JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Man trenger ikke egentlig lese boka for å vite hva Trond Giske mener om Arbeiderpartiet og -bevegelsen anno 2023, skriver Lars West Johnsen. (Arkivfoto)

Man trenger ikke egentlig lese boka for å vite hva Trond Giske mener om Arbeiderpartiet og -bevegelsen anno 2023, skriver Lars West Johnsen. (Arkivfoto)

Brian Cliff Olguin

Kommentar

Giske vil gjøre Støre til en parentes i Aps historie

For Trond Giske er selvforsvar det beste angrep i sin egen Fugl Føniks-fortelling.
16.11.2023
10:50
21.11.2023 14:25
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Partileder og statsminister Jonas Gahr Støre er nevnt et fåtall ganger i Trond Giskes nye bok. Det er påtakelig.

For Giske er det et poeng å gjøre Støre til en parentes i partiets historie. «Vi snakker om sak, ikke person», skriver han prektig om sitt nye seg, i sin nye bevegelse. Giske selv − «jeg» − er derimot nevnt 438 ganger.

Uka etter at Stortinget hadde gjennomført sine høringer om toppolitikkens habilitetsproblemer, som endte med atter en Arbeiderparti-orgie av problemer, kommer den utstøtte Giske med sin bok «Verdt å slåss for». Det røde omslaget er av det tydelige slaget, hentet fra Arbeiderpartiets ikoniske valgplakat fra 1933, da partiet lovet å få hele folket i arbeid. Boka er ikke proppfull av lovord om dagens utgave av partiet.

Selv ikke det Arbeiderpartiet faktisk har fått til for de svakeste i regjering siden 2021, som feriepenger for arbeidsledige, anerkjennes av Giske: «Det virket i for stor grad som om vi ble presset til det, at det ikke var et glødende engasjement for rettferdighet som lå bak». Det skal ikke være lett.

Man trenger ikke egentlig lese boka for å vite hva Trond Giske mener om Arbeiderpartiet og -bevegelsen anno 2023. For samtidig som fire av hans tidligere Arbeiderparti-kollegaer, Tonje Brenna, Anniken Huitfeldt, Anette Trettebergstuen og Jonas Gahr Støre i knestående ble grillet for åpen scene i Stortinget, benyttet Giske anledningen sist uke til å sette sitt stempel på partiet: Det er definitivt krise, sa Giske til VG, og meldte samtidig sitt comeback i rikspolitikken.

I boka skriver han ydmykt, men likevel ikke: «Jeg kjente etter om jeg følte et snev av Carl I. Hagens «jeg savner meg selv i politikken», men jeg hadde for lengst erkjent at det egentlig var uinteressant. Spørsmålet man bør stille seg, hvis man i det hele tatt tenker i de baner, er om man er savnet av andre». Giskes comeback er altså ikke drevet av egeninteresse, men kun som et verktøy for andre. En tjener av folket. Et uselvisk talerør for de sosialdemokratiske ideene.

Det er den spede starten på Nidaros sosialdemokratisk forum han beskriver. Tida etter at han på fylkeslandsmøtet for Trøndelag Arbeiderparti i 2020 trakk sitt lederkandidatur. Bakgrunnen for at han måtte trekke seg, nevner han ikke. Det passer ikke inn i Giskes rene og ranke-historie at AUF reiste seg i protest mot at en fyr som han, som altså var tvunget ut av politikken på grunn av varsler fra yngre kvinner i partiet, skulle bli leder for trøndernes tradisjonsrike Arbeiderparti. Veien dit, skriver han, er det for tidlig å skrive om.

Giske skriver godt, ja nesten lyrisk om, den store vekkelsen som virker å ha kommet til ham etter at han var ferdig med den sentrale delen av partiet, Oslo og Stortinget. Se bare her: «Støyen man har levd med gjennom så mange år, legger man ikke merke til før det blir stille. Når larmen fra journalistene, rådgiverne, saksbehandlerne, organisasjonene, lobbyistene og ekspertene bare er en fjern dur. Det er ikke flere ord. Bli ferdige og kom hjem til stillheten etterpå, skriver dikteren Rolf Jacobsen. Stillheten som legger seg som en fugleunge mellom dine hender. Først da kan man – kanskje – høre de andre lydene, fra andre folk, fra andre stemmer».

De andre kloke, rene og ukorrumperte stemmene på grasrota, vanlige folk, får vi tro han mener. Nidaros sosialdemokratisk forum er Giskes nye maktbase, og nullpunktet for hans gjenoppbygningsprosjekt. På kort tid er det kommet til 4000 medlemmer. Det er et imponerende prosjekt. Giske har virkelig sett lyset, og framstiller seg som en nyfrelst, født på ny-sosialdemokrat. Som den første i en ny menighet, i en ny kirkeretning. Han er frelseren, født på et kaldt, lite kontor i Trondheim. Myten bygges slik: «Årsmøtet var unnagjort på en halvtime. Så gikk vi ut og tok en øl. Dermed var jeg tilbake på toppen – i maktens dypeste dalsøkk. Som leder i Trøndelags suverent minste lokallag, ja, kanskje Norges minste».

Alle bevegelser, partier og religioner har en skapelsesberetning, en myte eller en fortelling om de få som møttes under tøffe kår. Slik lyder Giskes. Man får en følelse av at han ønsker å bygge sitt eget parti. Et nytt Arbeiderparti. Eller skal han inn i det gamle og ta over?

Den reformerte Giske tar som en tørrlagt alkoholiker avstand fra fortida. Landets kanskje råeste maktpolitiker og nettverksbygger, nachspielkonge og partystatsråd, fjerner seg selv, som i en sovjetkommunistisk retusjering, fra elitekulturen og fra historien om Arbeiderpartiets nedtur. Som om han, som en av partiets mektigste gjennom flere tiår, er uten skyld eller ansvar.

I den mest presise av vitenskapers ånd, etterpåklokskapen, tar han et oppgjør med egen debatteknikk − Giske var anerkjent som partiets råeste debattant − men ansvaret legges på andre: «Som tidligere toppolitiker var jeg i mange år trent i at debatt betyr å vinne, ikke å lytte og lære». Høyres Torbjørn Røe Isaksen roses, mens den politiske kulturen han selv vokte opp i − og i stor grad jo var med å skape − får skylda for å ha framdyrket en hang til «ironisere, angripe og kjøre med dampveivals». Hos våre egne var det ingenting som skapte større applaus og jubel enn slike øvelser, skriver han.

Det brutale 2017-valget er behørig omtalt. Etter fire år i opposisjon, tapte Arbeiderpartiet oppslutning. Men heller ikke her er Giske fryktelig tydelig på eget ansvar. Selv om det i samtida ikke var tvil om hvor ansvaret lå for en dårlig valgkamp. Partinestor Martin Kolberg pekte rett på Trond. Men Giske peker først på fond og byggesaker som forklaring, altså på Jonas Gahr Støre uten å nevne hans navn. Og han er fortvila over at partiet aldri tok den viktige debatten om hvorfor de gjorde et så dårlig valg. Altså uten å problematisere egen rolle i valgkampen, sitt eget ansvar som nestleder i partiet for å løfte blikket, eller den ødeleggende maktkampen med Marianne Martinsen etter valget og den totalt lammende me too-krisa som slo inn som ei bombe i partiet bare tre måneder etter valget. Martinsen sa seinere at «hun skulle ønske Trond Giske ville gi Ap ro».

Støre er en perifer figur i boka. Giske er ganske sikkert fornøyd med måten han selv har utdefinert Støre i teksten. Han lar tante Jorunn sette kniven i hans nemesis: «Jeg skjønner ikke den nye tankegangen, sa tante da hun hadde lest et intervju der den nyvalgte partilederen, Jonas Gahr Støre, kalte seg en «self made man» i politikken. En 92-åring på Trondhjems Hospital så hvordan tåkebankene kom inn over fjorden fra vest». Tåkebanker fra vest.

Ordene er ikke tilfeldige.

16.11.2023
10:50
21.11.2023 14:25Mest lest

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Håvard Sæbø

Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

Sebastian Christiansen / Forsvaret

Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jan-Erik Østlie

Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Colourbox

Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

Espen Solli

Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

Berit Baumberger

Skitbyen-Berit med ti råd til Nav

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Martin Guttormsen Slørdal

Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Ylva Lie Bjerke

Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen