JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Det gode liv på bygda»

Victor Norman har ledet et utvalg som foreslår nye tiltak for distriktspoltikken.

Victor Norman har ledet et utvalg som foreslår nye tiltak for distriktspoltikken.

Ole Palmstrøm

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Det er bred enighet om at det er behov for en ny distriktspolitikk.

kjell.werner@anb.no

Politikere og eksperter strides imidlertid om hva som er den rette medisinen. Pensjonert professor og tidligere Høyre-statsråd Victor Norman har ledet et offentlig utvalg som har kommet med spennende tanker.

I årevis har det vært en flyttestrøm fra distriktene inn til byer og større tettsteder. Politikken har vært å bremse denne utviklingen. Det gikk rimelig greit så lenge det ble født flere barn i distriktene enn i resten av landet. Men siden 1996 har pilene pekt motsatt retning. Nå er det lave fødselstall i typiske distriktskommuner. I tillegg slår eldrebølgen ekstra kraftig inn i de samme kommunene.

På denne bakgrunn må en ny distriktspolitikk bidra til å snu flyttestrømmen. Det er ikke nok å begrense utflyttingen. Derfor må flere unge mennesker lokkes til å bosette seg i distriktene. Men det er lettere sagt enn gjort når en stadig større del av de unge vokser opp i sentrale strøk og dermed har liten familietilknytning til distriktskommuner. Da er det ikke nok å tilby arbeidsplasser. Det gjelder å skape det gode liv på bygda. En god distriktspolitikk vil også dempe presset på byene. By og land må gå hand i hand.

Victor Norman & co anbefaler følgende forsøksprosjekter i Distrikts-Norge: Gratis barnehage og SFO, førerkort for 16-åringer, skattefritak for utleieboliger og flere desentraliserte enheter i statlige virksomheter. Det siste er et eksempel i kjent Norman-stil. Som statsråd i Bondevik II-regjeringen sørget nemlig Norman for å flytte en rekke tilsyn ut av Oslo. Dette har så langt vist seg å være suksess, med et par unntak.

Den geografisk differensierte arbeidsgiveravgiften har vært en suksess. Den har bidratt til å skape og beholde arbeidsplasser i distriktene. Nå må det tenkes i samme baner på andre samfunnsområder. Videre må det være samferdsel og digital infrastruktur som binder hele landet bedre sammen. I en tid hvor mange mener vi bør føle skam for å ta fly, er det befriende at Norman-utvalget mener det snarere er behov for å bedre flytilbudet innenlands, blant annet gjennom økt subsidiering av flyreiser.

Det kan sikkert reises innvendinger mot flere av de nye Norman-forslagene, men det blir en avsporing å henge seg konkret opp i disse. Det viktige er at vi må tenke nytt. Vi må spørre oss hvorfor så mange unge er tiltrukket av det urbane. Svaret på dette spørsmålet må så lede oss til hva som skal til for å skape det gode liv på bygda. Det gode liv fordrer blant annet kulturtilbud, sosiale arenaer, kafeer og kanskje en pub eller to.

Warning
Annonse
Annonse