Cappelen Damm
Stemmer telles ikke – ressurspersoner avgjør
Hans Olav Lahlum:
Noen av oss har snakket sammen
Cappelen Damm 2010
jan.erik@lomedia.no
Det er sikkert en god del mennesker, inkludert mange politisk interesserte, som går rundt og tror at Einar Gerhardsen, vår alles landsfader særlig i årene 1945 til 1965 da han med noen få unntak var Norges statsminister, var en snill og godslig type som sto fjernt fra maktkamper og intrigespill om politiske posisjoner. Disse må imidlertid tro om igjen, og de har definitivt ikke lest historiker Hans Olav Lahlums nå tolv år gamle bok som er en lettere oppdatert og bearbeiding av hans egen hovedoppgave i historie. Boka tar mål av seg til å granske alle personskiftene i Arbeiderpartiet gjennom 30 år – fra 1945 til 1975. I denne perioden hadde partiet tre statsministere: Einar Gerhardsen, Oscar Torp og Trygve Bratteli. At det ble nettopp disse tre, kom ikke rekende på ei lykkelig trefjøl, det viser Lahlums bok til fulle om det altså var noen som ikke visste at Arbeiderpartiet slett ikke var – eller er – noen søndagsskole.
Denne boka handler nemlig mest om disse tre mennene og en partikultur på sitt beste. Og verste. Og bakom synger Haakon Lie, som han alltid gjorde – ikke bestandig med den reneste sangstemmen – og en håndfull andre glødende mennesker med ordene i sin makt og et aldri hvilende engasjement. Skjønt, skal vi tro Lahlum, og han er definitivt en kunnskapsrik historiker, så satte de alle sammen partiet først. Men hadde likevel personlige ambisjoner. Og ingen små ambisjoner.
Lahlums bok, enn så personfokusert som den er, bidrar til å belyse norsk politisk- og samfunnshistorie på en måte som savner sidestykke i norsk sakprosa og politisk partilitteratur. For sjøl om Lahlums verk nesten kan leses som en politisk kriminalroman der den ene «banditten» etter den andre avsløres, og vi kan skimte både folk og røvere i Kardemommeby, så blir det også rikelig med plass til å følge den politiske samfunnshistorien i dette tidsrommet også. Strukturer så vel som aktører.
Og det er slett ikke bare statsrådsskiftene han skriver om, men også om små og store utskiftninger i utallige regjeringer og i partiets egen toppledelse. Boka er dessuten imponerende kildebelagt, så vel av skriftlige som muntlige, dette er håndverk av ypperste merke.
Og kapellmesteren i alle de intrigene, diskusjonene om hvem som passer til hva i partiet, i regjeringen, er altså Gerhardsen. Han fikk ordnet seg plass som statsminister i 1945 på bekostning av en skuffet Johan Nygaardsvold, gubben fra Hommelvik, han fikk fikset seg en liten statsministerpause da Oscar Torp ble regjeringssjef i 1951 fordi Einar var sliten, og han fikk fjernet Torp igjen da det passet seg sånn i 1955. I Lahlums øyne er Gerhardsen slett ingen pusekatt, noe for øvrig en annen historiker – Harald Berntsen – også tidligere har brukt mye trykksverte på for å minne oss om.
Trygve Bratteli, derimot, der slet Gerhardsen noe mer. Bratteli var Gerhardsens nestleder i mange år, men noe statsministeremne mente Lahlums Gerhardsen at Bratteli ikke var. Derfor prøvde landsfaderen å forhindre at nettopp dette skulle skje. Der kom han imidlertid til kort. Men det måtte en klønete Per Borten til for at Bratteli skulle få sine stasministerambisjoner oppfylt. I 1971. Den som ikke sto på sidelinja og applauderte for dette var nettopp Einar Gerhardsen.
Det er nesten ikke den maktkamp i Arbeiderpartiet i disse årene Lahlum ikke behandler. Hele tida med egne kommentarer og hypoteser om hvem som ville og ønsket hva. Og hvordan og hva som skjedde. Bare en nerd av Lahlums type kan antagelig skrive sånne bøker. Det kan til tider virke litt spekulativt, den objektive historiker fins jo som kjent ikke, men du skal brette opp ermene, stå tidlig opp om morran og lese ei bok eller tre for å dokumentere at ikke Lahlum har mange gode poenger.
Antagelig må du være litt bitt av basillen som leser også for å henge med til the bitter end her, det er mange navn og intriger av ulik størrelse og betydning å forholde seg til hvis du også får med deg de mange fotnotene. Og den som ikke etter endt lesning må ta seg en pust i bakken, har usedvanlig god lesekondisjon. Kanskje må du ty til en kriminalroman for å lufte tankene. Skjønt, det indre livet i Arbeiderpartiet, ørnen blant partiene som noen ynder å kalle det, er nesten som en kriminalroman i seg sjøl.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Spørsmål og svar
Det kan absolutt tenkes at du er blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling, skriver LO-advokaten.
Frøydis Falch Urbye