Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.
Håvard Sæbø
Kommentar
«Ernas mulige vei tilbake»
Erna er fortsatt stjerna i Høyre.
kjell.werner@anb.no
Oppglødd av gode meningsmålinger varsler Erna Solberg (60) at hun er klar for en ny periode som Høyre-leder. Høyre har «reist kjerringa» etter fjorårets stortingsvalg. På meningsmålingene ligger Høyre nå drøye fem prosentpoeng over valgresultatet og er slik sett landets største parti. Arbeiderpartiet og Senterpartiet er de store taperne. Regjeringsprosjektet til Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har så langt gitt negativ uttelling i velgernes øyne.
I denne situasjonen velger Erna Solberg å ta ny sats. Hun har nå som ambisjon om å være Høyres statsministerkandidat også ved neste korsvei, altså stortingsvalget i 2025. Hun legger riktignok til et «nå» rundt denne ambisjonen og kjøper seg dermed en mulighet til å gå av som partileder i 2024. Men det synes i dag å være lite sannsynlig. To år er imidlertid lang tid i politikken, og Erna Solberg har stor respekt for at partidemokratiet skal få virke.
Høyre har en rekke unge og lovende kandidater til å overta som partileder når Erna Solberg mener tiden er inne for et skifte. Tina Bru er blant dem. Hun avløste Bent Høie som 2. nestleder i 2020. Når trekker Jan Tore Sanner seg som 1. nestleder. Dermed åpner det seg for nok en fornyelse i partiledelsen. Her er det flere kandidater som står i kø. Henrik Asheim er mer enn villig. Nikolai Astrup utelukker det ikke. Ine Eriksen Søreide holder derimot kortene tett til brystet. Svaret får vi på Høyres landsmøte første helgen i april.
Etter valget i fjor høst fant Høyre raskt rollen som ledende opposisjonsparti. Strømsjokket og den nye korona-situasjonen ble i tillegg en gavepakke til opposisjonen, og en tilsvarende smell for Støre og Vedum. Regjeringens øvrige politikk har kommet helt i skyggen. Ap lekker mest til Høyre, mens Sp mister flest velgere til Rødt. Men brorparten av velgerne som har vendt ryggen til Ap og Sp, svarer at de er i tvil. Regjeringens håp ligger i at det er lettere å få tilbake dem som har satt seg på gjerdet enn det er å erobre velgere som har gått til andre partier.
Det hjelper imidlertid ikke stort for Erna Solberg at Høyre har vind i seilene, så lenge det synes langt fram til flertall på Stortinget. For å ha en rimelig sjanse til å lykkes, må Frp styrke seg ytterligere. Og KrF må klare å karre seg over den magiske sperregrensen. Det siste virker å være en fjern drøm, men det har skjedd mirakler tidligere. Alternativet er at Erna Solberg klarer å lokke Miljøpartiet De Grønne over på sin side. Det virker å være enda mindre sannsynlig.
Den største utfordringen for Erna Solberg er imidlertid at det er alt annet enn idyll innad på borgerlig side. Valgnederlaget forsterket konfliktene. De politiske forskjellene har økt. Forholdet mellom KrF og Venstre på den ene siden og Frp på den andre er mildt sagt kjølig. Erna Solberg må gjøre et nytt forsøk på å bygge bro. Vi husker hvordan det gikk forrige gang. De fire partiene klarte bare å være i samme hus en kort periode. Frp rømte ut av regjeringen. Det var ifølge Sylvi Listhaug som å komme ut av et fengsel. Med Listhaug som Frp-leder er det blankpolering av egen politikk som gjelder. Borgerlig samarbeid kommer i andre rekke.
Den borgerlige leir knaker i sammenføyningene. Frp-lederen sier at KrF og Venstre må endre politikk for at det igjen skal bli aktuelt for Frp å sitte i en borgerlig firepartiregjering. Det har tydeligvis ikke slått Listhaug at også Frp må jenke seg. Frp-politikere er gode til å skylde på andre når de selv er i trøbbel. For Erna Solberg blir det en ekstra utfordring at Frp har skjerpet tonen i klimapolitikken, ved blant annet å si blankt nei til økt CO2-avgift. Frp er også negativ til å elektrifisere plattformene på norsk sokkel.
Erna Solberg har ledet Høyre siden 2004. Hun har vært gjennom opp- og nedturer. Glansperioden er naturlig nok åtte år som statsminister. Det var en bragd som allerede er skrevet inn i partiets historie. Kåre Willoch klarte ikke å sitte så lenge som statsminister. Det gjorde heller ikke Jan P. Syse. Det gjenstår å se om Erna Solberg gjør alvor av ambisjonen om å stille som Høyres statsministerkandidat ved stortingsvalget i 2025. Vi skimter et hint i pressemeldingen som ble sendt ut da Solberg mandag varslet at hun er villig til å ta en ny periode som partileder. Her var hun sitert slik: «Høyre har kommet godt i gang i opposisjon og med jobben som skal ta oss tilbake i regjering.» Videre ble det vist til at Høyre har et sjeldent sterkt lag med dyktige folk.
Avslutningsvis ble Erna Solberg sitert på følgende: «Om bare halvannet år venter et lokalvalg der Høyre har som mål å bite fra seg. Det arbeidet er jeg veldig motivert til å lede dersom partiet ønsker det». Punktum. Om to år kan det være en ny situasjon. Arverekken vil være klar, og det blir mulig å skimte sannsynligheten for et regjeringsskifte. I 2024 får vi endelig svar på om Erna Solberg har ambisjon om en ny periode som statsminister.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim