Kommentar
Dette blir den store utfordringen for Rødts nye leder
Både det at Sneve Martinussen er ny som leder og hennes oppgjør med Moxnes kan nok ha fått noen velgere til å nøle i sin Rødt-støtte.
Stian Lysberg Solum / NTB
Partiet må snarest legge bak seg de indre konfliktene.
Den politiske sommerferien er over, og da kommer de første meningsmålingene i selve valgkampen.
De viser stor stabilitet i forhold til målingene før sommeren. De aller fleste endringene er godt innenfor feilmarginen.
Det finnes ett unntak; på TV 2s første meningsmåling for august blir Rødts oppslutning nasjonalt nesten halvert. Partiet går fra 7,2 prosent til 3,8 prosent.
Man skal ikke legge for mye inn i en enkeltstående måling som denne, på en tilsvarende måling i Klassekampen/Nationen for noen dager siden får Rødt en oppslutning på 5,6 prosent, omtrent som i juli.
Men hadde TV 2s måling vært valgresultatet ville Rødt mistet sju av dagens åtte stortingsrepresentanter.
Den ene som ville beholdt plassen er paradoksalt nok Bjørnar Moxnes. Paradoksalt fordi Rødts problemer denne sommeren i stor grad skyldes Moxnes.
Hans solbrilletyveri har allerede kostet ham partilederjobben, men synes ikke å ha påvirket oppslutningen om Rødt i noen særlig grad. I hvert fall ikke til nå.
En VG-måling tatt opp like etter solbrillesaken viste at de som reagerte meste negativt på Moxnes´ handlinger var andre partiers velgere.
Det vil nok begrense Rødts muligheter for å vokse, men de som allerede stemmer Rødt syntes ikke å ha mistet tilliten til partiet. I hvert fall ikke til nå.
Siden VGs måling har to ting skjedd. Den ene er at Moxnes har trukket seg, og langt på vei innrømmet at tyveriet var bevisst.
Partiets nye leder Marie Sneve Martinussen rettet i den forbindelse hard kritikk mot Moxnes for å ha ført henne og partiet bak lyset i løpet av prosessen.
Både det at Sneve Martinussen er ny som leder og hennes oppgjør med Moxnes kan nok ha fått noen velgere til å nøle i sin Rødt-støtte.
Deretter trakk Rød Ungdom seg fra all valgkamp for Rødt i Nordland, i protest mot en av deres kandidaters tilknytning til steigan.no og deres spredning av russisk propaganda og konspirasjonsteorier.
I sum skaper dette inntrykk av et parti som snakker om alt annet enn politikk. Litt lik det Arbeiderpartiet har opplevd denne våren med indre maktkamp og inhabilitetskaos. Slikt er sjelden et godt utgangspunkt for en vellykket valgkamp.
Skal Rødt lykkes med å gjøre TV 2s måling til et enkeltstående avvik må de derfor snarest legge bak seg de indre konfliktene og få oppmerksomheten rettet mot partiets politikk.
Der har de flere vinnersaker, i en tid med høye strømregninger og økende press på privatøkonomien til folk flest.
Det blir den store utfordringen for Rødts nye leder, og vil langt på vei avgjøre om hun og partiet vil kunne regne det kommende valget som en suksess eller ikke.
Mye lest: Rødt vil spore bruken av privatfly til norske rikinger