JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Et håndslag til de ledige»

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil gjeninnføre ordningen med ferietillegg til de arbeidsledige.

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil gjeninnføre ordningen med ferietillegg til de arbeidsledige.

Vidar Ruud / NTB

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Neste sommer vil en kvart million nordmenn stå uten feriepenger.

kjell.werner@anb.no

Det borgerlige flertallet på Stortinget sier nemlig nei til å gjeninnføre ferietillegg på for dagpenger. Permitterte og arbeidsledige settes dermed i stikken hvis de har fått seg jobb i løpet av våren.

Regjeringen fjernet retten til feriepenger for dagpenger i 2015. I stedet ble det innført en ordning der de som har vært ledige i 52 uker får rett til å avvikle ferien uten å miste dagpenger. Arbeiderpartiet har foreslått å bruke 3,4 milliarder kroner på å gjeninnføre feriepenger til arbeidsledige og permitterte. De andre partiene på venstresiden støtter dette, men regjeringen og Frp vender altså tommelen ned.

- Som politikere må vi gjøre valg. Vi har valgt å prioritere jobber i stedet for nye velferdsordninger, svarte statsminister Erna Solberg (H) da hun ble presset på denne saken i Stortingets spørretime onsdag. Dette svaret bør de arbeidsledige og permitterte merke seg. For dem har korona-pandemien blitt en dobbel smell. Først taper de inntekt, og så uteblir altså feriepengene neste år.

Norge er inne i andre bølgen av korona-smitte. Situasjonen er alvorlig helsemessig, men den er også alvorlig for store deler av næringslivet. Nå er det 195.000 ledige og arbeidssøkende her til lands. Bare den siste uka har det blitt 6.000 flere som søker arbeid. Ledigheten er riktignok blitt halvert siden toppen ved påsketider, men Norge har fortsatt en høy ledighet. 6,9 prosent av arbeidsstyrken står nå utenfor arbeidslivet. Det er urovekkende at pilene peker oppover igjen.

En rekke bedrifter sliter ekstra siden smittetiltakene nå har blitt strammet inn igjen. For mange blir november og desember svært tøffe måneder siden de må vente til langt innpå nyåret for å få økonomisk kompensasjon fra den nye krisepakken til regjeringen. Årsaken er at regjeringen skiftet til et nytt system, i stedet for å bygge videre på ordningen som virket godt og effektivt på forsommeren.

Den norske staten bør koste på seg å gi et håndslag til dem som har det tøffest. Det handler om et rettferdskrav og ingen ny velferdsordning. For den enkelte arbeidstaker som blir kastet på porten eller satt på vent er det uansett en utfordring å kunne ta seg råd til ferie, uavhengig om ledigheten er stor eller liten. Ferietillegg til arbeidsledige og permitterte bør derfor gjeninnføres som en varig ordning, ikke bare være en ekstra gest under korona-krisen.

Faste utgifter tar ikke ferie. Arbeidsledige og permitterte bør også få råd til for eksempel å ta med barna på ferie til sommeren. Samtidig kan feriereiser bidra til å hjelpe den norske reiselivsbransjen som sliter blytungt.

Warning
Annonse
Annonse