JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Forsvaret må styrkes»

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Merete Jansen

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Fredag ble regjeringens forslag til ny langtidsplan for Forsvaret presentert.

kjell.werner@anb.no

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har anbefalt at forsvarsbudsjettene økes med 25 milliarder kroner fram mot 2028. Regjeringen nøyer seg med å løfte Forsvaret med «bare» 16,5 milliarder. Årets budsjett er til sammenlikning på 61 milliarder.

Nato-landene har satt seg som mål å øke forsvarsbevilgningene til to prosent av landenes brutto nasjonalprodukt. Norge har, som de fleste medlemslandene, ligget et stykke under to-prosenten. Statsminister Erna Solberg har imidlertid sagt at prosentmål er tull, og i dagens korona-tider har hun fått mer belegg for en slik uttalelse enn hun nok drømte om. Korona-krisen vil nemlig føre til redusert vekst over hele kloden. Da vil Norge paradoksalt nok nå to-prosenten automatisk uten å bruke særlig mye mer på militær styrking.

Følg oss på Facebook

Det avgjørende må imidlertid være hvor mange milliarder Norge bruker på Forsvaret og hvordan disse pengene brukes. De sikkerhetspolitiske utfordringene har endret seg de siste årene. Russland har rustet opp, annektert Krim og utviklet atomvåpen for mellomdistanse i strid med nedrustningsavtalen. Likeså har vi fått cyber-overvåking og falske nyheter, faktorer som innebærer at Norge må ruste seg til moderne «krigføring». Samtidig må det satses mer på tradisjonelle militære styrker.

Bemanningen i Forsvaret skal økes år for år. Utviklingen de første fire årene følger i stor grad av allerede vedtatte prosjekter. Sjøforsvaret må belage seg på dagens materiell fortsatt i noen år. Fregatten Helge Ingstad blir ikke erstattet. Fra 2025 skal det investeres i nye stridsvogner.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret er et godt utgangspunkt for en åpen forsvarspolitisk debatt. Erna Solberg leder nå en mindretallsregjering. Hun er i realiteten avhengig av å forhandle med Arbeiderpartiet eller Fremskrittspartiet for å få flertall. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) inviterer til et bredt forlik. Da må han være villig til å jenke seg. Det viktigste er at politikerne ikke gjentar gamle feil, men vedtar et militærvesen som også er finansiert.

Arbeiderpartiet bør stille seg positivt til et nytt forsvarsforlik. Det vil skape forutsigbarhet for neste stortingsperiode, for det er jo mye som tyder på at landet får en Ap-ledet regjering i 2021. Alternativet vil være at Jonas Gahr Støre gjør det vanskeligere for seg selv. Også landet er også tjent med at hovedlinjene i den forsvarspolitiske kursen ligger rimelig fast.

Norge er avhengig av å ha Nato i ryggen, men landet vårt må også ha en nasjonal militær beredskap som gir trygghet for nordmenn flest og inngir troverdighet blant våre allierte.

Annonse
Annonse