JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Bruk rommet for handling i EØS-avtalen»

Agenda-sjef Trygve Svensson kritiserer regjeringen for ikke å bruke handlingsrommet i EØS-avtalen.

Agenda-sjef Trygve Svensson kritiserer regjeringen for ikke å bruke handlingsrommet i EØS-avtalen.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Norges avtale med EU er mer romslig enn mange vil ha det til.

kjell.werner@anb.no

Regjeringen har vært for passiv. Dette er noe av det vi kan lese ut av en fersk rapport fra tankesmien Agenda. På den annen side har politikere i flere kommuner og fylker vært flinke til å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen på en god måte. Nybrottsarbeidet i Telemark og Skien trekkes fram.

«Altfor ofte strekker vi norske regler og praksis for at det skal passe europeiske regler, heller enn motsatt. Slik trenger det ikke være», konkluderes det i rapporten. Her listes det opp 15 grep som kan tas for å utnytte handlingsrommet bedre. Viktigst er nok at offentlige anbud må gå foran. Offentlig sektor i Norge kjøper gjør innkjøp for over 500 milliarder kroner hvert år.

Følg oss på Facebook

– Det finnes et stort handlingsrom i EØS-avtalen, men siden 2013 har dette handlingsrommet utelukkende blitt brukt på lokal- og fylkesplan, sier Agenda-sjef Trygve Svensson til FriFagbevegelse. Han slår fast at store utfordringer som klima, migrasjon og digitalisering trenger løsninger på tvers av landegrenser. I rapporten pekes det særlig på to samfunnsområder der norske politikere har overlatt for mye til både marked og juss. Det gjelder i arbeidslivet og organiseringen av offentlige tjenester.

Europa er Norges viktigste marked for handel av varer og tjenester. EØS-avtalen gir Norge tilgang på dette markedet på likeverdige vilkår, økonomisk og i form av spilleregler for handel. Men EØS-avtalen er så mye mer enn dette. Avtalen gir nordmenn de samme rettigheter og plikter som borgere i EU-området. Dette omfatter retten til å ta arbeid, studere og bo i andre land innenfor dette fellesområdet.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Agenda-rapporten er bestilt av flere fagforbund i LO. Bakgrunnen er at det er forventet å bli en heftig EU-debatt innad i LO-familien fram til, og ikke minst på, LO-kongressen våren 2021. I deler av fagbevegelsen er det stor motstand mot EØS-avtalen. Samtidig er det et faktum at avtalen står sterkt i den norske befolkningen, med støtte fra over 60 prosent. Men dette må ikke bli noen sovepute for EØS-tilhengerne. De må kjenne sin besøkelsestid og derfor komme på banen.

Agenda-rapporten bør kunne virke positivt. Den kan forhåpentligvis bidra til en mer opplyst debatt. Nå har vi fått mer fakta om hvor stor frihet Norge i realiteten har, og eksempler på hva som kan gjøres innenfor rammene som EØS-avtalen setter. Avtalen har sine svakheter, men en handelsavtale vil bli et stort tilbakeskritt. Alternativene til EØS må derfor bli klarere.

LO-familien bør vokte seg for å komme på kollisjonskurs med befolkningen i EØS-spørsmålet. Da risikerer fagbevegelsen å sette seg selv på sidelinjen.

Annonse

Flere saker

Annonse