MINNER: Cupvinnercupen var ikke den mest prestisjefylte av europacupene, og bare 4641 tilskuere så Magdeburg vinne i Rotterdam 8. mai 1974. Det er omtrent like mange som ser dagens kamp i regionalligaen, de fleste av dem på Block U, rett over maleriet som feirer triumfen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Da vi var konger
En gang var 1. FC Magdeburg europacupmester. I dag kjemper klubben om opprykk – til tysk 3. divisjon. Østtysk fotball er ikke hva den var.
harald@lomedia.no
«Wir sind Blau-Weiss!» ljomer utover MDCC-Arena fra en bølgende masse av 3500 lidenskapelige fans i svingen på en ellers øde stadion. «Ooooooooh, mein FCM!»
Kjærligheten er sterk, men kjærlighetsobjektet gjør det ikke lett for beilerne der det virrer rundt på banen i en så langt lite imponerende forestilling. Vi er på kamp i Regionalliga Nordost, det fjerde nivået i tysk fotball, der 1. FC Magdeburg, eller bare «FCM», forsmedelig nok spiller mot andrelaget til Hertha, storlaget i Vest-Berlin.
Det er øst mot vest, og noe vi tenkte kunne være en glimrende illustrasjon på klasseskillene i det nye Tyskland, som fortsatt på mange måter er delt som det gamle. I debatten om landet skal innføre politisk bestemt minstelønn, diskuteres det om den bør være lavere i øst enn i vest. Øst har høyere arbeidsledighet, betydelig større sosial nød – og langt dårligere fotball.
Så her sitter vi på pressetribunen sammen med redaktør Lønnå – som syntes saken var så sentral at den trengte «redaksjonell ledelse» – og ser på fjerdedivisjonsfotball. I det gamle Øst-Tyskland.
Det står 0-0 til pause.
Banik Ostrava
«Det er ikke alle lag som kan være best i Europa», står det på veggen mellom herre- og dametoalettet bak «Block 4» i svingen der Magdeburg-fansen synger og hopper og roper så det – vil vi tro er meningen – kan høres helt til erkerival Halle ti mil unna.
For en gang var Magdeburg det. I hvert fall på en måte. Som eneste lag fra Øst-Tyskland vant Magdeburg en europacup, da de slo giganten Milan 2-0 i cupvinnercupfinalen i 1974. På doveggen er seierspokalen sirlig grafittert, ved siden av navnene på andre cupvinnercupmestere: Arsenal, Juventus, Barcelona…, og klubbene FCM slo underveis i triumftoget, som, eh, NAC Breda og Banik Ostrava. Cupvinnercupen var den klart svakeste av de europeiske turneringene, og ble lagt ned i 1999.
Men likevel. En gang var Magdeburg et europeisk topplag, og østtysk fotball endelig på kartet på den måten myndighetene hadde brukt alle midler for å oppnå. Samme året som Magdeburgs triumf, vant det østtyske landslaget sin største seier, og ble et fast spørsmål på fotballquiz: «Jürgen Sparwasser» er som alle vet svaret på spørsmålet «Hvem scoret målet da Øst-Tyskland slo vertslandet Vest-Tyskland i fotball-VM i 1974?». Og han spilte på FC Magdeburg.
Den redaksjonelle ledelsen er lei av å glo på gammelt skryt, selv om det er dens feil at vi er her, siden den klødde sånn etter å være blant virkelige fans at den i pausen dro oss med fra pressetribunen og til «Block 4», som fansen selv kaller «Block U» – for Ultras.
Det er oss.
Og nå vil ledelsen inn.
Familieliv
FCM spiller hematt i 2. omgang, og det hever laget betydelig. Etter et drøyt kvarter header Christian Beck nydelig inn 1-0, og Block U eksploderer. Kjærligheten er gjengjeldt.
Tysk fotball har det høyeste tilskuersnittet i Europa, og en av de livligste supporterkulturene. Etter en litt tvetydig facebook-korrespondanse med fanklubben «Die Macht im Osten», har vi satt oss litt i utkanten av hardcore-fansen, sånn for sikkerhets skyld. Men den virker mangfoldig og menneskevennlig. Det er både barn og kvinner og eldre blant massen som nå har fått et lite avbrekk fra den hylende fortvilelsen det vanligvis er å være fotballfan. «Smerte som underholdning», som den engelske forfatteren (og Arsenal-supporteren) Nick Hornby kaller det.
Tysk fotball er i medgang. Fram mot VM på hjemmebane i 2006 ble det investert stort i nye stadioner, og et gigantisk ungdomsprogram. Der det å spille «tysk» i gamle dager var et skjellsord, regnes det i moderne fotball som det vakreste som fins. Som Barcelona med kraft og fart. I vår var det heltysk mesterligafinale mellom Bayern München og Borussia Dortmund. Stadionene er proppfulle, og stort sett uten bråk – til tross for stor omsetning av både øl og glühwein.
Det er det her også. Og stemningen er gemyttlig. Men stadion er nesten tom, og fotballen er knapt i champagneklasse.
Østtysk fotball er fortsatt ikke kvitt fortiden.
Stasi-fotball
Da Dynamo Dresden vant den østtyske Oberligaen i 1978, kom sjefen for sikkerhetspolitiet Stasi, Erich Mielke, inn i garderoben etter siste kamp for å gratulere med mesterskapet.
«Nyt det,» sa han.
«For neste år vinner Berlin.»
Og det gjorde de.
Østtysk fotball var en konstant hodepine for myndighetene, siden de ikke klarte å få den samme internasjonale suksessen der som i andre idretter. Fotball var for stort. For vanskelig. Stadig nye klubber ble dannet, andre ble omplassert, omorganisert eller skiftet navn. Spillere ble sendt hit og dit. Uten at man klarte å nå målet om å vise den «sosialistiske fotballens overlegenhet».
Dynamo-lagene tilhørte statspolitiet (i likhet med Dynamo/Dinamo-lagene i andre østblokkland), og hadde – når de ville det – full kontroll, siden både dommere og spillere og funksjonærer gjerne var Stasi-informanter på et eller annet nivå. Og alle som ikke var det, ble eller kunne bli overvåket. Kontrollen var etter hvert så total at det ble et politisk problem. Da Dynamo Berlin vant ti seriegull på rad 1979-1988, var jukset så åpenbart at det ble tatt opp på øverste hold i kommunistpartiet.
Etter gjenforeningen av landet, ble to østtyske lag tatt inn i Bundesligaen: Dresden og Hansa Rostock. Ingen av dem varte særlig lenge. Siden har også Energie Cottbus vært der i noen sesonger, men siden 2009 har ingen lag fra tidligere Øst-Tyskland vært i den tyske toppserien.
De spiller heller i, for eksempel, Regionalliga Nordost.
Ledelsesfilosofi
Å nei! På en eller annen måte som er umulig å se fra Block U, utligner Hertha II bare sju minutter etter det velfortjente – ja, det må vi ha lov til å si, nå som vi sitter på Block U – ledermålet til FCM. Sannsynligvis en dommertabbe, noe Herthas innbytter Kevin Stephan i hvert fall mener det er når FCM, eller «vi» som den redaksjonelle ledelsen har begynt å si, får en soleklar straffe like etterpå. Stephan, som hadde vært i sving med å varme opp like foran oss, løper inn på banen for å ta dommeren, og Block U flommer ned mot det høye gjerdet for å korrigere oppførselen hans. Det blir gult kort på Stephan. Straffen setter Nico Hammann iskaldt i mål.
Og endelig løsner det for FCM. Vi har diskutert litt hvor høyt nivået på kampen egentlig er. Det er alltid vanskelig å si med to lag på samme nivå, men fem av spillerne i Hertha IIs startoppstilling har a-kamper for toppklubben, noen til og med mange. Men det hjelper ikke mot formidable 1. FC Magdeburg – «Oooo, mein FCM!» – som nå kjører over dem totalt, og feier inn både 3-1 og 4-1. Det er rein utklassing, og på Block U tordner «Wir sind Blau-Weiss!» og en masse andre sanger det er umulig å skjønne et ord av, men den redaksjonelle ledelsen hoier med så innbyggerne i Halle må ta på seg ørepropper, og i noen titalls minutter er østtysk fotball ren glede.
Spillerne hylles av en ekstatisk Block U etter triumfen, som gjør at laget beholder femteplassen på tabellen, i Regionalliga Nordost, tre nivåer under toppen – og nesten førti år etter at 1. FC Magdeburg var konger i Europa.
Som tida går.
Kampfakta
• Regionalliga Nordost 12. runde
• 1.FC Magdeburg – Hertha BSC II 4-1 (0-0)
• MDCC-Arena
• 4536 tilskuere
Mål: 1-0 Christian Beck (63), 1-1 Shawn Kauter (70), 2-1 Nico Hammann (str. 75), 3-1 Christopher Reinhard (80), 4-1 Lars Fuchs (88).
Dommer: Christopher Gaunitz, Leipzig.
Gult kort: Felix Schiller, Christopher Reinhard, Magdeburg, Christoph Janker, Fanol Perdedaj, Kevin Stephan, Hertha.
Lagene:
1.FC Magdeburg (4-4-2): Matthias Tischer – Nico Hammann, Christopher Handke, Felix Schiller, Rene Lange – Tino Schmunck, Christopher Reinhard, Steffen Puttkammer, Fabio Viteritti – Lars Fuchs (Florian Beil fra 89.), Christian Beck.
Hertha BSC II (4-5-1): Merius Gersbeck – Fabian Holland, John Anthony Brooks, Christoph Janker, Yanni Regäsel – Ben Sahar (Shawn Kauter fra 67.), Fanol Perdedaj (Kevin Stephan fra 78.), Maximilian Obst (Charbel Chougourou fra 67.), Steve Breitkreuz, Hany Mukhtar – Sandro Wagner.
Kampfakta
• Regionalliga Nordost 12. runde
• 1.FC Magdeburg – Hertha BSC II 4-1 (0-0)
• MDCC-Arena
• 4536 tilskuere
Mål: 1-0 Christian Beck (63), 1-1 Shawn Kauter (70), 2-1 Nico Hammann (str. 75), 3-1 Christopher Reinhard (80), 4-1 Lars Fuchs (88).
Dommer: Christopher Gaunitz, Leipzig.
Gult kort: Felix Schiller, Christopher Reinhard, Magdeburg, Christoph Janker, Fanol Perdedaj, Kevin Stephan, Hertha.
Lagene:
1.FC Magdeburg (4-4-2): Matthias Tischer – Nico Hammann, Christopher Handke, Felix Schiller, Rene Lange – Tino Schmunck, Christopher Reinhard, Steffen Puttkammer, Fabio Viteritti – Lars Fuchs (Florian Beil fra 89.), Christian Beck.
Hertha BSC II (4-5-1): Merius Gersbeck – Fabian Holland, John Anthony Brooks, Christoph Janker, Yanni Regäsel – Ben Sahar (Shawn Kauter fra 67.), Fanol Perdedaj (Kevin Stephan fra 78.), Maximilian Obst (Charbel Chougourou fra 67.), Steve Breitkreuz, Hany Mukhtar – Sandro Wagner.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Kronikk
Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.
Leif Martin Kirknes
Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker
Stian Lysberg Solum / NTB