JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Frp taler med to tunger»

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg er for å forlenge permitteringsperioden, men har stemt mot.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg er for å forlenge permitteringsperioden, men har stemt mot.

Sissel M. Rasmussen

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no

Saken oppsummert

Frp er både for og mot å forlenge den maksiale perioden for permitteringer.

kjell.werner@anb.no

19. juni stemte Frp mot et forslag om å kunne være permittert i 52 uker, og Stortinget tok samtidig sommerferie. En drøy uke senere varslet Fremskrittspartiets arbeidspolitiske talsmann, Erlend Wiborg, at partiet likevel ønsker å forlenge perioden til 52 uker.

I realiteten er det altså blitt flertall blant våre fremste folkevalgte for å forlenge denne perioden. Det ble derfor foreslått at Stortinget skulle avbryte sommerferien og vedta en slik forlengelse. Men Fremskrittspartiets medlem i Stortingets presidentskap, Morten Wold, bidro til at Stortinget likevel ikke innkalles til ekstraordinært møte.

Følg oss på Facebook

Bakgrunnen for denne saken er at LO og NHO har kommet med en innstendig bønn til politikerne om å forlenge permitteringsperioden. Og det haster, for alternativet er at mange korona-permitterte risikerer å få oppsigelse i sommer. Det hjelper fint lite om Stortinget utvider ordningen til høsten. Da vil skaden allerede være skjedd.

En utvidet og forbedret permitteringsordning var ett av de mange tiltakene politikerne satte i verk for å møte konsekvensene av korona-pandemien. Dette var et effektivt tiltak som hindret masseoppsigelser og som så langt har hjulpet en rekke bedrifter over kneika. Når det nå gradvis lettes på korona-restriksjonen er det om å gjøre å få hjulene i gang igjen. Et lønnstilskudd for å stimulere bedriftene til å ta inn igjen permitterte er ett slikt tiltak.

Følg oss på Facebook

Samtidig strides de lærde om hvor lang maksimal permitteringsperiode bør være. Hvis den er for lang, kan den fort virke mot sin hensikt. Men når både LO og NHO mener perioden bør forlenges, så bør det være et signal å lytte til. Det er viktig å beholde tilknytningen til arbeidsplassen lengst mulig.

- Svaret er veldig enkelt, sier Erlend Wiborg og viser til at statsministeren endelig har kommet på banen. Erna Solberg skal ha lovet Frp at hun kaller inn partene i arbeidslivet til et møte helt i starten av august. Hun er da beredt til å gjøre endringene som trengs, «hvis situasjonen fortsatt krever det». Utfordringen er at det er statsministeren som da selv skal definere om situasjonen krever endring. Da vil vi være like langt.

Det store problemet er Fremskrittspartiets dobbeltkommunikasjon. Partiet er både for og mot samtidig. Frp er ute av regjering, men partiet må på den annen side ta ansvar for at landet har et justert statsbudsjett. Samtidig forsøker Frp å fri til velgere som ser korona-problemene i arbeidslivet. Dette er en bløff og et uredelig spill som velgere flest bør avsløre. Her er det permitterte, og snart oppsagte, arbeidstakere som vil sitte igjen med Svarte-Per.

Warning