JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ap-leder Jonas Gahr Støre sammen med Stefan Löfven og Mette Frederiksen, som er statsministere i henholdsvis Sverige og Danmark.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sammen med Stefan Löfven og Mette Frederiksen, som er statsministere i henholdsvis Sverige og Danmark.

Tri Nguyen Dinh

Kommentar:

«Ap bør se til Danmark»

Flere partier går nå i seg selv for å finne ut om og hvordan det kan være mulig å reise kjerringa ved neste korsvei.
11.09.2019
14:00
13.09.2019 08:40

kjell.werner@anb.no

Arbeiderpartiets store fall ved årets lokalvalg bør være av interesse, både for motstandere og ikke minst internt i Ap. Da er det nyttig å lære av årets to vinnere: Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne. Men Ap-strategene bør også se til Danmark, for sosialdemokraten Mette Frederiksen synes nemlig å ha knekt noen koder. Nå er hun statsminister i Danmark. I tillegg har hun gjenreist Socialdemokratiet som et parti for danske arbeidere, skal vi tro en fersk valgundersøkelse.

Mette Frederiksens resept har vært tredelt. Hun strammet så mye inn på innvandringspolitikken at Dansk Folkeparti ble halvert. Hun er klar på klimapolitikken og har varslet motstand mot sentraliseringspolitikken som har vært ført de siste årene. Socialdemokratiet endte riktignok på stedet hvil ved valget til Folketinget, men nedgangen ble stoppet og de typiske arbeidervelgerne ble gjenvunnet.

Følg oss på Facebook

Og så ble Frederiksen statsminister takket være venstresidens samlede framgang. På dette punktet kan vi se paralleller til det politiske kartet som ble tegnet ved årets lokalvalg her i Norge. Økt polarisering og fragmentering synes å være en internasjonal trend. Men det interessante er at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum allerede har trukket lærdom, og derfor basunerer at han vil ha «danske tilstander» i Norge som svar på sentraliseringen.

Poenget til Vedum er at de danske sosialdemokratene har lovet nye nærsykehus, nye nærpolitienheter og nye lokale utdanningsinstitusjoner. I tillegg skal kommunene få flere oppgaver og statlige arbeidsplasser skal flyttes ut i landet. Mette Frederiksen har også karakterisert den omfattende kommunesammenslåingen av kommuner i Danmark som en katastrofe. Dette har blant annet ført til at det offentlige av den grunn flytter inn til de store byene, og at befolkningen i neste omgang følger etter.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

I Norge har Senterpartiet fanget velgere med budskapet om nærhet når det gjelder tjenester og funksjoner. Regjeringens politireform og tvangssammenslåing av fylker har vært gull for Senterpartiets mulighet til suksess. Og så må det være et stort tankekors for Ap, og for den saks skyld LO, at Sp ble den store vinneren i flere typiske industrikommuner. På den annen side har Ap tapt miljøengasjerte velgere til MDG i de store byene, samtidig som tidligere Ap-velgere i ulike deler av landet er frustrerte over stadig flere nye bomstasjoner på veiene.

Her er det tre hensyn som vanskelig kan forenes i en samlet og tydelig politikk. Dette blir den store utfordringen fram mot stortingsvalget i 2021. Mye av innmaten til et slikt kinderegg kan finnes hos de danske sosialdemokratene.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.09.2019
14:00
13.09.2019 08:40