JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det vil være både rart og feil dersom ikke 16,9 fører til dyp kriseforståelse i Ap, skriver Hege Ulstein.

Det vil være både rart og feil dersom ikke 16,9 fører til dyp kriseforståelse i Ap, skriver Hege Ulstein.

Jan-Erik Østlie

Kommentar

«16,9. Det tallet bør skremme vettet av Arbeiderpartiet»

Det er en skingrende alarm. Den som ikke våkner av dette, har sovnet for godt, alle marerittene til tross.
10.11.2022
09:41
16.11.2022 12:58
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Målingen fra Opinion for FriFagbevegelse og Dagsavisen ble tatt opp fra 1. til 7. november, altså i dagene rett etter Halloween.

Målingen viser at monstrene, gjenferdene og uhyrene fortsatte skrekkfesten med et helvetes nachspiel i Ap.

Alle som har drevet med politikk i mer enn ti minutter, vet at man ikke skal legge all verdens vekt på én enkeltmåling. Det er snittet av målingene og de lange trendene som er det mest interessante. Enkeltmålinger kan av og til gi ekstreme utslag som senere viser seg å være feil.

På denne målingen går Ap ekstremt kraftig tilbake – med hele 5,7 prosentpoeng til 16,9.

Likevel er det ingen tvil om at målingen er viktig – og historisk.

For det første viser den at partiet ikke har nådd bunnen. Det er fortsatt mulig å falle videre ned mot grunnfjellet før man treffer bakken og blir knust til pinneved.

Men viktigere: 16,9 er psykologisk viktig. En oppslutning på 16-tallet er helt fremmed for Ap, og passer ikke til partiets – og partisliternes – selvbilde. Da partiet så 17-tallet i januar 2021, utløste det den nye strategien med vanlige folks tur, politikk rettet mot lommeboka og jakten på velgere i distriktene generelt og Nord-Norge spesielt.

Det vil være både rart og feil dersom ikke også 16,9 fører til dyp kriseforståelse i Ap. Når man er i ferd med å synke ned i en hengemyr, er det viktig å finne ut av både hvordan man havnet der og hvordan man kan komme opp igjen.

Det kan skje på flere måter. Tidligere har Ap skiftet hele eller deler av ledelsen, lagt om politikken, inngått i nye allianser, eller tatt interne, nødvendige oppgjør med lite konstruktive miljøer i møte med kriser. Noen ganger flere av tingene samtidig.

Hittil har det sentrale miljøet i Ap ikke villet gjøre noen av delene.

Det er fortsatt en forbløffende mangel på åpen diskusjon om ledertrioen. Det er opplagt at Ap verken kan eller bør skifte leder og dermed statsminister i uoverskuelig framtid.

Men det er mulig å gjøre andre bytter, for eksempel ved at Anniken Huitfeldt eller Tonje Brenna går inn som ny nestleder, muligens sammen med Jan Christian Vestre. Det er også mulig å bytte partisekretær.

Men hittil er det blitt gjentatt at den eneste planen er at trioen Jonas Gahr Støre, Bjørnar Skjæran og Kjersti Stenseng fortsatt skal lede Ap også etter landsmøtet neste år. Vi får se hvor lenge den planen holder nå.

Det er heller ingen tegn til politisk kursendring, for eksempel ved å distansere seg mer fra Senterpartiet og distriktsretorikken fra 2021, og heller orienterer seg mer mot urbane velgere fram mot lokalvalget neste år, der flere viktige storbyer er i spill.

En ærlig og åpen diskusjon internt i Ap om dette dilemmaet burde ha kommet for lenge siden.

Hva med nye allianser? I 2002 forsto Jens Stoltenberg og hans sjefstrateg Jan-Erik Larsen at de måtte gjøre et eller annet for å skape ny dynamikk rundt et kriserammet Ap. Løsningen ble etter hvert det rødgrønne samarbeidet med SV og Sp, en stor triumf både for Stoltenberg personlig og for Ap.

Det siste året har vist at Ap/Sp-regjeringen ikke har vært noen suksess, verken for Ap eller Sp, som får 5,3 prosent på denne målingen og dermed legger seg i stabilt sideleie like over sperregrensen. Senest etter lokalvalget neste år bør Støre ta et seriøst initiativ til å invitere SV inn i regjeringen.

Onsdag gikk Audun Lysbakken av som leder av SV etter 11 år. Hvis hans etterfølger, som velges på landsmøtet i mars neste år, også er en løsnings- og styringsorientert politiker, er mulighetene for en «SVekspansjon» til stede, selv om SV nøler.

De er blitt belønnet av velgerne for å stå utenfor Støres og Vedums upopulære prosjekt. På denne målingen får partiet sterke 8,7 prosent.

Sammenlignet med forrige måling er endringene for SV og Sp ikke signifikante. Det er derimot endringene for Høyre, som går fram med 2,1 prosentpoeng til 32,3 prosent, et tall som er så sterkt at det ganske sikkert vil dukke opp i optimist-blå partireklamer på sosiale medier de neste dagene.

Med et Frp som puster Ap i nakken med sine 13,8 prosent (+0,2), ville Høyre og Frp hatt flertall på Stortinget dersom dette hadde vært et valg og ikke en måling.

Verdt å merke seg er også at Rødt går fram med to prosentpoeng til 7,5 og at KrF tar et viktig skritt med 1,1 prosentpoeng og havner godt over sperregrensen med 4,5 prosent. For Venstre (3,1) og MDG (3,4) er endringene ubetydelige.

Hittil har Støre og miljøet rundt ham forklart de elendige målingene med at det er energikrise, inflasjonskrise, krig i Europa og generell dyrtid. Før krigen ble det også gjerne pekt på en generell europeisk trend, der sosialdemokratiet i flere land lå på sotteseng.

Dette har alltid vært en svak og unyttig analyse.

Den ligger nærmere å være en unnskyldning enn å være en forklaring. Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen bør snarest legge den i papirkurven på laptopens skrivebord. Deretter bør de tømme papirkurven og wipe harddisken.

I høst har det vært valg i de to landene i verden som ligner aller mest på Norge: Danmark og Sverige. I Sverige tapte den sosialdemokratiske statsministeren og partilederen Magdalena Andersson knepent. I Danmark vant sosialdemokraten Mette Fredriksen valget etter å ha gått fram siden forrige valg, som hun også vant.

Aps to søsterpartier fikk 30,3 prosent av stemmene i Sverige og 27,5 prosent i Danmark. Begge partiene gikk fram. Begge var i posisjon. Begge har akkurat de samme internasjonale problemene som Norge har. Begge utfordres av partier både til venstre og til høyre for seg.

Og kom ikke her og si at Støre er fersk og må få tid. Anderson ble statsminister og partileder for ganske nøyaktig et år siden. Støre har ledet Ap i snart ni år, siden 2014.

Det ubehagelige, men nødvendige spørsmålet Jonas Gahr Støre må besvare, blir dermed: Hva er det de svenske og danske sosialdemokratene har, som det norske Ap mangler?

Med det er vi framme ved det siste punktet: Å kunne lede partiet med naturlig autoritet, og ta de oppgjørene som må til.

I deler av Ap vokser det nå fram en indre opposisjon, ledet av tidligere nestleder Trond Giske. Hans lokallag Nidaros Sosialdemokratiske Forum vokser raskere enn du får sagt metoo. Negative oppslag om Giskes pendlerboligsak eller at han fortsatt lever av skattebetalernes penger i form av etterlønn fra Stortinget, ser ikke ut til å bite på tilhengerne hans eller på hans mange allierte i Ap og LO.

Fra å komme med små, underforståtte stikk, har Giske nå begynt å utfordre Støre helt åpent. Først i et ramsalt intervju med TV 2 i helgen, deretter i en knallhard kronikk i NRK.

Giskes manøvrer er interessante av flere grunner. Blant annet viser de ganske tydelig at Støre mangler nettopp den naturlige autoriteten som Magdalena Andersson og Mette Fredriksen til de grader besitter.

Nå er det sannsynligvis for sent for Støre å stanse Giske. Og som vi vet, er ikke forferdelige sjokkmålinger nødvendigvis bare et onde for den som ønsker å utfordre den sittende ledelsen et politisk parti.

16,9 prosent er et avskyelig tall for Ap. En skingrende alarm. Den som ikke våkner av dette, har sovnet for godt, alle marerittene til tross.

Kommentar: «Mange frykter et Giske-comeback»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.11.2022
09:41
16.11.2022 12:58Mest lest

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Jan-Erik Østlie

Erna vil gjeninnføre året uten penger for folk på AAP

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Tormod Ytrehus

Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

Leif Martin Kirknes

Butikkansatte jubler over lovendring: Nå skal heltid være normen

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

Knut Viggen

Elektriker-sjef Glenn fikk nok. Nå har Ap-mannen skiftet side

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting,  administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting, administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

www.dfat.gov.au /House of Commons (Pa Photos / NTB)/ Wikimedia Commons

Dette er verdens verste sjef. Se kåringen

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

NTB/Ole Berg-Rusten, Torstein Bøe

Raser over Frp-kutt: – Et målrettet angrep mot de som har minst

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

Sissel M. Rasmussen

Cosmin ble utvist av landet etter han tok en søppelsekk. Så vant han i Høyesterett

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Jan-Erik Østlie

Nav avviser Høyres påstand om arbeidsavklaringspenger

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Colourbox

Du kan få baksmell hvis sjefen ikke betaler riktig skatt for deg. Dette må du sjekke

Ole Palmstrøm

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

Ole Palmstrøm

Voldshendelse på LO-konferanse er politianmeldt

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Sissel M. Rasmussen

Kutt i tannhelsa: – Høyre gjør hullet i velferden enda større

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

Ole Palmstrøm

Tillitsvalgte bekymret for Aps utvikling

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

Kommentar

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Ole Palmstrøm

«Litt mer ydmykhet hadde nok vært på sin plass, Støre»

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

Martin Guttormsen Slørdal

Nå kommer lovendringen som styrker ansattes rett til heltidsstillinger

Per Flakstad

Anngunn prøvde å skjule at hun var syk. Helt til naboen trodde hun hadde forlatt mann og barn

Kommentar

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Herman Bjørnson Hagen

«Ikke la dere bli lurt av Høyre»

Kommentar

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

«Frp tar fra framtidige pensjonister»

Kommentar

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Colourbox

«For hvert år som går blir det bare verre og verre å være rik i Norge»