Finansminister Trygve Slagsvold Vedum var en folkets mann. Nå framstår han først og fremst som en mektig mann, skriver kommentator.
Tore Kristiansen/VG/NTB
Kommentar
«Det virker nokså opplagt at finansministerposten ikke er ideell for den litt frekke lillebroren»
Partileder Trygve og finansminister Slagsvold Vedum. En suksesshistorie – og et nesten ubegripelig fall.
I fjor kunne ikke partileder Trygve Slagsvold Vedum trå feil, og Senterpartiet vokste til himmels. Nå er partiet mindre enn SV, og finansministeren anklages for å jukse med tall i Stortinget i forrige uke. Da skulle finansministeren vise at tross all verdens ondskap og elendighet, tjener vanlige folk (™) på at det er Arbeiderpartiet og Senterpartiet som styrer landet.
Forutsetningen for å få regnestykket til å gå opp, var en husholdning med inntekter vanlige folk bare kan drømme om. Om de to voksne i en husstand på fire sitter igjen med én million i årslønn etter å ha betalt sin skatt, vil de få reallønnsvekst selv om maten, strømmen og bensinen koster mer og rentene presser prisen for lånte penger oppover, kunne Vedum fortelle.
Kritikken har haglet. Ikke så merkelig når man tar for seg dette enkle poenget: Alle som tjener mindre enn 750.000 kroner i Norge, skal få skattesenkninger i Jonas Gahr Støres og Vedums Norge. Det er vanlige folks tur, som kjent. Alle som tjener mer enn 750.000, må betale litt mer skatt – noe som gjør det nærliggende å anta at vi da ikke lenger har med vanlige folk å gjøre, men uvanlige.
Problemet er altså at det er akkurat denne gruppen Vedum må ty til når han skal vise at det går bra for folk i Norge. Regnestykket hans går bare opp om vi forutsetter en lønn på rundt 750.000 kroner – for begge brødvinnerne i husholdningen. (Og om vi holder prisveksten utenfor regnestykket.)
Man kunne velge å notere seg affæren som en liten «se så desperate de er etter å vise fram en seier i en vanskelig tid», og la det ligge. Men trolig peker finansministerens tall-lek i Stortinget på et større problem for regjeringen, og et snart uoverstigelig ett for Senterpartiet og Vedum selv.
I opposisjon snakket partileder Vedum om «dem som trenger politikk». Om naboen på Stange, hun som jobber i et vaskeri som var offentlig eid, men ble privatisert, og siden flyttet nærmere et stort bysentrum. Samtidig kuttet den borgerlige regjeringen i pendlerfradraget. Dermed fikk naboen lengre reisetid, høyere skatteprosent – og dårligere pensjonsvilkår.
Han snakket om taxisjåførene, om hvor uverdig det er at sjåførenes lunsjbrakker forsvinner slik at de må spise sine måltider i bilen, og om frislippet som ville ødelegge lønnsnivået i hele bransjen. Selv forklarte Vedum Senterpartiets vekst som et resultat av at partiet «er et bra verktøy for praktisk arbeidsfolk». Det er ikke så mange av dem som tjener 750.000 kroner i året. Ganger to.
Vedum hadde øret på skinnegangen og visste hva som beveget seg blant folk flest. Strengt tatt kan hele hans politiske prosjekt i opposisjon oppsummeres slik. Det var kaffekoppstrategi, et parti som tror på hele Norge og en folkelig politiker som snakket med folk, ikke om dem. Vedum så Norge nedenfra.
Nå må han trikse med tall og skyve høyinntektsgrupper foran seg for å vise at regjeringens politikk virker. Når han da ikke er mest opptatt av å forklare oss alt som ikke kan gjøres for vanlige folk.
Mange vil hevde at det er sånn det må gå når en «populist» ansvarliggjøres. Det er vanskelig å se at det er hele forklaringen. Populistene i arbeiderbevegelsen klarte å gjennomføre mye da de fikk regjeringsmakten, både i mellomkrigstiden og under sosialdemokratiets storhetstid etter 1945.
Like sannsynlig er det at det handler om rolle. Om feil rolle. I de siste regjeringene i Norge, borgerlige så vel som rødgrønne, har juniorpartneren hatt finansministeren. Verken Kristin Halvorsen eller Siv Jensen klarte å turnere tydelig markering av egen politikk med rollen som ansvarlig for den felles, svulmende pengesekken vår. Halvorsen byttet ministerpost halvveis i det rødgrønne løpet, og SV ga finansministeren til Arbeiderpartiet. Siv Jensen holdt lenger – men til slutt trakk Fremskrittspartiet seg fra regjeringen, som var blitt for «grå».
Legg til Vedums forvandling, og det virker nokså opplagt at finansministerposten ikke er ideell for den litt frekke lillebroren i en regjeringskonstellasjon. Det er ikke overraskende – finansminister er trolig den minst frekke og mest forpliktende av statsrådspostene. Det framstår stadig mer som en strategisk feil å gi den til Senterpartiets leder.
Vedum har fartstid i finanskomiteen på Stortinget, og han er en dreven politiker. Det er ikke slik at rollen som finansminister er for stor for ham. Men han slo seg opp, og trakk sitt parti med seg, som en «champion of the people», en folkets mann og forkjemper. Det burde være plass til en slik rolle – ja, egentlig ganske mange av dem – i en regjering av Arbeiderpartiet og Senterpartiet i en dyrtid som tegner å bli enda verre framover. Men kanskje ikke på finansministerposten.
Vedum har ikke klart å gjøre rollen til sin. Nå framstår han mest som en mektig mann som ikke tar vanlige folks bekymringer på alvor, samtidig som han ler en stadig mer hul latter. Strategene i Senterpartiet mener alt vil bli bedre bare regjeringens politikk får lov til å virke og vises. Det kan selvsagt være riktig. Men det kan også være feil.
Det kommer ikke til å skje ennå, og kanskje aldri, i alle fall ikke før det er for sent. Men det spørs om ikke det lureste er å finne en annen rolle til Vedum. Å slippe ham fri – det er jo vår.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett