JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Arbeiderpartiet må ikke bare lytte. Bygningsarbeiderne trenger krisetiltak nå

Marie Sneve Martinussen (t.v), partileder og stortingsrepresentant for Rødt. Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rødt og medlem av arbeids- og sosialkomiteen.

Marie Sneve Martinussen (t.v), partileder og stortingsrepresentant for Rødt. Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rødt og medlem av arbeids- og sosialkomiteen.

Beate Oma Dahle/NTB, Ole Berg-Rusten/NTB

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Flere tusen arbeidere står i akutt fare for å miste jobben. Hvorfor nøler Ap med å støtte våre krisetiltak?

Arbeiderpartiet må gjøre mer enn å følge nøye med, og heller støtte Rødt sine forslag om å hindre at mange titusen bygningsarbeiderne mister jobben.

Vi er redde for at Arbeiderpartiet ikke skjønner alvoret for norske bygningsarbeidere. Det er full stopp for byggebransjen.

Fellesforbundet og NHO trygler om tiltak for å unngå massearbeidsløshet. De ber om at permitteringslengden umiddelbart forlenges fra dagens 26 uker til 52 uker. Og at det settes i gang eller fremskyndes prosjekter som samfunnet uansett trenger, slik at næringen ikke tappes for kompetanse.

Disse kravene har Rødt lytta til og fremmet forslag om på Stortinget.

Så langt har Rødt fått gjennomslag for at regjeringen må undersøke hvilke tiltak som kan være nødvendige for å øke byggeaktiviteten i bransjen. Det er bra, og vi forventer at regjeringen følger opp marsordren fra Stortinget og leverer kraftfulle nok tiltak i revider budsjett.

Men vi skulle selvfølgelig ønske at regjeringspartiene gikk lenger, og leverte på NHO og Fellesforbundet sitt utvetydige krav om å styrke permitteringsordningen, slik at arbeidsgivere beholdt sine ansatte i bedriften, istedenfor å si dem opp – mens de venter på at aktiviteten tar seg opp igjen.

NHO byggenæringen forteller til E24 at 50.000 til 60.000 årsverk kan gå tapt, og at tallene viser at situasjonen er mye mer alvorlig enn det som har kommet frem tidligere.

I et innlegg i FriFagbevegelse skriver tre AP-representanter at de har levert tiltak for å møte disse bekymringene.

Representantene viser til at regjeringa i statsbudsjettet blant annet har økt rammene til Husbanken. Det er fint, det, men det er altfor lite i møte med problemene byggebransjen står overfor. Husbank-midlene er allerede i ferd med å gå tomt, meldte E24 for kort tid siden.

Krisa har forverret seg dramatisk etter at statsbudsjettet ble lagt fram i oktober i fjor.

Denne krisa blir den største for byggebransjen på mange tiår. Vi gikk i barnehagen forrige gang byggebransjen gikk på en tilsvarende smell som den gjør nå.

På slutten av 1980-tallet kollapset bankene og byggebransjen. 40.000 bygningsarbeidere mistet jobben. Da aktiviteten tok seg opp ble fagarbeiderne erstattet av importert arbeidskraft, sosial dumping og økonomisk kriminalitet.

Det har tatt fagbevegelsen flere tiår å forsøke å rydde opp etter problemene som oppsto etter krisa for 35 år siden.

Fagbevegelsen og Rødt har fått med seg resten av partiene på venstresida på å redusere innleie av arbeidskraft og satse på faste stillinger.

Vår og LOs frykt er at mange faste ansatte nå kan miste jobben og bli erstattet av løsarbeidere når aktiviteten tar seg opp igjen. Da vil mye av det fagbevegelsen har kjempet for gå tapt.

Rødt vil sikre at vi har faglærte arbeidere også i tida framover i norsk byggebransje. Da må vi ta vare på dem vi har. Derfor er det helt avgjørende at vi dobler permitteringsperioden til 52 uker. Dagens 26 uker er historisk kort. Under tidligere kriser har ulike regjeringer økt permitteringsperioden.

52 uker har ikke vært uvanlig – og er et krav de rødgrønne partiene må støtte. Og det holder ikke og vente og se. Og å følge nøye med. For bedriftene sier opp folk nå, istedenfor å permittere. Tillitsvalgte vi har snakket med sier at bedriftene ikke tør å gamble på at aktiviteten tar seg opp igjen innen 26 uker, eller at permitteringsregelverket blir forlenga etter hvert. Derfor går de rett på oppsigelse, og ikke permittering. 

Det er helt meningsløst at bygningsarbeiderne skal forsvinne fra bransjen nå – vi veit ikke om vi får dem tilbake. Og det tar 6 år å utdanne nye.

Vi har et stort behov for nye boliger, og det grønne skiftet vil kreve en enorm innsats med oppgradering av eksisterende bygg.

Våre forslag skal stemmes over i morgen – det er ikke for seint å snu. Ap og Senterpartiet må ta LO og NHO på alvor og handle, ikke bare lytte, de må stemme for våre forslag, slik at tusenvis av bygningsarbeidere ikke mister jobben. 

Annonse
Annonse