JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommntar:

Hvis vi skal redde kloden, må vi lande på «månen»

Norsk sokkel kan bli fornuftig lagringsplass for CO2.

Norsk sokkel kan bli fornuftig lagringsplass for CO2.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Klimatrusselen må møtes med tiltak på bred front.

kjell.werner@anb.no

En av løsningene er å fange og lagre gassen CO2. Vi har i friskt minne den mislykkede «månelandingen» i den rødgrønne regjeringens tid. I sin nyttårstale 1. januar 2017 proklamerte daværende statsminister Jens Stoltenberg at Norge skulle skape teknologien som ville gjøre det mulig å rense utslipp av klimagasser. Høsten 2013 ble planene om fullskala CO2-rensing ved Mongstad-anlegget skrinlagt. Men månelandingen var bare delvis mislykket, for det har blitt jobbet videre med å realisere prosjekter for fangst og lagring av CO2. Nå ser nemlig Equinor lys i tunnelen.

- Jeg er veldig mye mer optimistisk nå, sier Equinor-sjef Eldar Sætre. Nylig signerte Equinor, Shell og Total en avtale med sju europeiske industriselskaper med tanke på å lagre CO2-utslippene fra disse bedriftene under Nordsjøen. Dette prosjektet kan bli vinn-vinn for både aktører, myndigheter og ikke minst klimaet på kloden. Planen er å lage hydrogen direkte fra naturgass og samtidig lagre utskilt CO2 dypt nede under havbunnen på norsk sokkel. Når hydrogen brennes, kommer det bare rent vann ut av eksosrøret. Her er det altså ikke noe klimaskadelig CO2-utslipp.

- Det blir ikke nullutslipp uten CO2-lagring, hevder seniorrådgiver Olav Øye i Bellona. Han poengterer at fornybar strøm kan bidra til å elektrifisere store deler av transportsektoren, men for industrivirksomhet for stål, sement og kjemikalier er det vanskelig eller umulig å fjerne CO2-utslipp med fornybar energi. For denne industrien vil fangst og lagring av CO2 være løsningen på klimautfordringen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Men for at disse ideene skal kunne settes i verk, må myndighetene også bidra økonomisk. Dagens regjering har allerede brukt 3,3 milliarder kroner på prosjektet siden 2014. Og mer kommer. Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) har nemlig varslet at det bevilges 225 millioner kroner på neste års statsbudsjett til dette formålet. Men et fullskalaanlegg vil trolig koste et tosifret antall milliarder, så det er et stykke igjen. Her er det naturlig med et spleiselag, men det synes allerede klart at regjeringen må strekke seg enda lengre. Det pågår også lokale forprosjekter i Norge for å realisere fangst og lagring av CO2.

Lagring av CO2 under havbunnen på norsk sokkel er allerede en realitet. Det skjer ved feltene Sleipner, Gudrun og Snøhvit. Norge er allerede i front internasjonalt med forskning, testing og fullskalaprosjekter. Det er over ti år siden Jens Stoltenberg staket ut kursen. Nå er det på tide å ta ett skritt videre slik at vi kan foreta en vellykket «månelanding» på norsk sokkel. Det er ingen grunn til å gråte over spilt melk. Den som intet våger, intet vinner.

Annonse
Annonse