JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Helseforetakene settes under lupen»

De rødgrønne partiene kan skyve oppgjøret om helseforetakene fram i tid, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

De rødgrønne partiene kan skyve oppgjøret om helseforetakene fram i tid, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Frøydis Falch Urbye

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Ap, Sp og SV strides om hvordan sykehusene bør organiseres.

kjell.werner@anb.no

Dette blir en het potet for en eventuell rødgrønn regjering. SV og Sp vil skrote dagens modell med helseforetak. Nå åpner Ap for å utrede hvordan modellen kan bli bedre. Arbeiderpartiets programkomité går nemlig inn for å utrede «alternative former for demokratisk forankring». Forutsetningen er at det skjer uten å utfordre prinsippet om statlig eierskap.

I et nettoverført intervju med Klassekampens Bjørgulv Braanen holder Ap-leder Jonas Gahr Støre fast på at regional styring av sykehusene er klokt. Støre har heller ingen sans for en ny finansieringsmodell der investeringer og drift skilles slik Sp og SV ivrer for. Dette vil ikke gi sykehusene mer penger, hevder Ap-lederen. Løftet om en utredning må karakteriseres som en håndsrekning overfor de rødgrønne vennene i Sp og SV. I tillegg lover Ap å gjennomgå antallet helseforetak og gjøre det tydelig hvilke beslutninger som skal tas av helseministeren.

Modellen med helseforetak er en ektefødt Ap-baby fra Jens Stoltenbergs første regjering i år 2000. Sykehusene ble overført fra fylkeskommunene til staten. Daværende helseminister Tore Tønne fikk også gjennomslag for ideen om å organisere sykehusene mer etter bedriftsøkonomiske prinsipper. Etter den tid har Erna Solbergs regjering sørget for å kaste politikere ut av helseforetakenes styrer. Dermed er det byråkrater som styrer sykehusene på basis av politiske signaler fra helseminister Bent Høie.

Støres justering av kursen startet allerede i november 2019. Da gjorde han det klart at flørtingen med New Public Management er et tilbakelagt stadium for Arbeiderpartiet. Det innebærer at markedstenkningen og målstyringen i helseforetakene skal reduseres. Ap lover sterkere politisk sykehusstyring. Partiet vil samtidig ha en tillitsreform der de ansatte gis økt medvirkning. I tillegg skal det bli slutt på innsatsstyrt finansiering og regjeringens prestisjeprosjekt med fritt behandlingsvalg.

Ap står fortsatt langt unna SV og Sp, som jo i sin tid var imot dannelsen av helseforetakene. Men Ap tviholder ikke lenger på alle tankene fra Tore Tønne. Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne, Ingvild Kjerkol, lover å riste i modellen. På den annen side vil SV og SV bli tvunget til å komme opp med et klarere alternativ enn det som så langt er presentert fra den kanten. Ap-babyen har riktignok blitt myndig, men den kan fortsatt vokse med oppgaven. Foretaksmodellen må ikke kastes ut med vaskevannet.

De nye Ap-tankene innebærer at det blir satt plaster på et åpent sår. Det rødgrønne partiene kan skyve oppgjøret om helseforetakene fram i tid. Ap, Sp og SV bør heller bruke valgkampen til samlet å rette skytset mot regjeringens sykehuspolitikk.

Warning
Annonse

Flere saker

Annonse