Røde Emma
Skuespillere:
Hanne Dieserud, Filip Stav, Miguel Steinsland, Gaute Næsheim, Live Noven og Lars Brunborg
Lys:
Jan Skomakerstuen
Kostymer:
Thale Kvam Olsen
Regi:
Lars Øyno
jan.erik@lomedia.no
Jens Bjørneboe var en forfatter som skrev i de fleste sjangre. Ikke bare romaner og essays, de to han kanskje er mest for, men også poesi og dramatikk beskjeftiget han seg med. Og alltid med det samme sterke engasjementet – Bjørneboe opplevde ikke verden og virkeligheten med et likegyldig skuldertrekk. Grusomhetens teater, som til vanlig holder til i Oslo har spilt Bjørneboes teaterstykke «Røde Emma» i slutten av april, 12. og 13. mai kan trønderne se det på Studioscenen i Trondheim.
«Røde Emma» var Bjørneboes siste verk. Det skal ha blitt overlevert fra forfatteren bare noen dager før han tok sitt eget liv på øya Veierland i 1976. Det var visst også denne gangen planlagt å sette det opp på legendariske Club 7, kultstedet der mange annerledestenkende mennesker vanket på 1970-tallet, også Jens Bjørneboe. Dette ble det imidlertid aldri noe av. En av grunnene til at det ikke er framført før nå kan være at det er ufullført fra forfatterens side. Det stopper midt i en dialog mellom stykkets to hovedpersoner.
Hva handler det så om – hvem var Røde Emma? Jo, det er sjølsagt snakk om Emma Goldman, en av anarkismens pionerer som emigrerte til USA på slutten av 1800-tallet og gjorde vei i vellinga i den kapitalistiske verdens høyborg. Sammen med hennes kamerat Aleksander Berkman som også er med i skuespillet. Dette var en periode da USA bygget seg sterk, da industrien virkelig skjøt fart og gryende arbeideropprør fant sted. Særlig sto anarkismen sterkt med personligheter som var villige og modige nok til å trosse maktapparatet. Anarkistene var nærmest mot all maktbruk, til og med statens. Anarkismen appellerte sterkt til Jens Bjørneboe. Enkeltmenneskets kamp mot de mange – mot majoriteten, et gjennomgående tema i hele Bjørneboes kunstneriske virke.
Hva gjorde så de amerikanske myndighetene når de fikk ei urokråke som Emma Goldman til gard? Jo, det overvåket og trakasserte henne, fengslet henne for at hun tvers gjennom sitt politiske engasjement talte om en frihet som nordamerikanerne kjente så inderlig vel, men helst så at bare gjaldt noe få. Over 40 ganger ble hun arrestert. Emma ville frihet for alle, hun organiserte streiker og arbeidet for kvinners rett til prevensjon. Og da den første verdenskrigen brøt ut, var hun en kompromissløs motstander. Etter noen år i USA ble hun knyttet til en bevegelse som gikk under navnet «Freedom to speech» - ytringsfrihet.
Bjørneboe var på teaterfeltet en stor beundrer av Bertolt Brecht og hans fremmedgjøringsteknikk, en teknikk som innebar at skuespillerne skulle henvende seg direkte til publikum, de skulle ikke late som dette ikke var teater – en teknikk som kan være svært så effektiv når budskapet er eksplisitt politisk – ja, nærmest slagordpreget. «Røde Emma» er delvis et sånt stykke.
Jeg så teaterstykket 22. april i Oslo og kan anbefale alle trøndere, og andre som måtte befinne seg i Trondheim disse to dagene, å kjenne sin besøkelsestid.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen