JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Deltid er absolutt ikke løsningen for deg som ikke har helse til å jobbe fullt»

Jeg syns ikke der er helsefremmende at ansatte konstant kan gå med høye skuldre fordi de lurer på om de får nok inntekt den måneden, skriver Hilde Lende Aune. (Illustrasjonsfoto)

Jeg syns ikke der er helsefremmende at ansatte konstant kan gå med høye skuldre fordi de lurer på om de får nok inntekt den måneden, skriver Hilde Lende Aune. (Illustrasjonsfoto)

Anna Granqvist

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Aps-statssekretær, Ole Henrik K. Bjørkholt, serverte løsningen til deg som har helseutfordringer. Frivillig deltid. Det får blodet mitt til å boble.

Jeg syns det er hårreisende at en folkevalgt klarer å uttrykke i et intervju at det er OK å jobbe deltid hvis ryggen er dårlig.

Vi må finne en løsning for de med helseutfordringer som ikke går på bekostning av de som ikke vil gå deltid. La ansatte med helseutfordringer bli ivaretatt, og ikke press dem til «frivillig» deltid.

Løsningen, som både tillitsvalgte og ansatte har mast om lenge, heter økt grunnbemanning.

Skivebom fra statsekretæren

Om helsa er det faktiske problemet for at ansatte ikke kan klare å jobbe heltid, så er deltid feil vei å gå. Deltid gir ikke ansatte forutsigbarhet i hverdagen, og hvert fall ikke nok penger å rutte med i en trang økonomisk hverdag.

Heldigvis bor vi i Norge, hvor mennesker med helseutfordringer kan få uføretrygd ved varig nedsatt arbeidsuførhet. Dessverre opplever mange det som et nederlag å skriftlig gjøre en grad av uførhet. Til tross for at dette ikke nødvendigvis betyr at man er det for resten av arbeidslivet. NAV sine sider lister opp noen av hovedpunktene du må treffe på.

Men også i 2022 er det for mange en humpete vei til hel eller delvis uførhet. Uføretrygd erstatter heller ikke inntekten du ville hatt i en heltidsstilling.

Har vi snakket for døve ører?  I sitt siste meningsinnlegg skriver statssekretæren at «vi jobber med en opptrappingsplan for heltid og god bemanning i omsorgstjenesten». De vil gjerne ha innspill fra fagforeningene, og jeg kjenner jeg blir varm i toppen av å lese akkurat den setningen.

Hvor mange år til skal fagforeningene, tillitsvalgte og ansatte fortelle folkevalgte nasjonalt hva vi trenger?

Nei, herr statssekretær, det er på tide å lytte til det vi har sagt lenge, nemlig å øke grunnbemanningen.

Vi må få slutt på at ledere ikke tar inn vikarer ved sykefravær fordi de skal holde budsjettene sine. Det går utover ansatte og brukere av tjenestene, og det er svært lite gunstig for ansatte med helseutfordringer. Vi kan ikke skvise dem ut på det viset. Vi må bruke restarbeidsevnen uten at det går utover heltidsprinsippet.

Hvor mange må ende opp med slitasje, skader og uføretrygd fra de tunge yrkene før politikere ser det vil være besparende å være flere ansatte på jobb?

Jeg unner ingen å bli ufør på grunn av høy arbeidsbelastning.

Fikk du egentlig svar Oscar?

Oscar Aaslund Hovin var raskt på tastaturet for å svare statssekretæren etter utsagnet om fleksibiliteten deltid gir. Jeg opplever at Oscars poeng om at deltid byr på usikkerhet ikke blir tatt på alvor når jeg leser svaret statssekretæren kom i retur med. Jeg opplever at han prøver å feie over arbeidsbelastning og underbemanning med den fengende «Heltid er målet».

Jeg syns ikke der er helsefremmende at ansatte konstant kan gå med høye skuldre fordi de lurer på om de får nok inntekt den måneden.

Fagforbundets heltidsundersøkelse med ansattes opplevelse om for høy arbeidsbelastning som en av grunnene til at deltid blir valgt, er det problemet som først må tas tak i. Vi, grasrotskribenter har ved mer enn en anledning har bedt folkevalgte (og arbeidsgivere) om å øke grunnbemanningen. Den må økes nå, før vi mister flere ansatte.

Vikarlisten er tom og fagarbeideren jobber heller på Synsam enn i en underbemannet tjeneste som helse og omsorg. Det er trist at ansatte søker seg vekk fra yrkene pga. arbeidsbelastningen, men det er frustrerende og forstemmende at folkevalgte ikke forstår alvoret.

Jeg heier på heltidsloven

I samme stund som blodet mitt bobler tikker det inn en melding fra Oscar Hovin, det er lenket til nok en AP-politiker.

Et klikk på lenken forteller meg at Trine Lise Sundnes varsler Kommune-Norge at straks kommer heltidsloven. Artikkelen gir fingeren til Bjørkholt, den lister opp alt det negative med å jobbe deltid. Har arbeiderpartiet glemt å snakke sammen, eller kommer artikkelen med Sundnes fordi Bjørkholt ikke tenkte seg om?

Er det avtalt eller er det en nødløsning at heltidsloven blir presentert? Det dukker opp mange spørsmål.

Jeg heier på heltidsloven og ønsker at det skal være lettere for de med helseutfordringer å få avklart sin restarbeidsevne. «Frivillig» deltid er ikke en løsning for denne gruppen av ansatte. Løsningen er å øke grunnbemanningen.

Annonse
Annonse