JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sommerens mest meningsfylte og tankevekkende bok

Viktor Frankl
Livet er mening
Cappelen Damm 2019

Cappelen Damm

nina.hanssen@lomedia.no

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men for meg er det slik at enkelte bøker faktisk berører meg så sterkt at det endrer hele livet mitt. Jeg har lest denne boka før, men når den nå er ute på nytt, måtte jeg gripe muligheten til å lese den østerrikske psykiaterens Viktor Frankls bok «Livet er mening» enda en gang. Og i den tiden vi lever i nå, anbefaler jeg også flere å lese den.

Boka er inndelt i to deler der den første er Frankls personlige beretninger fra konsentrasjonsleiren med hans egne refleksjoner, og den andre delen av boka er nærmest en fagbok om terapiformen Frankl selv har utviklet som han kaller logoterapi.

Jeg har alltid har vært interessert i historie, så i ungdomstiden slukte jeg bøker om 2.verdenskrig. Den første boka som gjorde sterkt inntrykk på meg var Trygve Brattelis bok «Fange i natt og tåke», om hans rystende opplevelser fra tysk konsentrasjonsleir. Men den boka som endret mitt syn på verden og livet mest var nok Viktor Frankls skildringer og analyser fra konsentrasjonsleir.

Helt siden boka kom ut i nyutgave på et norsk forlag med forord fra far og datter Finn og Maria Røed Skårderud, har jeg hatt veldig lyst til å kaste meg over den på nytt. Det ble en leseropplevelse av de sjeldne, og igjen har Viktor Frankl rykket på førsteplass av forfattere som har motivert meg til å lære mer om menneskesinnet og hvordan vi kan takle tøffe tak. Historien fra konsentrasjonsleiren er skrevet på en nøktern måte fra fange nummer 119104, men samtidig klarer han å ta med leserne inn i en grusom virkelighet som få av oss klarer å forestille oss. De fleste av oss opplever livskriser, sykdom og død rundt oss, men det gjør vondt i hele kroppen å lese om hvilke lidelser og nød fangene i konsentrasjonsleirene står ovenfor. Samtidig klarer Frankl å gi oss håp om at vi mennesker er i stand til å takle de verste scenarier og grusomheter hvis vi klarer å ser det meningsfulle i det vi opplever og har troen på fremtiden. Selv hadde Frankl både drømmer og visjoner om å formidle livet i fangeleiren både i bokform og gjennom foredrag. Dette holdt han oppe. Han forteller at både kunst, humor og nysgjerrighet holdt medfangene oppe i de tøffeste situasjoner. Hans bakgrunn som psykiater før han som jøde ble sendt i tysk konsentrasjonsleir gjorde at han etter hvert ble en ressurs i leiren der han samtalte om meningen med livet og lidelsen med sine medfanger som etter hvert begynte å miste motet. Det dreide seg ikke bare om meningen med å leve, men også meningen med å lide og dø. Et sitat fra Friedrich Nietzsche som Frankl ofte gjentok er «Den som vet hvorfor han lever, kan holde ut et nesten hvilket som helst hvordan».

Etter krigens slutt fikk Frankl selv vite at både hans kone og foreldre døde i konsentrasjonsleiren, men han fortsatte sitt arbeid med å utvikle en terapiform basert på egen erfaring og analyser som handlet om at alle mennesker har evnen til å velge sin egen holdning og reaksjon til det som skjer. «Når vi ikke lenger kan endre en situasjon, blir vi utfordret til å endre oss selv», sier Frankl. Og det er denne visdommen og hans kloke refleksjoner vi nå kan ta innover oss midt i koronapandemien og kanskje egne personlige kriser eller motgang. Mange familier verden over er rammet av pandemien og sliter kanskje med å finne mening.

Selv overlevde jeg en åpen hjerteoperasjon i 2019 som virkelig presset både meg og familien min til å tenke igjennom liv og død. Det var lettere å takle smerten som fulgte etter operasjonen enn frykten for å dø. Men heldigvis hadde jeg lest både Trygve Bratteli og Viktor Frankls bøker om å overleve i en konsentrasjonsleir og visste derfor at det er mulig for mennesker å komme gjennom umenneskelige situasjoner og til og med kommet styrket ut. Bratteli ble statsminister i Norge etterpå, og Frankl ble stående i historiene som en av de største innenfor humanistisk psykologi sammen med Sigmund Freud, Carl Rogers og blant annet Abraham Maslow som senere har inspirert mange med sin logoterapi. Mens Freud snakket om viljen til lyst, snakket Frankl om viljen til mening. Frankl har også inspirert mange innenfor forskningsfeltet positiv psykologi.

For meg var det å lese boka «Livet er mening» på nytt noe av det mest meningsfylte jeg har gjort i en annerledes sommer. Så hvis du skal bare lese en bok i sommer, så anbefaler jeg på det varmeste denne.

Annonse
Annonse