JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Frp-leder Siv Jensen setter hardt mot hardt overfor statsminister Erna Solberg.

Frp-leder Siv Jensen setter hardt mot hardt overfor statsminister Erna Solberg.

Bjørn A. Grimstad

Kommentar:

«Full fyr i Ernas leir»

Fremskrittspartiet har fått nok.
16.01.2020
10:25
16.01.2020 10:25

kjell.werner@anb.no

Partiet må ha flere blanke seire for å kunne fortsette i regjeringen. Det er den dramatiske utfordringen som statsminister Erna Solberg har fått i fanget. I løpet av de nærmeste to ukene må Frp ha tilfredsstillende svar på de kravene som Frp stiller for å kunne være med videre på ferden. Det som startet som en ulmebrann har blitt til et bål som det kan bli vanskelig å slukke. Det er kort og godt full fyr i den borgerlige leiren.

Det som fikk begeret til å renne over onsdag var regjeringens beslutning om å hente hjem en terrorsiktet IS-kvinne og hennes to barn hjem til Norge. Frp tok dissens da Høyre, KrF og Venstre presset gjennom denne avgjørelsen i fjor. Men saken ble først kjent tirsdag kveld, og da kom det kraftige reaksjoner i Fremskrittspartiets rekker. Ikke bare fra tidligere regjeringskritiske kretser, men fra alle hold i Frp var beskjeden at nok er nok. Partiet føler seg overkjørt av de andre regjeringspartiene.

Følg oss på Facebook

Situasjonen i Frp var i ferd med å komme ut av kontroll. Dermed ble Frp-leder og finansminister Siv Jensen i realiteten tvunget til å ta regi. Frp-lederen vil ikke si noe om hva som er de konkrete kravene partiet stiller til Erna Solberg, og hun vil heller ikke si om det blir nødvendig å endre regjeringens politiske plattform. Men i stort må Frp ha større gjennomslag for Frp-politikk, i form av flere blanke seire. Trygghet, skatt og samferdsel er stikkordene Jensen bruker. Regjeringens politikk har ifølge Jensen blitt for grå. Hun forlanger også en endring i måten regjeringen jobber på.

Firepartiregjeringen har sittet i ett år. Det er ikke lett å se hvordan Frp skal få flere blanke seire uten at det går på bekostning av KrF og Venstre. Også KrF og Venstre vil forlange blanke seire, som neppe blir lette å svelge for Frp. Lettere er det nok å finne en politikk hvor partiene unngår smertefulle tap, men da blir politikken fort grå.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Erna Solberg vil strekke seg langt for å beholde Frp med på laget. Et fristilt Frp i en slags opposisjon vil være en dødslinje for statsminister Erna Solberg, spesielt hvis Sylvi Listhaug tar over som Frp-leder. På den annen side står det ikke til troende dersom Frp truer med å innsette Jonas Gahr Støre som statsminister. En ren Høyre-regjering er neppe noe realistisk alternativ.

Erna Solberg har klart å løse vanskelige floker ved flere korsveier. Nå står hun overfor noe som mer minner om en gordisk knute. Den må hugges over.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.01.2020
10:25
16.01.2020 10:25