Bjørnar Moxnes, tidligere Rødt-leder. (Arkivfoto)
Leif Martin Kirknes
Kommentar
Bjørnar Moxnes etterlater seg et Rødt i god stand. Men han har satt sitt eget livsverk i fare
Moxnes gjorde Rødt til et «normalt» parti.
Fremtiden var lys. Rødt har vokst seg stort: Åtte representanter på Stortinget, 14.000 medlemmer og lister i 171 kommuner foran høstens valg. Motstanden mot å bidra med våpen til Ukraina ble ryddet av banen i vår. Partiet kunne knapt trå feil.
Så fant partileder Bjørnar Moxnes ut at han trengte solbriller.
Saken har preget mediene i hele sommer, og vondt har blitt verre for Moxnes, som aldri fikk seg til å fortelle hele historien, og dermed ble presset fra skanse til skanse.
Mandag morgen meldte han på Facebook at han trekker seg som leder. «Jeg tok de solbrillene fra butikken på Gardermoen. Jeg gjorde en stor feil, og jeg gjorde det mye verre med måten jeg håndterte det videre», skrev han.
Dermed var det brått over, etter 11 år som partileder.
De 11 årene kan egentlig best oppsummeres med ett enkelt ord: Suksess. Under Moxnes’ ledelse vokste Rødt seg ut av kommunismens og sekterismens truende skygger og inn i den politiske mainstreamen i Norge.
Moxnes ble valgt inn på Stortinget ved valget i 2017. Der var han en enmannshær i kampen mot Forskjells-Norge og velferdsprofitører. Han stilte til debatter med korte, enkle slagord, som han hamret inn på nærmest monomant vis. Det fungerte.
Det store gjennombruddet for Rødt kom ved valget i 2021. Partiet klatret over sperregrensa og fikk inn hele åtte representanter.
Samtidig ryddet den unge partiledelsen så godt den klarte i egen organisasjon. Belastende standpunkt som væpna revolusjon forsvant, og kampen for kommunismen ble vannet ut, om det enn fortsatt finnes noen formuleringer i den retning i partiprogrammet.
Partiet klarte, med små og ujevne skritt, å fjerne lukten av 1970-tall og AKP. Da partiledelsen fikk gjennom viljen sin på landsmøtet i april, var denne jobben langt på vei sluttført.
Det har ingen større betydning i norsk politikk at Rødt etter lange debatter gikk inn for norsk våpenstøtte til Ukraina. Men det betyr alt for Rødt. Partiet etablerte seg som et «normalt» norsk parti, som skjønner at kampen om velgerne er viktigere enn å være ideologisk ren og rank.
Rødt gjorde seg dermed klar til valgkamp med et program mot økende sosiale forskjeller i landet vårt. Partilederens jobb var nesten fullendt – nå skulle nye velgere omvendes.
Så ble Bjørnar Moxnes tatt med hånda i honningkrukka på Gardermoen. Dermed ble sommeren vond for partilederen og partiet hans. Mediene var enige i at han ikke kunne sitte som leder, her i avisa skrev kollega Synnøve Vereide Trampe allerede 4. juli at han måtte gå. En leder i Rødt kan ikke bli tatt for å stjele Hugo Boss-solbriller.
Det tok sin tid, men mandag kunne altså en fortsatt sykmeldt Bjørnar Moxnes fortelle at han var enig. Og da blir spørsmålet: Hva nå, Rødt?
Partiet virker klart til å gå videre. Før vi rakk å spekulere i hvem som vil overta, hadde landsstyret utnevnt nestleder Marie Sneve Martinussen til ny leder.
Martinussen selv var så klar til å mantle rollen at hun glemte å omtale seg selv som «konstituert leder», og bare slo fast at hun nå er Rødts sterke kvinne under pressekonferansen mandag morgen.
Et ekstraordinært landsmøte skal velge ny leder til neste år. Det meste tyder på at det blir Martinussen.
Hun benyttet ellers anledningen til å sparke i gang valgkampen. Det ble snakket mer om kampen mot Forskjells-Norge enn om hvordan Rødt skal fylle hullet på toppen nå som partiets ansikt utad blir borte bak solbrillene.
Sett fra utsiden kan det virke noe merkelig. Bjørnar Moxnes er Rødt i mange velgeres øyne, ved siden av den alltid tilstedeværende Mímir Kristjánsson. Det er ikke bare enkelt å se for seg at tallknuseren Marie Sneve Martinussen fra Sør-Varanger skal klare å fylle rollen på like overbevisende måte.
Fra innsiden av Rødt ser saken ganske annerledes ut. Det er jo ikke Moxnes alene som har stått for kursendringen, moderniseringen og strømlinjeformingen av Rødt. Den jobben har flere vært sterkt delaktige i – ikke minst Martinussen.
Det er dermed like mye kontinuitet som et brudd når kong Moxnes nå abdiserer og Martinussen overtar som partileder i Rødt. Det er all mulig grunn til å tro at Rødt vil fortsette langs akkurat de samme linjene, med samme tydelighet.
Det betyr ikke at Rødt kommer uskadd gjennom denne merkelige og unødvendige historien om et par solbriller som ble for fristende. Det vet selvsagt den nye partilederen. Hun var overraskende hard i omtalen av sin forgjenger under pressekonferansen mandag morgen. «Det er aldri morsomt når noen man kjenner godt og jobber tett med, ikke sier den fulle sannheten», sa Martinussen. Og la til at det kanskje først er nå Moxnes innrømmer fullt ut hva han har gjort.
Den nye lederen «kaster den avgående lederen under bussen», ifølge Nettavisen. Aftenpostens kommentator mener «hun gir ham terningkast én». NRKs Lars Nehru Sand omtalte seansen som «et karakterdrap» på den avgåtte lederen.
Nå skal Rødt gå videre uten frontfiguren sin. Det kan gå veldig bra. Men det er ikke gitt at det gjør det.
Det er lett å forstå at Marie Sneve Martinussen føler seg dolket i ryggen. Sammen har hun, Moxnes og en håndfull andre løftet Rødt opp til det øverste nivået i norsk politikk. Nå blir det opp til henne å sørge for at partiet holder seg der.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Så langt har det ikke gått Aps vei
Jonas Gahr Støre innrømmer at Arbeiderpartiets oppslutning blant LOs medlemmer er for lav.
Jan-Erik Østlie