Blir streiken langvarig vil lærerne fort slite med å få norske foreldre til å støtte den, og dermed lærernes lønnskrav, skriver Stein Sneve. (Illustrasjonsfoto)
Vidar Ruud, ANB
Kommentar
«En merkelig lærerstreik»
Det er ekstremt lite sannsynlig at denne streiken skal gi noe mer i lønningsposen.
Mandag trapper lærerorganisasjonene opp streiken sin. Formelt sett har det vært lærerstreik lenge.
Utdanningsforbundet har hatt 45 medlemmer i streik i Bergen siden 22. juni. Nå tas ytterligere 1.300 lærere ut.
Til sammen 14 kommuner og ti fylkeskommuner blir berørt, men med nesten 100.000 medlemmer kunne de tre lærerorganisasjonene lett rammet mye bredere og hardere.
Leder i Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal sier da også i en pressemelding at det faktum at streikeuttaket ikke er større er et klart signal om at forbundet belager seg på en langvarig streik.
Det kan det da også bli. Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund og Norsk Lektorlag er nemlig alene om å si nei til det tilbud KS ga sine ansatte i vårens lønnsoppgjør.
Over 75 prosent av kommuner og fylker deltok i uravstemningen etter oppgjøret i juni og alle stemte ja til resultatet. 37 av 40 fagforbund i kommunesektoren gjorde det samme. I tillegg har Utdanningsforbundet i Oslo allerede akseptert den nye tariffavtalen, så Norges største kommune er ikke med i streiken.
Det gjør det ekstremt lite sannsynlig at denne streiken skal gi noe mer i lønningsposen for de streikende. For da vil de 37 forbundene som har sagt ja til årets tariffavtale kreve nye forhandlinger, og det vil KS for enhver pris unngå.
Dette må ledelsen i det tre streikende forbundene være fullstendig klar over, og det er derfor all grunn til å problematisere bakgrunnen for denne streiken.
Den vil ramme norske skolebarn hardt, selv om man har gjort unntak for førsteklassinger, og det skjer etter to år med en pandemi der deres skoletilbud har vært svært svekket.
Da bør lærernes organisasjoner ha en svært god begrunnelse for å ta i bruk streikevåpenet, selv om streik selvfølgelig er et helt legitimt virkemiddel, ja, muligheten for å streike er et helt sentralt element i den norske arbeidslivsmodellen.
Når KS velger å gjøre lærerne i skolen til lønnstapere for sjette år på rad, har vi ikke annet valg enn streik, sier Utdanningsforbundets leder Steffen Handal.
KS viser på sin side til at de har gått med på å gi alle unge, nyutdannede lærere et kraftig lønnsløft, og at striden egentlig handler om at lærerorganisasjonene heller vil prioritere de lærerne som har lengst utdanning og ansiennitet, og dermed høyest lønn fra før.
Begge parter har gode poenger, men svært lite tyder altså på at lærerne får til noen nye forhandlinger med KS.
Organisasjonenes formål med streiken virker dermed mest å være indremedisinsk, overfor stadig mer frustrert medlemmer.
Også det er legitimt, men blir en slik streik langvarig vil lærerne fort slite med å få norske foreldre til å støtte den, og lærernes lønnskrav.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin
Bonusene i næringslivet har økt kraftig: – Tydelig at det går veldig bra
Geir Olsen / NTB
LO advarer hopptopp: – Å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere er diskriminerende
Overskuddet for fjerde kvartal i fjor endte på hele 2,1 milliarder kroner for Eviny. (Illustrasjonsfoto)
Tormod Ytrehus