JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Det begynner å haste for Vestre

Ringnes vurderer å la dagligvarekjedene overta distribusjonen. Forbundsleder i NNN, Anne Berit Aker Hansen, frykter en slik overtakelse vil føre til enda mer makt til de allerede veldig dominerende dagligvareaktørene. 

Ringnes vurderer å la dagligvarekjedene overta distribusjonen. Forbundsleder i NNN, Anne Berit Aker Hansen, frykter en slik overtakelse vil føre til enda mer makt til de allerede veldig dominerende dagligvareaktørene. 

Erlend Angelo

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Regjeringen har ikke tatt ett eneste grep for å redusere grensehandelen.

Våre medlemmer i mat- og drikkevareindustrien er avhengige av politiske rammevilkår, både i landbruks- og næringspolitikken.

For eksempel vil regulering av dagligvaremarkedet og tiltak mot grensehandel få en direkte innvirkning på våre arbeidsplasser og bedrifter.

10-punktplan

Næringsminister Jan Christian Vestre er en aktiv politiker. Og han har lansert mange ideer og planer, og satt i gang arbeid som er viktig for oss i NNN. Men jeg savner at flere baller blir landa og prosjekter ferdigstilt. 

Næringsministeren lanserte vinteren 2023 en «10-punktplan for bedre utvalg og lavere priser i matbutikken».

Denne planen skulle føre til et bedre regulert dagligvaremarked, med bedre konkurranse og mindre makt til de tre store og fullstendig dominerende dagligvarekjedene.

Dessverre gjenstår fortsatt mye for å gjennomføre og realisere flere av punktene fra denne planen. 

Mer makt til dagligvarekjedene

For kort tid siden kom den overraskende nyheten om at Ringnes bryggeri, en av de siste virksomhetene i mat- og drikkevareindustrien som fortsatt har egen varedistribusjon, vurderer å overlate denne jobben til dagligvarekjedenes grossister.

Jeg forventer at både næringsminister Vestre og Konkurransetilsynet vil følge opp denne saken. En slik overtakelse vil føre til enda mer makt til de allerede veldig dominerende dagligvareaktørene. 

Ringnes-sjokket bekymrer Ap: – Kan bidra til maktkonsentrasjon

Økt grensehandel

Grensehandel er et annet politikkområde hvor det har det skjedd svært lite siden dagens regjering tok over i oktober 2021.

Grensehandelsalliansen, som NNN er medlem av, har lenge bedt om at det i det minste skal settes ned et partssammensatt grensehandelsutvalg. Et utvalg som skal komme med forslag til tiltak for å redusere grensehandelen.  

Grensehandelen har økt betraktelig etter at grensene åpnet igjen etter pandemien, og nesten halve handlekurven er mat- og andre dagligvarer. Regjeringen har ikke tatt ett eneste grep for å redusere grensehandelen.

Grensehandlet for 9,3 milliarder i fjor: – Veksten bekymrer

Dette kunne gitt mange arbeidsplasser og økt verdiskaping både i næringsmiddelindustrien og dagligvarehandelen. Regjeringen har tvert imot økt avgiftene på grensehandelsutsatte varer i hvert eneste statsbudsjett. 

Nå har regjeringen og næringsminister Vestre kun halvannet år å gjøre det på – før neste stortingsvalg. Det begynner å haste! 

Annonse
Annonse