JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

USA

Mikke Mus vil bli med i fagforening

Ansatte i Disneyland, som opptrer som ulike Disney-figurer, ønsker å bli medlem av Actor’s Equity Association.
Mikke Mus vil ha fagforening for seg og de andre som jobber i Disneyland, California. 

Mikke Mus vil ha fagforening for seg og de andre som jobber i Disneyland, California. 

Jae C. Hong/AP

Dagsavisen

Fagforbundet representerer alt fra skuespillere på Broadway til strippere i Los Angeles.

Ifølge CNN ønsker Actor’s Equity Association å representere de 1700 Disneyland-ansatte som jobber med figurer og parader i parken som ligger i Anaheim, California.

Etter tre dager med innsamling av underskriftskort fra de ansatte har de allerede fått mer enn de 30 prosentene som trengs for å kunne sende inn en søknad om representasjon til National Labor Relations Board, som fører tilsyn med slike valg.

Artister som utfører det samme arbeidet i Disney World i Orlando, Florida, er allerede organisert i en fagforening og har vært det i årevis. Og inntil nylig fikk utøverne i Disney World bedre betalt enn sine kolleger i Disneyland, ifølge fagforeningen.

Ifølge presidenten i Actors’ Equity Association, Kate Shindle, bidrar arbeidet til å tiltrekke millioner av gjester til parkene hvert år. Hun sier at de ansatte også er sterkt investert i og lojale mot Walt Disney Company og selskapets verdier, skriver USA Today.

Det er mer enn 21.000 ansatte i Disneyland, av selskapet omtalt som «cast members», som er representert av mer enn et dusin fagforeninger.

Disse fagorganiserte jobbene omfatter alt fra butikk- og serveringsarbeidere til sikkerhetsvakter, hår- og sminkører og pyroteknikere.

Men artistene som kler seg ut som Mikke og Minni Mus, Donald Duck og Langbein og interagerer med de besøkende, er altså ikke organisert.

– Dette er folk som elsker å jobbe i Disneyland. Det betyr ikke at de ikke trenger nok penger til å leve av, sier Kate Shindle, leder for Actor’s Equity, til CNN.

– Alle anerkjenner at Disneyland er et spesielt sted. Men magi alene betaler ikke husleien, legger hun til.

Annonse
Annonse