JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eldreomsorg

Maratonhøring om Oslos eldreomsorg: – Jeg forventer at det kommer endringer

Avsløringene om eldreomsorgen skal opp til høring i bystyret mandag. Pasientombudet i Oslo advarer mot politisk pekelek.
– Det er irrelevant hvem som styrer og har makten av de politiske partiene. Og jeg forventer at de tilbakemeldingene som kommer fram under høringen blir tatt på alvor, sier Pasient- og brukerombud i Oslo, Anne Ryymin.

– Det er irrelevant hvem som styrer og har makten av de politiske partiene. Og jeg forventer at de tilbakemeldingene som kommer fram under høringen blir tatt på alvor, sier Pasient- og brukerombud i Oslo, Anne Ryymin.

Benjamin A. Ward

tom.vestreng@dagsavisen.no

Anna Ryymin er Pasient- og brukerombud i Oslo og vil delta på høringen, som varer hele dagen i Rådhuset mandag.

Bakgrunnen er sterke reaksjoner på tilstanden i eldreomsorgen i Oslo.

Avsløringer i Avisa Oslo og NRK har avdekket omsorgssvikt på helsehus, sykehjem, og i hjemmetjenesten. Flere partier har varslet mistillit mot Oslos helsebyråd, Robert Steen.

– Først og fremst forventer jeg en åpen dialog, og at dette ikke blir en politisk pekelek, hvor staten peker på kommune, som igjen peker på bydelen, som igjen peker på Sykehjemsetaten, som igjen peker på helsehusene og sykehjemmene, sier Ryymin til Dagsavisen.

Oslos ordfører om avsløringene: – Jeg blir rystet og fortvilet

– Mange er redde for å klage

– Det er irrelevant hvem som styrer og har makten av de politiske partiene. Og jeg forventer at de tilbakemeldingene som kommer fram under høringen blir tatt på alvor, og at det kommer endringer, sier hun.

Hun mener at resultatet må bli både kortsiktige og langsiktige grep.

– Det jeg savner er en langsiktig eldrestrategi. Vi har lenge visst at vi vil bli mange flere eldre om få år, og vi har lenge visst at det blir flere demente. Men langtidsplanlegging har ikke akkurat gitt så høy politisk avkastning, sier hun.

Hun etterlyser også hyppigere tilbakemeldinger både fra bruker og pårørende.

– Mange er redde for å klage. Derfor ønsker jeg en hyppigere tilbakemeldingskultur, slik at de som har makten vet hvordan situasjonen er, og at det fører til endringer, sier pasient og brukerombudet.

Tillitsvalgte: Helsepersonell har ikke blitt trodd om skandalen i eldreomsorgen

Maratondag i bystyret

Flere oppslag i media om uverdige forhold på Ullern helsehus, og NRK Brennpunkts serie «Omsorg bak lukede dører», har ført til at Helse- og omsorgsutvalget i bystyret har tatt initiativ til en høring om eldreomsorgen i Oslo.

Den finner sted mandag, og det blir en maratondag i bystyret med høring fra klokken 10 til rundt seks på ettermiddagen.

– Stadig kommer det historier fram i mediene, dette gjelder i hele vårt land. Den siste tiden har Oslo, spesielt helsehusene, vært i hardt vær. Dette har fått flere partier til å ta tak, sette opp nye forslag og helsebyråden har fått utallige spørsmål fra opposisjonen. Det er bra, og det er nødvendig at debatten kommer opp, sier leder av Helse- og sosialutvalget, Cecilie Lyngby i Folkets Parti, (FP) til Dagsavisen.

– Målet med høringen er å få klarhet i hvordan det står til med eldreomsorgen i dag, og hva som må gjøres, både kort- og langsiktig, sier Cecilie Lyngby.

Kommentar: «Eldreomsorg bør bli et sentralt tema ved høstens kommunevalg»

Hun ønsker nå en annen og mer forutsigbar eldrepolitikk, og mener stadig skiftende politisk ledelse rammer langsiktig planlegging.

– Derfor vil aldri eldreomsorgen få en langsiktig og forutsigbarhet. Dette må til og vi foreslår at eldreomsorgen låses til minimum 12 år av gangen. På denne måten kan vi arbeide med tiltak som får tid til å virke, vi kan sette langsiktige mål, følge opp og ha en mye bedre eldreomsorg som ikke vagger fra side til side. Dette er en stor fordel både for bruker og drivere enten de er private eller offentlige, sier Cecilie Lyngby.

– Med dette mener vi at både kompetanse og kvalitet øker og det er det optimale målet, legger hun til.

Leder av Helse og sosialutvalget i bystyret, Cecilie Lyngby, har tatt initiativ til mandagens høring om eldreomsorgen i Oslo.

Leder av Helse og sosialutvalget i bystyret, Cecilie Lyngby, har tatt initiativ til mandagens høring om eldreomsorgen i Oslo.

Terje Pedersen/NTB

– Det er en plikt å stille til høring

Da invitasjonen til høring om eldreomsorgen i Oslo gikk ut, takket tre av fire helsehus først nei. Nå er det klart at alle helsehusene stiller.

– Det er en plikt å stille, når man blir kalt inn til høring, sier Lyngby.

Særlig Ullern helsehus har fått kjørt seg i media den siste tiden, men i høringen stiller også representanter fra de tre andre helsehusene, Solvang, Lilleborg og Solfjellhøgda.

De tre sistnevnte ønsket først ikke å stille i høringen.

– De kan ikke velge om å delta eller ikke. Da har de ikke skjønt reglementet. Når man blir kalt inn til høring i bystyret, må man stille, sier hun.

Det knytter seg spenning rundt hva de fire helsehusene vil si mandag.

– Nå vet vi mye om Ullern, men hva skjer på de andre? Hvordan drives de, hva er det de pårørende og brukerne ønsker. Og hva må til i det lange løp?, spør Lyngby.

Fagforbundet krever «storrengjøring» i eldreomsorgen: – Systemet må endres

Åpner

Høringen åpner med tidligere eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF), som var ansvarlig byråd da helsehusene ble opprettet. Nåværende helsebyråd Robert Steen (Ap) kommer helt på slutten av høringen, og er den som det er satt av mest tid til.

– Vi har deltakere både fra pårørende, brukere, de fire institusjonssjefene ved helsehusene, helsepersonell, direktør ved Sykehjemsetaten, Pasient og brukerombudet, Pårørendealliansen, Delta og Norsk Sykepleieforbud, sier Lyngby.

– Pågangen har vært så stor for å være med, at vi har måtte si nei til flere, legger hun til.

Kommentar: «Ikke legg lokk på debatten om eldreomsorgen»

Lyngby lover å være streng og retteferdig under høringen og gi hvert enkelt parti like lang tid både til innlegg og spørsmål de kan stille.

– Særlig nå som det er valgår er dette viktig. Det vi trenger er løsninger, både på kort og lang sikt, og ikke valgkamputspill som aldri blir noe av, sier hun.

– Derfor hjelper det ikke å tro at bare vi bytter ut en byråd så blir alt så mye bedre. Men viser det seg at Robert Steen ikke har fulgt opp vedtak gjort av bystyret, da er det grunn til å stile mistillit, sier Lyngby.

– Vi krever svar på hvorfor situasjonen ved Ullern helsehus ikke er avdekket og tatt tak i, sier Aina Stenersen, nestleder i Oslo Frp.

– Vi krever svar på hvorfor situasjonen ved Ullern helsehus ikke er avdekket og tatt tak i, sier Aina Stenersen, nestleder i Oslo Frp.

Andreas Rivenes

Krever svar på kritikkverdige forhold

Oslo Frps nestleder Aina Stenersen har eldreomsorg som en av sine hjertesaker, og vil delta på høringen for Fremskrittspartiet.

– Jeg forventer svar på blant annet hvorfor eldreomsorgen ikke er i bedre stand, når helsebyråden over lang tid har visst om utfordringene innen hjemmetjenesten, sykehjemmene og helsehusene. Både når det gjelder blant annet bemanning, kompetanse og økonomi, sier Stenersen til Dagsavisen.

– Vi krever svar på hvorfor situasjonen ved Ullern helsehus ikke er avdekket og tatt tak i, og svar på hvorfor helsebyråden ikke har tatt tak i og gitt tilsynsutvalgene bedre verktøyer til å avdekke kritiske forhold i eldreomsorgen. Det er ikke gjort siden 2015, og er svært kritikkverdig.

Annonse
Annonse