JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bøndene tar i bruk teknikk

Norske bønder er langt framme teknologisk. Nå går det i melkeroboter, køfri-brikker på sauene og GPS-gjødsling.

kjell.werner@anb.no

– Bønder er raske til å ta i bruk ny teknologi, sier landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– En nysgjerrig IKT-bonde kan gjøre mye spennende ved hjelp av digitale løsninger, tilføyer han.

Kostbart land

Landbruksministeren gleder seg over et betydelig innslag av innovatører og entreprenører på norske gårder. Norge er et kostbart land å produsere mat i, både takket være klima og topografi.

Norge har i tillegg et lønnsnivå og generelt kostnadsnivå som gjør at maten er dyrere her enn i andre land.

– Når vi likevel ligger i verdenstoppen på hvor lite av vår samlede inntekt som brukes på mat, skyldes det at bøndene hele tiden har vært åpne for å ta i bruk ny teknologi i sin produksjon, forklarer Brekk.

Både landbruket og matindustrien har opplevd reell effektivisering som følge av at næringene har tatt i bruk digital teknologi.

Ny teknikk

Melkeroboter og elektroniske køfri-brikker er hjelpemidler som gjør produksjonen mer effektiv samtidig som det gir mulighet for bedre oppfølging, kvalitet og drift.

GPS-teknologi gir bonden mulighet til å samkjøre data om jordkvalitet, næringsinnhold i jorda, næring tatt ut ved innhøstingen og innhold av ugress, sopp og skadeinsekter. Når GPS-en vet hvor traktoren befinner seg, kan den bestemme hvor mye gjødsel eller plantevernmiddel som skal spres.

Brekk ser også for seg at elektronisk merking av sau og rovdyr kan begrense rovdyrkonfliktene.

Mer åpenhet

– Framtidsbonden må også være innstilt på å bruke teknologi for å sikre mest mulig åpenhet om hvordan maten produseres, sier Brekk.

I e.coli-saken så myndighetene hvor vanskelig det var å få oversikt, og hvor fort dette førte til en allmenn bekymring blant forbrukerne.

– Slik kan vi ikke ha det. Både dagligvarehandelen, industrien og bøndene må bidra til å sikre størst mulig åpenhet om hvordan maten produseres og hvordan den behandles gjennom verdikjeden.

Landbruksministeren har store forventninger til at matprodusentene tar i bruk de teknologiske løsningene som er utviklet i et prosjekt for elektronisk sporing. (ANB)

Annonse
Annonse