Cappelen Damm
Refleksjon og ettertanke
Ann Heberlein:
Hannah Arendt
Kjærlighet og ondskap
Oversatt av Knut Johansen
Cappelen Damm 2020
jan.erik@lomedia.no
Den svenske akademikeren Ann Heberlein med doktorgrad i teologi har i lang tid vært opptatt av den tysk-jødiske filosofen Hannah Arendt (1906-1975). For tre år siden skrev hun en biografi om henne. Ingen tjukk og akademisk bok teppelagt av fotnoter, men likevel en etterrettelig og relativt lettlest bok på litt over 200 sider. Og det er ingen mangel på litteraturhenvisninger.
Boka skisserer opp filosofens liv fra intense studier og refleksjoner i mellomkrigstidas Tyskland (Arendt er født i Kõnigsberg, filosofen Immanuel Kants hjemby) til hennes død i New York på midten av 1970-tallet.
De fleste med en minimal innsikt i hva Arendt gjennomlevde har fått med seg hennes sterke faglige og personlige forhold til den beryktede filosofen Martin Heidegger og hennes kontroversielle bok om Adolf Eichmanns rettssak i Jerusalem. Dette behandles sjølsagt over ganske stor plass også i denne boka. Vår norske filosof Einar Øverenget ga for øvrig ut en biografi om Arendt allerede i 2001, så det er i hvert fall forsøkt å gjøre denne respekterte tenkeren kjent også utenfor Blindern.
Heberlein bruker mye plass på Arendts forhold til Heidegger. Mest på det personlige forholdet uten at det er noe dyneløfting her. Jeg skulle nok ønsket meg at hun gikk litt tettere på det faglige slektskapet. Hva fra Martin Heidegger, og kanskje særlig hans hovedverk Sein und Zeit, tok Arendt med seg i sin egen tenkning? Det sier dessverre ikke denne boka noe særlig om. Som kjent ble Heidegger mer og mer ytterliggående politisk, akkurat som sin kone. Dette får Heberlein tydelig fram. Samtidig poengterer hun at det var den vanskeligste biten for Arendt å svelge. Naturlig nok, jødiske Arendt sto så langt unna nazismen som overhodet mulig. Skjønt, hun gjorde et ærlig forsøk på å forstå hva denne tenkningen bunnet i. Dessuten var hun som de fleste andre opptatt av dens grusomme konsekvenser under andre verdenskrig, konsekvenser som Heidegger glatt hoppet bukk over. Arendt var da også en hårsbredd unna å bli reddet unna de tyske konsentrasjonsleirene da hun i 1939 befant seg i en interneringsleir i Frankrike.
Arendt kom seg til slutt over til USA, bosatte seg på Manhattan i New York, mistrivdes den første tida – men fant etter hvert ut av det, ble en kjent intellektuell i det amerikanske universitetsmiljøet og var ikke lett å skubbe seg på intellektuelt. Det er særlig ondskapens problem som opptar henne. Og kjærligheten – ikke minst i det private.
Heberlein har med denne boka skrevet en helt ok innføring i Hannah Arendts liv og tenkning. Arendt var ei modig dame som vi skulle hatt langt flere av i våre dager, ei dame som var i stand til å tenke sjøl – som var i stand til å gå bak sjølsagtheter, politiske og akademiske klisjeer. Hun ble etter hvert en ekstremt spennende tenker innen politisk filosofi. Så hvorfor ble hun ikke politiker i ei tid som skrek etter politikere med innsikt og forstand? Det enkle svaret er kanskje at sånne skarpsynte politiske tenkere som Hannah Arendt neppe har noe på den politiske banen å gjøre. Historien viser vel at de som har prøvd, har falt sørgelig raskt gjennom. Sånne refleksjoner finner du ikke i boka, men den bidro til at jeg fikk det. Ei sakprosabok skal ikke bare opplyse, den skal også inspirere til videre tenkning hos leseren. Ann Heberleins Arendt-biografi fungerte etter disse forutsetningene.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen