– Det er irrelevant hvem som styrer og har makten av de politiske partiene. Og jeg forventer at de tilbakemeldingene som kommer fram under høringen blir tatt på alvor, sier Pasient- og brukerombud i Oslo, Anne Ryymin.
Benjamin A. Ward
Eldreomsorg
Maratonhøring om Oslos eldreomsorg: – Jeg forventer at det kommer endringer
Avsløringene om eldreomsorgen skal opp til høring i bystyret mandag. Pasientombudet i Oslo advarer mot politisk pekelek.
tom.vestreng@dagsavisen.no
Anna Ryymin er Pasient- og brukerombud i Oslo og vil delta på høringen, som varer hele dagen i Rådhuset mandag.
Bakgrunnen er sterke reaksjoner på tilstanden i eldreomsorgen i Oslo.
Avsløringer i Avisa Oslo og NRK har avdekket omsorgssvikt på helsehus, sykehjem, og i hjemmetjenesten. Flere partier har varslet mistillit mot Oslos helsebyråd, Robert Steen.
– Først og fremst forventer jeg en åpen dialog, og at dette ikke blir en politisk pekelek, hvor staten peker på kommune, som igjen peker på bydelen, som igjen peker på Sykehjemsetaten, som igjen peker på helsehusene og sykehjemmene, sier Ryymin til Dagsavisen.
Oslos ordfører om avsløringene: – Jeg blir rystet og fortvilet
– Mange er redde for å klage
– Det er irrelevant hvem som styrer og har makten av de politiske partiene. Og jeg forventer at de tilbakemeldingene som kommer fram under høringen blir tatt på alvor, og at det kommer endringer, sier hun.
Hun mener at resultatet må bli både kortsiktige og langsiktige grep.
– Det jeg savner er en langsiktig eldrestrategi. Vi har lenge visst at vi vil bli mange flere eldre om få år, og vi har lenge visst at det blir flere demente. Men langtidsplanlegging har ikke akkurat gitt så høy politisk avkastning, sier hun.
Hun etterlyser også hyppigere tilbakemeldinger både fra bruker og pårørende.
– Mange er redde for å klage. Derfor ønsker jeg en hyppigere tilbakemeldingskultur, slik at de som har makten vet hvordan situasjonen er, og at det fører til endringer, sier pasient og brukerombudet.
Tillitsvalgte: Helsepersonell har ikke blitt trodd om skandalen i eldreomsorgen
Maratondag i bystyret
Flere oppslag i media om uverdige forhold på Ullern helsehus, og NRK Brennpunkts serie «Omsorg bak lukede dører», har ført til at Helse- og omsorgsutvalget i bystyret har tatt initiativ til en høring om eldreomsorgen i Oslo.
Den finner sted mandag, og det blir en maratondag i bystyret med høring fra klokken 10 til rundt seks på ettermiddagen.
– Stadig kommer det historier fram i mediene, dette gjelder i hele vårt land. Den siste tiden har Oslo, spesielt helsehusene, vært i hardt vær. Dette har fått flere partier til å ta tak, sette opp nye forslag og helsebyråden har fått utallige spørsmål fra opposisjonen. Det er bra, og det er nødvendig at debatten kommer opp, sier leder av Helse- og sosialutvalget, Cecilie Lyngby i Folkets Parti, (FP) til Dagsavisen.
– Målet med høringen er å få klarhet i hvordan det står til med eldreomsorgen i dag, og hva som må gjøres, både kort- og langsiktig, sier Cecilie Lyngby.
Kommentar: «Eldreomsorg bør bli et sentralt tema ved høstens kommunevalg»
Hun ønsker nå en annen og mer forutsigbar eldrepolitikk, og mener stadig skiftende politisk ledelse rammer langsiktig planlegging.
– Derfor vil aldri eldreomsorgen få en langsiktig og forutsigbarhet. Dette må til og vi foreslår at eldreomsorgen låses til minimum 12 år av gangen. På denne måten kan vi arbeide med tiltak som får tid til å virke, vi kan sette langsiktige mål, følge opp og ha en mye bedre eldreomsorg som ikke vagger fra side til side. Dette er en stor fordel både for bruker og drivere enten de er private eller offentlige, sier Cecilie Lyngby.
– Med dette mener vi at både kompetanse og kvalitet øker og det er det optimale målet, legger hun til.
Leder av Helse og sosialutvalget i bystyret, Cecilie Lyngby, har tatt initiativ til mandagens høring om eldreomsorgen i Oslo.
Terje Pedersen/NTB
– Det er en plikt å stille til høring
Da invitasjonen til høring om eldreomsorgen i Oslo gikk ut, takket tre av fire helsehus først nei. Nå er det klart at alle helsehusene stiller.
– Det er en plikt å stille, når man blir kalt inn til høring, sier Lyngby.
Særlig Ullern helsehus har fått kjørt seg i media den siste tiden, men i høringen stiller også representanter fra de tre andre helsehusene, Solvang, Lilleborg og Solfjellhøgda.
De tre sistnevnte ønsket først ikke å stille i høringen.
– De kan ikke velge om å delta eller ikke. Da har de ikke skjønt reglementet. Når man blir kalt inn til høring i bystyret, må man stille, sier hun.
Det knytter seg spenning rundt hva de fire helsehusene vil si mandag.
– Nå vet vi mye om Ullern, men hva skjer på de andre? Hvordan drives de, hva er det de pårørende og brukerne ønsker. Og hva må til i det lange løp?, spør Lyngby.
Fagforbundet krever «storrengjøring» i eldreomsorgen: – Systemet må endres
Åpner
Høringen åpner med tidligere eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF), som var ansvarlig byråd da helsehusene ble opprettet. Nåværende helsebyråd Robert Steen (Ap) kommer helt på slutten av høringen, og er den som det er satt av mest tid til.
– Vi har deltakere både fra pårørende, brukere, de fire institusjonssjefene ved helsehusene, helsepersonell, direktør ved Sykehjemsetaten, Pasient og brukerombudet, Pårørendealliansen, Delta og Norsk Sykepleieforbud, sier Lyngby.
– Pågangen har vært så stor for å være med, at vi har måtte si nei til flere, legger hun til.
Kommentar: «Ikke legg lokk på debatten om eldreomsorgen»
Lyngby lover å være streng og retteferdig under høringen og gi hvert enkelt parti like lang tid både til innlegg og spørsmål de kan stille.
– Særlig nå som det er valgår er dette viktig. Det vi trenger er løsninger, både på kort og lang sikt, og ikke valgkamputspill som aldri blir noe av, sier hun.
– Derfor hjelper det ikke å tro at bare vi bytter ut en byråd så blir alt så mye bedre. Men viser det seg at Robert Steen ikke har fulgt opp vedtak gjort av bystyret, da er det grunn til å stile mistillit, sier Lyngby.
– Vi krever svar på hvorfor situasjonen ved Ullern helsehus ikke er avdekket og tatt tak i, sier Aina Stenersen, nestleder i Oslo Frp.
Andreas Rivenes
Krever svar på kritikkverdige forhold
Oslo Frps nestleder Aina Stenersen har eldreomsorg som en av sine hjertesaker, og vil delta på høringen for Fremskrittspartiet.
– Jeg forventer svar på blant annet hvorfor eldreomsorgen ikke er i bedre stand, når helsebyråden over lang tid har visst om utfordringene innen hjemmetjenesten, sykehjemmene og helsehusene. Både når det gjelder blant annet bemanning, kompetanse og økonomi, sier Stenersen til Dagsavisen.
– Vi krever svar på hvorfor situasjonen ved Ullern helsehus ikke er avdekket og tatt tak i, og svar på hvorfor helsebyråden ikke har tatt tak i og gitt tilsynsutvalgene bedre verktøyer til å avdekke kritiske forhold i eldreomsorgen. Det er ikke gjort siden 2015, og er svært kritikkverdig.
Mest lest
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke
Berit Roald / NTB