JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Det nye Lofoten»

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Miljøbevegelsen varsler kamp mot oljeboring ved Trænarevet utenfor kysten av Nordland.

kjell.werner@anb.no

Området blir betegnet som «det nye Lofoten» siden det ligger farlig nær olje-omstridte Lofoten. Nå har Miljødirektoratet gitt klarsignal for at det tyske oljeselskapet Wintershall kan starte å lete etter olje. Men Bellona-leder Frederic Hauge vil bringe saken inn på miljøminister Ola Elvestuens bord.

– Jeg oppfatter det som uaktuelt at et miljøparti som Venstre gir tillatelse til oljevirksomhet i skreiens fødestue. Et utslipp vil ramme Lofoten særdeles hardt. Dersom en miljøminister fra Venstre skulle sette sitt endelige stempel på denne tillatelsen, er Venstre ferdig som miljøparti i Norge, tordner Frederic Hauge. Miljøministeren vil naturlig nok ikke uttale seg siden han da vil gjøre seg inhabil til å behandle ankesaken som havner på hans bord.

Følg oss på Facebook

Men faktum er at dette er en gammel sak, for det aktuelle området utenfor Fræna ble i realiteten åpnet i 2011, og letelisensen ble tildelt i 2016. Miljødirektoratet forventer ikke konsekvenser for korallrevet, for avstanden skal være tilstrekkelig til å unngå effekter av boreutslippene. Det skal ikke bores fra mars til og med august for å ta hensyn til gyteperioder for fisk og hekkeperioder for fugl. Direktoratet har også stilt krav for overvåking under og etter leteboringen.

Saken fortsetter under bildet.

Det omstridte Fræna-feltet ligger 83 kilometer sør for Røst og 50 kilometer vest for Træna.

Det omstridte Fræna-feltet ligger 83 kilometer sør for Røst og 50 kilometer vest for Træna.

Mareano

På den annen side er det verdt å merke seg at Havforskningsinstituttet vender tommelen ned. Havforsker Bjørn Erik Grøsvik poengterer at Fræna-feltet ligger slik til at havstrømmene derfra vil føre et oljeutslipp fra dette feltet direkte inn mot Lofoten og Vesterålen. Det vil ifølge Grøsvik innebære like store konsekvenser som et oljeutslipp fra Lofoten-området. Det hører med til det store bildet at tråling etter fisk utgjør større skade på korallene enn oljevirksomhet.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Et bredt flertall på Stortinget har i realiteten «fredet» områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet i lang tid framover. Samtidig er det et bredt flertall på Stortinget som har åpnet området for det aktuelle Fræna-feltet, som for øvrig ligger over åtte miljø sør for Røst i Lofoten. Men miljøbevegelsen synes altså å ha fått blod på tann etter at også Ap i vår gikk inn for å spare Lofoten. Derfor børstes det støv en gammel sak.

Miljøbevegelsen, med Bellona i front, benytter seg naturlig nok av sin demokratiske mulighet til å komme med innsigelser. På den annen side bør miljøbevegelsen snart innse at politikere flest er i sin fulle rett til å stå på sitt. Det synes ikke å være nye argumenter i denne saken. Da bør politikerne, som så langt har utgjort flertallet, ha ryggrad til å stå oppreist selv om det stormer litt. Vi trenger ikke flere politiske værhaner.

Annonse
Annonse