Oktober
Uten andre er vi ingenting
Bjarte Breiteig:
Tøyeneffekten
Oktober 2021
jan.erik@lomedia.no
To mennesker i begynnelsen av 20-årene treffer hverandre, de forelsker seg, er begge fra Sørlandet, de har hele livet foran seg – resten kunne ha vært en enkel historie, men er sjølsagt ikke det. For livet er som alle veit slett ingen lett affære, det veit også forfatteren Bjarte Breiteig som med romanen «Tøyeneffekten» nettopp problematiserer livets mange vanskelige sider.
De to nevnte sørlendingene, hun fra Vennesla, han fra Kristiansand, heter Mona og Jostein. De har drømmer de ikke kan virkeliggjøre andre steder enn i Oslo – ja, de drar til og med til London fordi Jostein vil bli filmregissør, men så enkelt skal det heller ikke vise seg å bli.
De ender til slutt opp i et ganske slitent oppussingsobjekt på Tøyen, Oslos markante østkant der innvandrertettheten er stor. Og møtet med dette kulturelle mangfoldet blir livets vendepunkt for dem begge. De får etter hvert sønnen Kalle, de ønsker å gjøre en forskjell – de må skape et godt naboskap om de skal bli boende. Mona og Jostein er intellektuelle mennesker med temmelig høy moral, sterk sosial bevissthet – fordommer som rasisme og annet svineri har de lest seg forbi og ristet av seg. Både uteliggere, tiggere og litt kulturelt sett hjelpeløse innvandrere fra Somalia og andre steder har deres fulle sympati. Her møter vi både Hamdi, Abdi, Abbas og mange, mange flere. Etter en del om og menn, starter de en kafe hvor alle er velkomne og de kan lage matretter fra alle verdens hjørner. Politikerne tenner på prosjektet, det blir oppslag i mediene – alt er en stund bare fryd og gammen. Mona som er romanens jeg-forteller har en travel jobb i et forlag og trekker seg gradvis mer og mer ut av det sjøl om hun støtter det av hele sitt hjerte. Josteins hjerte, derimot, er totalt viet til dette – han gir prosjektet til og med en filosofisk begrunnelse med tråder tilbake til Heidegger-eleven Emmanuel Levinas. Det handler om å vise sitt ansikt for sine medmennesker – ja, for det er akkurat hva vi grunnleggende sett er: medmennesker. Jostein blir nærmest patetisk slukt opp av denne ideen. Og denne gangen må han ikke feile som han gjorde i London, sånn han også har gjort i det akademiske livet i Oslo.
Men svært få ting varer evig, sånn er det både i livet og i fiksjoner. Interessen for kafeen blant brukerne dør langsomt, det sliter etter hvert også på forholdet mellom Mona og Jostein. En dag reiser Jostein til København, uteblir når returflyet går og svarer ikke på mobilanrop. Har noe alvorlig skjedd, lurer Mona på – og kanskje også tiåringen Kalle – til slutt kobles politiet inn. Men dette blir aldri en kriminalroman, Jostein vender til slutt hjem – men livet er ikke lenger for noen av dem hva det en gang var.
Hva handler så dette egentlig om? Et portrett av den mest innvandringstette bydelen i Oslo? Ja, her er mye og mangt å lære for alle oss som ikke har bodd på Tøyen. Skjønt, romanen rommer mye mer enn det. Dette er også en kjærlighetsroman uten at forfatteren tyr til de voldsomme ordene og faktene. Vi snakker mer om en hverdagskjærlighet mellom to mennesker som riktig nok drømmer stort, men likevel har beina godt plantet på bakken. De tvilte på om de skulle slå seg ned på Tøyen, om dette var stedet for dem og deres lille barn. Etter grundige overveielser bestemte de seg for å bli. Du får noe på sånne steder du ikke får andre steder – på godt og vondt. For ingen liv leves i et vakuum, helvete kan nok som Sartre hevder være de andre, men uten andre mennesker rundt oss er vi ingenting. Og med andre ved siden av oss berikes vår verden sjøl om den på ingen måte blir enklere av den grunn. Den blir bare vakrere, vanskeligere og villere. Bjarte Breiteig får dette fram på et finurlig vis.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen