Finansminister Trygve Slagsvold Vedum la mandag fram Ap/Sp-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022.
Leif Martin Kirknes
Kommentar
«Et godt skritt i riktig retning»
Ap/Sp-regjeringen staker ut en ny kurs.
kjell.werner@anb.no
Inntektsskatten blir mer omfordelende. Formuesskatten økes. Elavgiften settes ned. Pendlerfradraget og fagforeningsfradraget økes. Kommunene får mer penger. Dette er noen av forslagene som fremmes i den nye regjeringens forslag til justert statsbudsjett for 2022.
AS Norge går godt. Arbeidsledigheten synker, og vi er i ferd med å legge pandemien bak oss. Derfor er det positivt at statsminister Jonas Gahr Støre legger seg på den samme stramme oljepengebruken som Erna Solberg. Bremsene må settes på etter «overforbruket» som var fornuftig å ha i møte med koronakrisen.
Oversikt: Slik treffer det nye statsbudsjettet lommeboka
Den politiske handlingsregelen tilsier at det normalt skal brukes rundt 3 prosent av Oljefondet. Det kan brukes mer i dårlige tider, mens politikerne må holde igjen når det går godt. Det anslås å bruke 3,6 prosent i år. Neste år blir tallet 2,6. Dette innebærer at hver femte budsjettkrone hentes fra Oljefondet.
I klimapolitikken har Ap og Sp funnet et slags kompromiss. Regjeringen følger opp løftet med å øke CO2-avgiften gradvis til 2000 kroner per utslippstonn i 2030. På den annen side reduseres veibruksavgiften slik av bilistenes pumpepris skjermes for 65 prosent av denne avgiften. Dette er et grep som SV misliker. Men det er tvilsomt at Senterpartiet har noe å gå på her. Også Venstre kommer med kraftig kritikk og mener dette er et tilbakeskritt for klimaet på kloden. Det hører imidlertid med til historien at Venstre var med på et tilsvarende grep i Erna Solbergs regjering.
Endringene i statsbudsjettet må sees på bakgrunn av løftene som Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk til valg på og politikken som er nedfelt i plattformen som ble snekret sammen på Hurdal. I så måte er det nye budsjettet som forventet. Her er det få overraskelser.
Det er begrenset hvor mye av budsjettet statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum kan få endret på i løpet av noen få uker. Den store testen på regjeringens kurs vil være 2023-budsjettet. Neste høst må regjeringen for alvor kvittere ut. Da må det bli vanlige folks tur. Lokalvalget i 2023 vil gi pekepinn om forventningene synes å bli innfridd.
Regjeringen reduserer elavgiften betydelig. En vanlig husholdning vil spare mellom 500 og 100 kroner på dette grepet. Det vil være kjærkomment tilskudd for mange som sliter med å klare rekordhøye strømutgifter. Staten mister dermed avgiftsinntekter på 2,9 milliarder kroner.
Lavere elavgift er riktignok ikke et treffsikkert tiltak, med det er likevel fornuftig bruk av fellesskapets penger. Det er viktig å holde fast på universelle ordninger. Alternativet er å gi støtte til «verdig trengende». Det er et system som er og bør være avleggs for en sosialdemokratisk styrt regjering.
Det samme argumentet passer på forslaget om lavere makspris i barnehager. Høyres Tina Bru kritiserer regjeringen for å smøre for tynt utover. Høyres svar er å hjelpe dem som trenger det mest, altså det motsatte av universelle ordninger. Høyres sanne ansikt er avslørt. Støre & co kan ta kritikken som bevis på at regjeringen er på rett vei.
Det kom som ventet kritikk fra begge kanter. Høyre forsvarer naturlig nok den linjen som er ført de siste åtte årene. Frp kjører egen opposisjonspolitikk. Også Venstre tar noe avstand fra det som var Solberg-regjeringens linje. Ved høstens valg ga velgerne beskjed om at de ville ha en ny kurs. Ap/Sp-regjeringens justerte 2022-budsjett gir oss en god forsmak på denne.
Nå må det forhandles med SV for å få flertall for budsjettet. SV har varslet knallhard kamp. De konkrete SV-kravene vil komme om noen dager. Mindretallsregjeringens våpendragere må være villige til å gi innrømmelser. SV bør innta en konstruktiv og realistisk posisjon. Da kan et godt budsjett bli enda bedre.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik