JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Å være god alliert innebærer også å si fra når våre allierte venner begår en feil»

Regjeringen gjør rett i å gi seg tid på å svare på britenes forslag om en flernasjonal militær flåtestyrke for å beskytte skipstrafikken gjennom Hormuzstredet, skriver Stein Sneve.
FIKK NEI: USA har tidligere bedt Norge  om å legge press på Iran for å få dem til forhandlingsbordet etter at USA sa opp atomavtalen med landet. Britenes forslag om å delta i en  flernasjonal militær flåtestyrke inneholder ikke dette elementet, skriver Stein Sneve.

FIKK NEI: USA har tidligere bedt Norge om å legge press på Iran for å få dem til forhandlingsbordet etter at USA sa opp atomavtalen med landet. Britenes forslag om å delta i en flernasjonal militær flåtestyrke inneholder ikke dette elementet, skriver Stein Sneve.

Det hvite hus

Storbritannia vil ha Norge med i en flernasjonal militær flåtestyrke for å beskytte skipstrafikken gjennom Hormuzstredet mellom Iran og Den arabiske halvøy. Det har vært flere episoder i denne skipsleden den siste tiden, som også har involvert norske skip.

Tidligere har Norge fått en henvendelse fra USA om å delta i en lignende operasjon, men der bes Norge også om å legge press på Iran for å få dem til forhandlingsbordet etter at USA sa opp atomavtalen med landet. Den gang sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) at det var uaktuelt for Norge å delta i en ren amerikanskledet koalisjon direkte rettet mot Iran. Han stilte seg derimot åpen til et norsk bidrag for å sikre trafikken gjennom Hormuzstredet.

PH

Hormuzstredet er internasjonalt farvann og det er åpenbart i Norges interesse å sikre fri ferdsel i slike områder. Både som stor skipsfartsnasjon og som et land som besitter store havområder, er det viktig for oss at internasjonale lover og regler for ferdsel på havene respekteres. Det er heller ingen tvil om at Iran ved flere tilfeller har brutt disse reglene, ved å hindre legal trafikk gjennom stredet. Det internasjonale samfunn kan ikke sitte stille og se på at det skjer.

Følg oss på facebook

Det betyr ikke nødvendigvis at det som nå foreslås er rett vei å gå. Regjeringen skal ha ros for å ha avvist Trump-administrasjonens forsøk på å lokke oss med i en allianse direkte rettet mot Iran. Å være god alliert innebærer også å si fra når våre allierte venner begår en feil.

Britenes forslag inneholder ikke dette elementet og Høyres forsvarspolitiske talsmann Håkon Elevens sier til VG at Norge bør være åpne for å følge oppfordringen fra Storbritannia.

Anniken Huitfeldt (Ap), leder i Stortingets forsvars- og utenrikskomité, sier at sikring av åpne verdenshav og fri seiling er i Norges interesse. Men siden hun foreløpig ikke har noen informasjon ut over det som har kommet fram i mediene, stiller hun seg avventende til forespørselen. Det gjør også regjeringen. Kommunikasjonsrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet sier til VG at man er langt fra en beslutning, og holder alle muligheter åpne.

ph

Blant det departementet nå ser på, er om en slik styrke trenger et FN-mandat og hvilke kommandoforhold og engasjementsregler som skal gjelde. Her gjør regjeringen rett i å gi seg tid.

Selv om det britiske forslaget åpenbart har en defensiv grunntone, er situasjonen i Persiabukta så spent at vestlig engasjement fort kan eskalere inn i krig. Som i alle situasjoner der enkeltstater bryter mot internasjonal lov, vil det være en fordel å ha FN med på laget. Kun hvis ikke det lykkes, bør Norge vurdere å være med på egne aksjoner i området.

Annonse
Annonse