Film/DVD:
Rosa Luxemburg i aksjon
Rosa Luxemburg
Regi: Margarethe von Trotta
Hovedrolle: Barbara Sukowa
jan.erik@lomedia.no
I stedet for, eller kanskje i tillegg til, den tradisjonelle påskekrimmen anbefaler jeg en film fra 1986 som du antagelig må skaffe deg en DVD for å få sett. Det handler om Margarethe von Trottas film om den revolusjonære Rosa Luxemburg, en film som ble nominert til gullpalmen ved filmfestivalen i Cannes i 1986, og hvor hovedreolleinnehaver Barbara Sukowa vant prisen for beste skuespiller.
Hvem var Rosa Luxemburg? Hun var ikke et land midt i Europa. Nei, Rosa Luxemburg (1871-1919) var, for de som ikke er klar over det, en tysk marxist og pasifist som ble arrestert i 1905 for sin politiske aktivisme. Hun var medlem av det tyske sosialdemokratiske partiet som den gangen var et revolusjonært parti. Rosa ble en opposisjonell i eget parti da det støttet Tysklands aktiviteter i den første verdenskrigen. Dermed startet hun Spartakistene, forløperen til Tysklands Kommunistiske Parti.
Det var egentlig den tyske mesterregissøren Rainer Werner Fassbinder som skulle lage filmen om Rosa Luxemburg, men da han døde, tok von Trotta over. Hun er en slags elev av Fassbinder og for øvrig den første kvinnelige regissøren som vant den gyldne løve-prisen ved filmfestivalen i Venezia (1981). At hun har et venstreradikalt perspektiv på det meste av det hun har gjort har hun aldri underslått.
Rosa Luxemburg var født i Polen og engasjerte seg sterkt i arbeiderpartiet Proletariat – ja, så sterkt at hun måtte flykte til Sveits. Til slutt havnet hun i Tyskland, der hun møtte sin politiske tvillingsjel Karl Liebknecht. Von Trottas film handler om årene 1900 til 1919 da både Luxemburg og Liebknecht i januar, kort tid etter verdenskrigens slutt, brutalt ble myrdet, utsatt for et regelrett politisk attentat, og ble samtidig ikoniske for hele den venstreradikale bevegelsen. I filmen spiller også feministen Clara Zetkin en viktig rolle.
Filmen åpner med at Luxemburg sitter fengslet og blir ført til retterstedet for å skytes. Henrettelsen blir det imidlertid ikke noe av. Så får vi et flashback der hennes politiske historie rulles opp, og hvor hun blir mer og mer kritisk til hierarkiet i sitt eget parti – ja, i hele den leninistiske måten å tenke partikultur på. Dessuten har hun altså sterkt pasifistiske synspunkter. Ikke alle på den ytterste politiske venstresida hadde det.
Etter mordet på Luxemburg og Liebknecht som er sluttscenen i filmen, kastes hennes kropp i en kanal i Berlin. Først seks måneder etter blir den funnet. Fortsatt hylles de to revolusjonære heltene med en årlig parade i Berlin.
Margarethe von Trotta har igjen skapt en interessant film om viktige hendelser i europeisk politisk historie. Barbara Sukowa briljerer som vanlig. Filmen kan nok være litt vanskelig å få tak i, men gjør som meg – ta deg en tur til Deichmanske bibliotek. Der fins den. Og kan lånes helt gratis.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø