På veien til Murmansk
Sovekupé nr 6
Regi: Juho Kuosmanen
Med: Seidi Haarla, Yuriy Borisov
Genre: Drama
jan.erik@lomedia.no
En liten tur på kino nå i pandemiens tid? Kinoene er åpne, i hvert fall i Oslo. Da kan Sovekupé nr 6, en finsk film med i all hovedsak russisk tale, anbefales. Dette er en skikkelig togmovie, om et sånt begrep tillates. Regi Juho Kuosmanen, hans andre film og basert på en roman med samme navn fra 2011 av forfatteren Rosa Liksom (Anni Ylivaara er hennes egentlig fiske navn).
Det hele starter på en fest i en leilighet i Moskva. Der treffer vi en av filmens to hovedpersoner, arkeologistudenten Laura som er finsk og kjæresten til verten i leiligheten Irina. Laura skal dagen etter sette seg på toget og dra til Murmansk der det fins noen helleristninger som hun absolutt vil se. Planen var at Irina skulle vært med, men sånn ble det ikke.
Dette er en prisbelønt film. Den vant Grand Prix ved Cannesfestivalen, er på kortlista til en Oscar-nominasjon i kategorien beste internasjonale film og er i tillegg nominert til Golden Globes.
Laura har fått billett i sovekupé 6, det er nemlig langt til Murmansk, toget går sakte og har innlagt mange og lange stopp. Kupeen må hun imidlertid dele med en russisk mann på noenlunde hennes egen alder. Han blir raskt full som bare russere kan, han oppfører seg i det hele tatt temmelig ufyselig og ekkelt. Dette tegner til å bli en film som er alt annet enn feelgood. Russeren heter for øvrig Ljoha og er gruvearbeider. Han er så ufordragelig i starten at Laura må flykte ut av kupeen for å få litt pusterom. Det er vel ikke helt vanlig i Norge å plassere to mennesker av ulikt kjønn i samme sovekupé heller, men her ser dét ikke ut til å være regelen.
Det mest overraskende er imidlertid at Ljoha ikke er så håpløs som førsteinntrykket skulle tilsi, han er et menneske med vanlig følelser – ja, om formen kan være litt rå og brutal, er innsiden varm og hensynsfull. Etter hvert oppdager Laura også dette, de snakker stadig bedre og bedre sammen – det blir nesten en vanlig kjærlighetsfilm ut av det hele. Men bare nesten.
Sjølsagt er forholdet mellom de to det som bærer filmen, for øvrig flott spilt av Seidi Haarla og Yuriy Borisov.
Reisen til Murmansk, stort sett opplevd gjennom og på toget, er en fascinerende filmopplevelse. Sikkert mest for togentusiaster, men du skal være en ganske reisetrøtt type – og hvem er det i disse tider – for ikke å sette pris på denne turen. Vi er en gang på 1990-tallet, landskapet er karrig og spartansk – noen vil sikkert si typisk russisk. Her drikkes det te fra samovar, hjemmebrent og vodka i store mengder. De reisende gjør et stopp i byen
Petrozavodsk som jeg ærlig innrømmer at jeg aldri hadde hørt om før, men byen er helt sikkert verdt et besøk.
Den mest fornøyelige scenen er kanskje da Laura og Ljoha skal feire at de har funnet tonen i togets restaurantvogn og det viser seg at den stort sett er tom for spiselig mat og drikke. Bare en gretten kelner sprader rundt med et tørkle over armen.
Mulig denne filmen for noen bare underbygger fordommer om at alt som er russisk fortoner seg trist, grått og hardt. Ikke la det skygge for et kinobesøk nå da så mye annen kultur er radert bort. Du kommer neppe til å angre. For dette er en lekkerbisken av en film, om noen spør meg.
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Benjamin A. Ward
Oppvaskmøte om eldreomsorg i Oslo: – Jeg forventer endringer
Kronikk
ARBEIDSFOLK: Trondhjems Mekaniske Værksted cirka 1900.
Schrøder, Trondheim Byarkiv
«Myten om det fattige Norge stemmer ikke»
Martin Guttormsen Slørdal