JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fellesskapet svikter sårbare barn og unge når de settes ut på anbud og det ikke finnes offentlige tilbud, skriver Cathrine S. Amundsen.

Fellesskapet svikter sårbare barn og unge når de settes ut på anbud og det ikke finnes offentlige tilbud, skriver Cathrine S. Amundsen.

Kathrine Geard

Kronikk

«Hvorfor brenner det i barnevernet?»

Det brenner altfor ofte i barnevernet, men den største brannen er systemsvikten som skyldes at det offentlige i flere tiår har drevet barnevernet som et konkurransebasert marked.
17.10.2022
12:30
19.10.2022 09:19
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Regjeringen sier i Hurdalsplattformen at den vil fase ut de store kommersielle aktørene fra barnevernet.

Målsettingen vil ikke oppnås uten at regjeringen vinner det som er ferd med å utvikle seg til en hard politisk kamp.

Det er mye som står på spill for de store kommersielle barnevernskonsernene og deres eiere.

Ifølge A-magasinet har de offentlige innkjøpene i det kommersielle barnevernet økt med 40 prosent fra 2016 til 2021. Erna Solbergs regjeringer har systematisk svekket den offentlige barnevernsberedskapen og latt kommersielle overta det som for dem har vist seg å være svært lukrative markeder. 

NHOs relativt ferske bransjeforening for kommersielle velferdsbedrifter, NHO Geneo på folkemunne kalt «NHO Velferdsprofitt», har selvsagt kastet seg inn i debatten.

De bagatelliserer konsekvensene av kommersialiseringen i håp om at deres medlemmers markeder skal fortsette å vokse i fred. NHO Geneos direktør, Karita Bekkemellem, avviser at det i det hele tatt er relevant å diskutere kommersialiseringen av barnevernet (Dagsavisen 30.09). Direktøren mener at det å diskutere hvorvidt man skal ha en «velferdsmiks» eller ikke, ikke hjelper «de ungdommene som er så psykisk syke at de tenner på institusjonene de bor på». Hun burde vite bedre.

NHO Geneos direktør sitter i det internasjonale styret til Norges nest største kommersielle barnevernsaktør, Humana, og i NHO Geneos styre sitter Humanas norske direktør Mona Vangsnes Lien. Humana sin institusjonsdrift har hatt en rekke alvorlige branner, der nettopp kommersialiseringen av barnevernet (det NHO kaller «velferdsmiks») bør være med i vurderingen av årsakene.

En 17 år gammel gutt tente 25.08.21 på barnevernsinstitusjonen Humana Idrettsveien på Eik i Tønsberg og ble siktet for mordbrann.

En varslet tragedie, skrev Klassekampen (25.10.21). Avisen hadde gjennomgått en rekke rapporter fra offentlige myndigheters tilsyn ved institusjonen. Rapportene fortalte at institusjonen var preget av ustabile bemanningsforhold, uklare rutiner, mangelfull opplæring av ansatte, og dårlige sikkerhetsrutiner. Flere av kildene avisen snakket med skildret en institusjon som ikke var rustet for å ta vare på en 17-år gammel gutt med stort hjelpebehov.

Gutten fikk ikke et godt offentlig tilbud og ble en kasteball. Tre institusjoner ville ikke ta han imot, men Humana sa ja. Som faren til gutten sa: «Barnevernet var desperate, fordi de ikke klarte å finne noen plass til ham. Så de satte ham ut på anbud.» En ansatt sa: «Denne gutten passet mer inn på psykiatriske institusjoner. Jeg vet ikke, men de fant vel ingen slike plasser. Ledelsen i Humana ønsket bedre økonomi og det var kanskje derfor han kom inn.»

Humanas norske direktør Mona Vagnsnes Lien er for øvrig medeier i eiendomsselskapet Fjordgløtt AS, som leide ut boligen som brant i Tønsberg.

Eiendomsselskapet leide også ut et bygg til Humana i Horten. I 2020 innkasserte Lien ifølge Klassekampen et utbytte på 800.000 for utleie av disse boligene.

Det skjer feil i alle velferdstjenester, uansett drift, men det er kun når kommersielle selskaper driver at det er grunn til å mistenke at dette skjer som følge av et privat profittmotiv. I Sverige har Humana blitt beskyldt for å kreve opp imot 40 prosent av institusjonenes omsetning i profitt til eierne. Beskyldningene kom i forbindelse med en tragedie der en fem år gammel gutt i Humanas omsorg druknet og det hadde vært svikt i Humanas bemanning.

Den største brannen i barnevernet i dag er systemsvikten som skyldes at det offentlige i flere tiår har drevet barnevernet som et konkurransebasert marked.

Fellesskapet svikter sårbare barn og unge når de settes ut på anbud og det ikke finnes offentlige tilbud. Det offentlige barnevernet driver etter «just in time»-prinsippet, som innebærer at når ungdommer trenger hjelp raskt så har de ofte ikke noe annet valg enn å betale dyrt for det i markedet.

Og ikke overraskende er det store kommersielle konserner som tjener godt på denne systemsvikten, og oppnår høyest lønnsomhet nettopp på enkeltkjøpene. Humana fikk antakelig godt betalt for å gi gutten i Tønsberg et dårlig tilbud.

Regjeringen har mål om å rette opp systemsvikten når den i Hurdalsplattformen sier den gradvis vil fase ut de store kommersielle aktørene fra barnevernet.

Det betyr å fase ut Humana og flere av NHO Geneos bedrifter som i dag lever godt på offentlige penger. De fire store selskapene i institusjonsbarnevernet er alle er del av store konsern. Tre av dem, blant annet Humana, er svenskeid og flere har forgreininger til skatteparadis.

Når selskaper drifter barnevernet for å tjene penger, og samtidig tar seg av de mest utsatte ungdommene, må det stilles spørsmål ved hvordan de bruker de offentlige pengene. Velferdstjenesteutvalget som undersøkte dette kom til denne erkjennelsen: «Utvalget har enkelte steder i utredningen antatt at større konsern antakelig klarer å realisere noen typer av stordriftsfordeler i sin produksjon, men om disse (eventuelle) fordelene primært tilfaller brukerne i form av høyere kvalitet på tjenestene eller eierne dersom besparelser ikke brukes for å forbedre tjenestetilbudet og kvaliteten for brukeren, lar seg ikke gjøre å stadfeste.»

I desember 2021 brant en av Humanas institusjoner på Jessheim og ble stengt. I slutten av september brant en av Humanas institusjoner på nytt, denne gangen i Agder. Politiet hadde da rykket ut til bråk ved institusjonen to dager på rad.

I Sivilombudsmannens 2019 rapport om Humanas to institusjoner på Jessheim gikk mange av funnene fra Tønsberg igjen: «Ustabilitet og hyppige utskiftninger i personalgruppen kan utgjøre en risiko for utrygghet og manglende kontinuitet for ungdommene. Vi fant at det var behov for mer opplæring, for å sikre at alle som skal jobbe i avdelingene har kunnskap og kompetanse som setter dem i stand til å ivareta den målgruppen som institusjonsavdelingene er godkjent for, het det. Det ble funnet gjentatt ulovlig bruk av tvang i akutte faresituasjoner.»

Det brenner altfor ofte i barnevernet og det skjer ganske sikkert av ulike grunner. Skal samfunnet komme til bunns i hvorfor ungdommer blir så fortvilet at de tenner på, så skylder vi dem å vurdere hver enkelt sak for seg.

Systemsvikten i markedssystemet det offentlige driver og profittjaget i en del av de kommersielle selskapene, må også være med i vurderingene av sammensatte årsaker.

Det er mer nærliggende å tro at regjeringen er inne på noe med sine forslag om at barnevernet må avkommersialiseres, enn å tro at løsningen er mer anbud, marked og profittjag slik NHO og de kommersielle aktørene hevder.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.10.2022
12:30
19.10.2022 09:19Mest lest

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.

Eivind Senneset

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

Hanna Skotheim

Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

Brian Cliff Olguin

Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

Skjermdump

Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Erlend Angelo

Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende

Håvard Sæbø

Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Guro Gulstuen Nordhagen

Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

Leif Martin Kirknes

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

Bjørn A. Grimstad

Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Alf Ragnar Olsen

Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

Lise Åserud / NTB

Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Vaggelis Kousioras / AP / NTB

Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe

SKURRER: – Det høres ikke ­veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.

SKURRER: – Det høres ikke ­veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.

Alf Ragnar Olsen

Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig