JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Bruk energi i fellesskap»

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil melde Norge ut av EUs energiunion.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil melde Norge ut av EUs energiunion.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Det blusser opp til ny debatt om Norges tilknytning til EUs energisamarbeid.

kjell.werner@anb.no

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha omkamp i en eventuell rødgrønn regjering etter valget. Arbeiderpartiets Espen Barth Eide mener det vil være å bære havre til en død hest.

Men det er dessverre ingen død debatt. Senterpartiet vil i hvert fall sørge for å bære mer ved til bålet. Og SV vil hive seg på. Derfor blir dette en hard nøtt å knekke for Ap-leder Jonas Gahr Støre når han ventelig skal forhandle med sine rødgrønne venner om en felles politikk.

For tre år siden vedtok et bredt flertall på Stortinget å si ja til et mer integrert energisamarbeid i Europa. Det skjedde ved at Norge, gjennom EØS-avtalen, godtok EUs tredje energipakke og dermed sluttet seg til EUs energibyrå (Acer). Ap ga regjeringen nødvendig ryggdekning. Høyesterett ga nylig åpning for at denne «innmeldingen» i Acer kan prøves rettslig, men det blir en annen historie.

Debatt: «Stans videre tilpasning til Acer og EUs energiunion!», skriver Boye Ullmann og Roy Pedersen

Debatten om Acer handler i stor grad om Norge har gitt fra seg kontrollen over de norske energiressursene og om strømprisen her til lands blir høyere. Trygve Slagsvold Vedum mener svaret er ja. Espen Barth Eide mener så ikke er tilfelle. Faktum er imidlertid at Norge i fjor hadde de laveste strømprisene på ti år. Høye strømpriser nå i februar var som normalt når det er kaldt i været om vinteren.

Norge har siden tidlig på 1990-tallet vært tungt integrert i det nordiske strømmarkedet. Det europeiske energimarkedet er en naturlig forlengelse av den nordiske modellen. For Norges del er forskjellen minimal, men det europeiske markedet betyr mye for landene som fortsatt er avhengig av kullkraft. Norge selger mye gass til dette markedet. Gass er bedre enn kull. Globalt sett er derfor norsk tilknytning til Acer et godt klimatiltak. Samtidig sørger Acer-systemet for at det blir bygd ut mer fornybar kraft i Europa.

Bakgrunn: Høyesterett sier ja til Acer-søksmålet fra Nei til EU

Norge er i et normalår mer enn selvforsynt med elektrisk kraft fra fossene i våre vassdrag. Da gjelder det å få god pris for norsk strøm når Europa ellers trenger den. Tilsvarende må Norge ha mulighet til å importere kraft i tørre perioder. Kraftkabler til utlandet sørger for at elektrisk strøm kan brukes mest effektivt i et større marked.

Acer-motstanderne hevder at Norge blir tvunget til å bygge for mange kabler, og dermed «importerer» et høyt europeisk prisnivå på strøm. Det er en overdreven frykt, for Norge bestemmer selv om slike kabler skal bygges. Dette prinsippet må stå fast. En utmelding av Acer er dårlig klimapolitikk og kan sette hele EØS-avtalen i spill. Det vil være en farlig kortslutning.

Warning
Annonse
Annonse