JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«En av løsningene på Tysklands energiproblemer ligger i nord»

Mandag møtte Tysklands statsminister Olaf Scholz sine fem nordiske kolleger i Oslo. (Arkivfoto)

Mandag møtte Tysklands statsminister Olaf Scholz sine fem nordiske kolleger i Oslo. (Arkivfoto)

Frank Rumpenhorst / AP / NTB

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Tyskland har lenge vært Norge viktigste allierte i Nato og Norge en av Tyskland hovedleverandører av energi.

Men kontakten nordover er blitt enda viktigere for Tyskland etter krigen i Ukraina.

Putins angrepskrig har fått landet til totalt å endre sin forsvarspolitikk, fra militær tilbakeholdenhet til en rask oppbygging av forsvaret.

Bortfallet av russisk gass har også tvunget Tyskland til å revurdere sin energipolitikk, og landets jordbruksminister kalte nylig den energipolitikk Merkel etterlot seg «en katastrofe».

Tyskland er ikke alene om å ha fått merke økt sikkerhetspolitisk og energipolitisk press den siste tiden.

Sverige og Finland har søkt om medlemskap i Nato og Norge sliter med skyhøye strømpriser. Det vil derfor ha vært nok å diskutere for Scholz i Oslo.

Norden vil med fem medlemmer i Nato (åtte om man tar med de baltiske land) bli en viktig, ny sikkerhetspolitisk blokk og en av løsningene på Tysklands energiproblemer ligger i nord. Både gjennom norsk gass og kraft, og en storstilt utbygging av havvind i Østersjøen.

Slik sett er det lett å si hvilke interesser Tysland vil har i et tettere samarbeid med Norden. Men nytten går begge veier.

Tyskland er Europa største land, og et ekstremt stort og viktig marked for alle varer. Tyskland er også en av EUs ledende stater, og vil med sin voldsomme satsing på forsvaret raskt kunne bli det innen Nato.

Geografisk er Tyskland et naboland til Norden, og i en unik posisjon til å tale Nordens sak når det gjelder utformingen av EUs og Natos utenriks- og sikkerhetspolitikk framover. Et sterkt tysk forsvar innen Nato vil også i seg selv kunne bidra til økt sikkerhet i nord.

Kanskje enda viktigere er den rolle Tysklands kan spille i framtidas energipolitikk.

Tyskland er kommet svært langt i sin grønne omstilling, og selv om det har vært basert på en naiv avhengighet av russisk gass, er dette en vei alle land er nødt til å ta om klimamålene skal nås.

Kan Norden gjennom vår gass, vår vannkraft og vår vindkraft hjelpe Tyskland over den kneika fraværet av russisk gass skaper, kan Tysklands grønne kraft på sikt gi viktige bidrag til å senke verdens klimagassutslipp.

I mellomtiden vil et land som Norge kunne tjene enorme summer på sin energieksport og styrke sin allianse med Europas mektigste land.

Dette er ikke ukomplisert, noe dagens strømpriser viser.

Men også Tyskland er tjent med at Norge ivaretar sin egen forsyningssikkerhet i tider med lav fyllingsgrad i vannmagasinene, så dette er et problem som bør la seg løse. Blant annet i dialoger som den Olaf Scholz deltok i mandag.

Annonse
Annonse