JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Kommentar:

«De rødgrønne må stå sammen»

Det spekuleres nå i hva slags regjering landet kan eller bør få i 2021.
31.10.2019
14:00
04.11.2019 10:15

kjell.werner@anb.no

Vi i pressen er ekstra ivrige til slikt. Velgere flest bør også være opptatt av regjeringsalternativer. De politiske sakene er selvsagt viktigst, men det er slett ikke uinteressant hvem som skal gjennomføre politikken. Bakteppet for disse spekulasjonene er naturlig nok høstens lokalvalg, hvor Senterpartiet ble den store vinneren. Etter valget har vi også fått flere meningsmålinger som gir oss en viss pekepinn fram mot neste korsvei.

To år er riktignok lang tid i politikken, men det er all grunn til å tro at bare et politisk jordskjelv kan redde regjeringen til Erna Solberg. Høsten 2021 vil ventelig Jonas Gahr Støre bli statsminister. Spørsmålet er hvilke partier han da får med seg i regjering. Støre liker ikke å snakke om dette. Han nøyer seg med å si at en rødgrønn regjering med Ap, Sp og SV vil være det mest naturlige.

Følg oss på Facebook

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsker en Sp/Ap-basert regjering, men han har neppe problemer med å svelge at SV igjen blir med på laget. SV har ikke bare positive erfaringer med de åtte årene i Jens Stoltenbergs regjering. Men når det kommer til stykket, vil nok SV også gå inn i en slik trepartiregjering. SV-leder Audun Lysbakken frykter at et fristilt Rødt kan kapre stemmer på en slik linje. Derfor er Lysbakken fornøyd med at Rødt-leder Bjørn Moxnes nå åpner for å inngå en samarbeidsavtale med en rødgrønn regjering.

Samtidig er det en joker i denne kabalen som få vil sakke om: Miljøpartiet De Grønne. Arbeiderpartiets Martin Kolberg er blant dem som ønsker et rødgrønt samarbeid med MDG. Jonas Gahr Støre vil foreløpig ikke snakke om et slikt frieri. På den annen side sier Trygve Slagsvold Vedum tvert nei til å samarbeide med MDG etter 2021. «Det skjer ikke med oss, i hvert fall», sier Sp-lederen til Dagbladet. Nærmere et ultimatum kan Sp-lederen ikke komme. Vedum begrunner dette i reell politisk uenighet.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

De tre rødgrønne partiene ville ha fått solid flertall på Stortinget dersom dagens meningsmålinger var valg. Derfor bør Ap, Sp og SV holde fast på at disse tre partiene er det mest naturlige alternativet i 2021. Jonas Gahr Støre tapte på den åpne dørs politikk i 2017, spesielt siden han leflet med KrF og ikke stengte døra til Venstre. Å holde for mange dører åpne vil bare forvirre velgerne. Det vil også være å gi Erna Solberg & co en gratismulighet til å skremme med MDG og Rødt. De «gamle» rødgrønne har vist at de kan styre landet på en god måte.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.10.2019
14:00
04.11.2019 10:15