JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Arbeidsfolk skal ikke tape på etter- og videreutdanning

Fellesforbundet og Norsk Industri har allerede vist vei i fjorårets tariffoppgjør i frontfaget.

Fellesforbundet og Norsk Industri har allerede vist vei i fjorårets tariffoppgjør i frontfaget.

Erlend Angelo

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Det er uforståelig hvorfor arbeidsgiversiden er så allergiske mot dette.

Stortingsrepresentant for Rødt

Forbundssekretær i Fellesforbundet

Nylig la Kompetansereformutvalget fram sin rapport. «Felles ansvar, felles gevinst» heter den.

Dette er en tittel som vekker optimisme for de av oss som er opptatt av å styrke arbeidsfolks muligheter til å utvikle seg gjennom etter- og videreutdanning.

Innholdet er derimot demotiverende. La oss spole litt tilbake.

I mai 2023 ga utdannings- og forskningskomiteen sin innstilling til den såkalte utsynsmeldinga, en stortingsmelding som skulle si noe om kompetansebehovene i Norge framover.

Der stiller samtlige partier seg bak at «økt kompetanse vil være nøkkelen til den langsiktige omstillingen av Norge».

Dette er også i tråd med det både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden melder ut, og ikke minst i tråd med hovedkonklusjonene til nevnte utvalg.

Økt kompetanse er bra for bedriftene, arbeidsfolk og samfunnet, det gir en felles gevinst.

Men så var det ansvaret da – for det at arbeidsfolk skal ta etter- og videreutdanning koster penger. Og denne regninga er det noen som må betale.

Utvalget er splittet i synet på hvem som skal dekke denne regninga. Arbeidsgiversida vil, som vanlig, verne sine overskudd og legge den økonomiske byrden over på vanlig arbeidsfolk.

Dette har støtte blant et flertall i utvalget. Mindretallet, bestående av LO, YS og utvalgsleder Dag Terje Andersen, mener derimot at vi trenger en statlig omstillingsstøtte eller en lønnsstøtteordning.

Hovedpoenget er at arbeidsfolk ikke skal tape på å ta etter- og videreutdanning. Det er for oss uforståelig hvorfor arbeidsgiversiden er så allergiske mot dette.

Til syvende og sist er det den høykompetente arbeidskrafta som skaper verdiene deres. Hvis terskelen for kompetanseheving ikke blir senket, er det da vitterlig også bedriftseier og arbeidsgivere som taper.

Vi er oppriktig nysgjerrige på hvordan NHO kan forsvare dette overfor sine egne medlemmer.

For å møte de behovene som vil komme, er det avgjørende å sikre både penger og rettigheter til etter- og videreutdanning. Fellesforbundet og Norsk Industri har allerede vist vei i fjorårets tariffoppgjør i frontfaget.

Jørn Eggum omtalte sågar satsingen som historisk og påpekte at arbeidsfolk skal ha fri med lønn for å utdanne seg.

Lønns- og omstillingsstøtte ville åpnet muligheten for at også nye grupper arbeidsfolk, utover frontfaget, fikk de samme mulighetene.

Det ville vært å virkelig tatt felles ansvar.

At NHO ikke vil være med på dugnaden er skuffende, men vi håper at regjeringen og statsråd Oddmund Hoel er klar til å ta felles ansvar for trygghet - både i arbeid og utdanning.

Warning
Annonse
Annonse