– Unge som tar kontakt med oss om useriøse arbeidsforhold ordner vi opp i, med loven i hånd. Det verste er alle i gråsona, som vi ikke når, sier LO-leder i Fredrikstad, Vidar Schei.
Martin Guttormsen Slørdal
Kriser og en usikker fremtid gjør unge mer interessert i fagbevegelsen, sier LO-leder
Vidar Schei, leder i LO Fredrikstad, opplever en økende andel unge som ønsker medlemskap i en fagforening.
– Trenden har vært at unge ikke har hatt fokus på organisering. Den er i ferd med å snu.
Solidaritet og pensjon
LO-leder Vidar Schei i Fredrikstad tror koronapandemien har bidratt til at unge har fått opp øynene for nytten av å være organisert.
– Mange i den yngre generasjonen har funnet ut at egne tanker rundt solidaritet, samhold og jevnere fordeling stemmer godt overens med fagbevegelsens holdninger. Jeg tror en del i foreldregenerasjonen ikke alltid har vært like flinke til å formidle dette. Så ser vi jo også at samfunnet har fått et mer og mer egoistisk fokus.
– I 2020 fikk LO 6 500 nye unge medlemmer under 30 år, og 2 300 studenter. Men det er fortsatt mange unge som ikke ser organisering som nyttig?
– Ja, selvfølgelig. Det er to grupperinger. De som ikke har peiling på hva vi står for, og unge som føler et savn etter samhold og solidaritet. Men jeg må si at det er overraskende lett å overbevise ungdommer om fordelen ved å være organisert, mener Schei og legger til:
– Et annet moment er pensjon. Flere ser at pensjonen man kommer til å få fra staten blir dårligere og dårligere. For mange unge i dag vil den sannsynligvis bli langt under 40 prosent av inntekten før pensjonen tas ut. I tillegg får man med seg avtalefestet pensjon (AFP), og gode kort på hånda i lønnsforhandlinger rundt bedriftens innbetaling til obligatorisk tjenestepensjon (OTP).
Økt fagforeningsfradrag
I statsbudsjettet for 2023 økes fagforeningsfradraget til 7 700 kroner. En økning LO har jobbet med lenge, forteller Vidar Schei.
– Medregnet verdien av forsikringer, nærmer fradraget seg det samme man betaler i kontingent.
Krisesituasjoner har alltid medført økning i LOs medlemstall.
– Selv i en tid med lave ledighetstall, opplever vi det samme nå, sier Schei og forklarer:
– Mange ansatte ser økningen i antall konkurser, og tenker at egen jobb kan hende ikke er like sikker som man trodde. Det skaper bekymring og usikkerhet. Folk organiserer seg.
LO-leder Vidar Schei i Fredrikstad er ikke like begeistret for statsminister Jonas Gahr Støres bruk av begrepet: «Storrengjøring i arbeidslivet».
– Uten tvil, feil bruk av begrepet. Men at Støre-regjeringen har vært tydelige på kravet til seriøse arbeidsforhold, vedtaket rundt midlertidige ansettelser og en nasjonal punktliste for arbeidslivet kalt «Norgesmodellen», det er bra. Det har ført til at en ny gruppe tar kontakt med oss:
– Arbeidsgivere søker informasjon om hva som skal til for at bedriften får en tariffavtale. Den enkleste formen for å vise seriøsitet. Så avhenger selvfølgelig dette av at vi får mange nok organiserte i virksomheten. Det skal jeg innrømme ikke lykkes hver gang.
LO-leder i Fredrikstad, Vidar Schei og styremedlem Per Arne Hansen – begge Fellesforbundet – noterer medlemsvekst i kriseperioder.
Tomm Pentz Pedersen
Unge i ubetalt prøveperiode
I sommer tok LO-leder Vidar Schei et kraftig oppgjør med seriøsiteten i Fredrikstads restaurantbransje.
– Det var mange som mente at jeg generaliserte en hel bransje i mitt leserinnlegg. Men vi går på restaurant og skryter av maten, uten å tenke på hva servitøren tjener. Ja, vi var på riktig vei. Bransjen hadde tatt grep og kommunen fulgt opp. Etter frafallet av ansatte under koronapandemien, og mange nye inn etter gjenåpningen – startet problemene. Den positive utviklingen snudde, forklarer Schei.
Pågangen av fortvilte ansatte som søkte hjelp hos oss var stor, forteller han.
– I den verste perioden kom vi opp i 38 henvendelser fra ansatte i små og store serveringssteder. 8–10 av disse var gjentakende forhold, 2–3 med det vi oppfatter som ting satt i system. En klar strategi.
Schei er enig i utsagnet om at Norge har verdens mest seriøse arbeidsliv. Men ofte er det en gruppe som rammes av useriøsitet i møte med arbeidslivet, mener han.
– Det er de unge. Når de kommer til en restaurant og spør etter jobb, er flere fornøyd med et «Ja». Mange ganger spør de ikke om hva lønna er, arbeidstid eller annet. Vi har hatt unge arbeidstakere som har tatt kontakt og fortalt om fravær av lønnsutbetaling. Svaret de har fått når lønna etterlyses forteller vel det meste: «Du har vært under opplæring, det er ikke lønnet. Jeg er ikke så veldig fornøyd med deg heller, så vi velger å avslutte arbeidsforholdet. Eller så kan du jo få en ny prøveperiode.»
LO-leder Vidar Schei i Fredrikstad er bekymret:
– Unge som tar kontakt med oss om useriøse arbeidsforhold ordner vi opp i, med loven i hånd. Det verste er alle i gråsona, som vi ikke når. Unge som trekker på skuldrene av utnyttelsen, og det første møte med arbeidslivet. Det er trist.
(Dagsavisen)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn og våre politikere»
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Kommentar
Stridens kjerne er frontfagsmodellen, men LO og NHO bør ikke ha noe å frykte, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie