taler, gaver og andre borgerlige ingredienser som hører med i et anstendig og tradisjonelt konfirmasjonsselskap. Hjorth tar dette på kornet uten noen gang å bli infam.
I «Femten år» er forfatteren kanskje mer poetisk enn på lenge. Lange setninger, som oftest skilt med komma, mer sjelden med punktum, bølger seg framover uten at det blir stilisert, det blir vakkert, flytende – det blir skjønn litteratur.
Det er ingen sint Vigdis Hjorth vi møter denne gangen, men en reflekterende, litterær og langt mindre pratsom forfatter som ikke synes å ha noen annen agenda enn å skrive fram et vart barne- og ungdomssinn i alle dets eksistensielle sjatteringer. Det kan kanskje ta litt tid å komme inn i denne romanen, den kan til og med fortone seg triviell, men etter den nevnte vendingen trenger fortellingen seg inn under huden på leseren, den blir påtrengende og litt «ubehagelig» sånn god skjønnlitteratur skal være. Og det beste av alt: Det ser ut til at det kan bli folk av sånne som Laura også.
Mest lest
For noen gjelder etterbetalingen av lønnstillegget fra 1. april, mens andre tariffavtaler har fastsatt 1. mai som virkningsdato.
Brian Cliff Olguin
Når får du ny lønn? Dette er de viktigste datoene
– Å ha mange minustimer er veldig stressende. Jeg trodde det var arbeidsgivers ansvar å sørge for at timene i turnusen går opp, sier Elise Lærum Aasen.
Simen Aker Grimsrud
Elise «skyldte» arbeidsgiver 70 timer. Kommunen lovet å se på saken, men et halvt år senere har hun ikke hørt noe
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Hanna Skotheim
Ansatte mener Nav bryter loven: – Brukerne kan ikke føle seg trygge
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Debatt
Vi er utslitt. Dette er ikke en «utfordring». Dette er KRISE, skriver, skriver Rebekka Thoresen.
Privat
«Vi er utslitt. Dette er ikke en «utfordring». Dette er KRISE», skriver sykepleier Rebekka
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyest sykefravær
Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.
Werner Juvik
Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Fyller 75 år
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Kommentar
Vannkrafta vår har gitt velstand og velferd. Nå selges den til høystbydende, skriver Jo Moen Bredeveien.
Jan-Erik Østlie
«Det begynner å bli ganske tydelig. Ap kommer ikke til å gjøre noe med strømprisene»
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Martin Guttormsen Slørdal
Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte
Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.
Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen
Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil
Jeff Bezos eier Amazon og er i dag verdens fjerde rikeste. Ansatte mener han og selskapet står for verdier som sliter ut de som jobber i varelagrene.
AHMED GABER / Reuters / NTB
Nå kjemper lageransatte en historisk kamp mot giganten Amazon
LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, mener renteøkninger er feil medisin.
Aslak Bodahl