Jan-Erik Østlie
Film:
Munch i fire stadier
Munch
Regi og manus: Henrik M. Dahlsbakken
Biografisk drama 2023
jan.erik@lomedia.no
Edvard Munch er kanskje Norges mest anerkjente billedkunstner – i hvert fall sett fra utlandet. Han er også den eneste som har fått et eget museum som arkitektonisk kan ta pusten fra de fleste – ja, som virkelig viser hvor materielt rikt land vi lever i når vi for en gangs skyld vil hedre kunst og kultur. Det er også lagd filmer om Munch, men neppe noen (jeg har ikke sett alle) så spektakulære – og kunstneriske – som den som går på kino i disse dager (premiere fredag 27. januar).
Dette er ingen tradisjonell biografisk film. Den fortelles heller ikke kronologisk, den fortelles mer scenisk der kunstneren til og med spilles av fire skuespillere. Samtidig spilles den svenske forfatteren og rabulisten August Strindberg, som Munch var en nær venn med – i hvert fall i Berlintida – av en kvinne: Lise Carlehed. I tillegg møter vi også Gustav Vigeland (ja, skulptøren i Frognerparken), Sigbjørn Obsfelder (der er så underligt, jeg må viss ha kommet på feil klode) og Dagny Juell – for å nevne noen av de mest sentrale.
Scenene i filmen er altså lagt til fire perioder i Munchs liv. Og han er omtrent like nevrotisk i dem alle. At Munch var en sær sjel, at han var nærtagende og sensitiv, er velkjent fra utallige andre kilder. Likevel er det for meg noe overraskende at filmens regissør Dahlbakken har valgt å framstille dette såpass klisjefylt som her. De intellektuelle debattene mellom Munch, Vigeland, Strindberg og Obstfelder i Berlin er akkurat så høyttravende og livsfjerne som de fleste anti-intellektuelle nok mener at sånne mennesker er. For meg, som ikke er noen anti-intellektuell, ble de likevel kostelige. De er filmens mest komiske innslag.
Ellers er det ikke så mye å le av i denne filmen. Skjønt, det er verken en tragedie eller en komedie. Dette er mer stykkevis og delt, enn det er helt – for å ty til Henrik Ibsen og hans prest Brand.
Personlig likte jeg nok best den aller yngste Munch i denne filmen. Vi er et sted i Vestfold, det skal vel være Åsgårdstrand, der kunstneren i spe er sammen med deler av familien. Unge Munch bruker mesteparten av tida foran staffeliet. Her forelsker han seg ikke bare i kunsten, lyset og seg sjøl, men også i det andre kjønn. Kjærligheten slet han for øvrig med hele livet. Og ble aldri far til noe annet enn tusenvis av verdenskjente malerier. Og utsmykninger av både universitetets aula i Oslo og kantina på sjokoladefabrikken Freia i sin egen hjemby Oslo. I 1944 var det slutt, da donerte han sine kunstneriske barn til Oslo kommune. Og fint var det. Vi hadde neppe hatt det museet i Bjørvika i dag uten denne sjenerøsiteten.
Og apropos Munchs siste leveår da han mer eller mindre isolerte seg på Ekely, hans bosted og verksted i gangavstand fra Vigelands skulpturpark, så er det Anne Krigsvoll som gestalter ham. Hun gjør det med intensitet og varme, får fram Munchs stridbare og sjølopptatte natur. Munch var aldri usikker på hvor stor han var, tror jeg. Til tross for det var han på langt nær en lykkelig mann. Hadde han det vært, ville han trolig ikke blitt den kunstneren han tross alt ble. Kanskje er akkurat dette noe av det filmen ønsker å vise, en film som du nok trenger en del bakgrunnskunnskap om Munch for å få fullt utbytte av. Men du verden, en film der denne kunstneriske begavelsen – geniet vil vel de fleste si – står i sentrum, kan aldri bli grå og kjedelig til tross for at den er både springende og svært fragmentarisk. Og samtidig klarer den også å styre unna fristelsen til å vise fram de mest kjente malerier som Madonna, Skrik, Syk pike og andre. Bare det er et godt grep i disse helkommersielle tider som også hjemsøker kunst- og kulturlivet med tiltakende styrke.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen