Om venstresiden mener alvor i løftet om en ny kurs i skolepolitikken, kan vi ikke ha en fraværsgrense som dytter de svakeste ut av skolen, skriver Edvard Botterli Udnæs.
Privat
Debatt
«En ny kurs for norsk skole stryker ikke elever»
Mandagens valg ga oss et nytt flertall på Stortinget, og med det, nye partier som skal råde over skolepolitikken de neste fire årene.
De rødgrønne partiene har en stor jobb foran seg, og før valget var Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg ute og varslet et knallhardt oppgjør med “høyreskolen”. Dette oppgjøret har også støtte hos de mulige regjeringspartnerne på venstresiden. Noe av det enkleste, billigste og første de kan gjøre, er også en av de viktigste delene av oppgjøret mot det de beskriver som “høyreskolen”. Nemlig å fjerne fraværsgrensa.
Venstresiden har gjort det til en kjernesak å kjempe mot testing og måling, og de lover mer tillit i skolen. For at dette skal være reelt, og ha en betydning, må det gjelde elevene også. Fraværsgrensa representerer en mistillit til elevene. Den legger til grunn at alt fravær som ikke kan dokumenteres, er skulk. Dette er på ingen måte reelt. Skulk er at man ikke gidder å møte opp. Det er ikke skulk når en ikke har legeerklæring for angstlidelsen sin, fordi BUP ikke har gitt deg diagnose ennå. Det er ikke skulk å ikke tørre å møte opp på skolen, fordi mobberen din sitter i samme klasserom som deg. Det er ikke skulk å ikke ha råd til å gå til legen for alt fra en feberdag til influensaen din. Men fraværsgrensa gjør at vi behandler det som skulk. Å anta at alt fravær som ikke dokumenteres er villet skulk, er en enorm mistillit til eleven.
Mye lest: Budsjettkutt rammer yrkesfagene. Nå samler fagforeninger troppene
Fraværsgrensa tar også makt vekk fra lærerne og skolen. Før var det hver enkelt lærer som kunne vurdere om elevene skulle få karakter eller ikke i et fag, på grunnlag av fravær og kompetanse. De kunne bruke sitt faglige skjønn, for det er tross alt de som kjenner elevens kompetanse og livssituasjon best. En elev som presterte og viste kompetanse i faget, tross fravær, kunne få karakter om læreren mente det var grunn til det. Den makten har ikke lærerne lenger, den makta sitter politikerne i Oslo med. Lærerens skjønn er strøket, akkurat som elevene som trengte det. Det er et prakteksempel på den statlige styringen av skolen venstresiden er så store motstandere av.
Men det er ikke bare prinsipper og ideologi som gjør at vi krever at fraværsgrensa fjernes. Selv om fraværet har gått ned, viser evalueringene av fraværsgrensa, som Arbeiderpartiet sørget for at vi fikk, at grensa har flere negative konsekvenser. Sovemedisin- og antibiotikabruken går kraftig opp blant skoleelever, elevene melder om økt stress og mindre trivsel, de opplever en økt mistillit fra skolen, og de med aller høyest fravær har en økt risiko for å ikke fullføre videregående opplæring. Og de som skal hjelpe elevene gjennom skolen, laget rundt eleven, forteller at fraværsgrensa er et hinder i arbeidet deres. Fraværsgrensa rammer hardest de som trenger hjelpen mest.
Mye delt: Forsker bekymret over stadig flere misfornøyde elever i norske skoler
Om venstresiden mener alvor i løftet om en ny kurs i skolepolitikken, kan vi ikke ha en fraværsgrense som dytter de svakeste ut av skolen. Elevene må bli møtt med tillit, omsorg og respekt - ikke varsler om “ikke vurdert”. Det er bare da vi klarer å skape verdens beste skole.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.
André Kjernsli
Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.
Jan-Erik Østlie
Her kan det bli streik i staten om to uker
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
Kommentar
Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm