JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommenatar:

«I tradisjonell stil bygger Senterpartiet opp under en konflikt mellom by og land»

Marit Arnstad har leder komiteen som har utarbeidet forslaget til nytt Sp-program.

Marit Arnstad har leder komiteen som har utarbeidet forslaget til nytt Sp-program.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Senterpartiets nye program er interessant lesning.

kjell.werner@anb.no

Her er det mye tradisjonell og forutsigbar politikk. Men det er også nye tanker som vil måtte få innflytelse på en eventuell ny regjering etter valget neste høst. Industripolitikken til Sp er et konstruktivt eksempel på det siste. Også arbeidslivspolitikken synes rimelig patent, sett med fagbevegelens øyne.

Programkomiteen i Sp ønsker å sikre strategisk eierskap i viktige bedrifter og teknologier gjennom statlige investeringer. Slik tenker også Ap og SV. Partiet vil bruke 10 milliarder kroner på å etablere et grønt investeringsselskap for bedrifter som tar en ledende rolle for nye løsninger basert på grønt karbon. Senterpartiet vil også styrke ordningen for CO2-kompensasjon til norsk industri. Dette må eventuelt skje i tråd med EØS-avtalen. Noe annet vil ikke Ap kunne godta. Sp og SV må finne seg i at EØS-avtalen blir stående.

En rask gjennomlesning av Sp-programmet forteller oss at det er mye der som kan være samlende politikk for regjeringen som Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker seg – altså en regjering bestående av Ap, Sp og SV. Det er derimot mye i Sp-programmet som danner klar front mot Miljøpartiet De Grønne.

Senterpartiet vil gå til valg på å gjenopprette det reelle nærpolitiet. Dette kan bli en god sak for partiet. Selv regjeringens folk har sluttet å bruke betegnelsen «nær» når de omtaler politireformen – som slett ikke har blitt så nær som lovet. Om det rette svaret er å gjenopprette lensmannskontorer er en annen sak. Det interessante må være innholdet i polititjenesten og at hjelpen er nær når vi trenger den.

Videre går komiteen inn for å redusere selskapsskatten i visse distrikter med ett prosentpoeng. Her er ideen å innføre en lavere selskapsskatt i de samme delene av landet som i dag er omfattet av lav eller ingen arbeidsgiveravgift. Den geografisk differensierte arbeidsgiveravgiften er et system som fungerer godt siden det innebærer at arbeidskraften er billigere i disse delene av landet. Problemet med en differensiert selskapsskatt er at det fort kan bli postkasseselskaper uten ansatte.

– Vi må legge til rette for vekst i hele landet, ikke bare i byene, sier Marit Arnstad. Hun har ledet komiteen som har utarbeidet forslaget til nytt Sp-program. Her foreslås det blant annet å sette av 12 milliarder kroner til bygdevekstavtaler, som motsats til dagens byvekstavtaler i de store byene. Disse 12 milliardene må tas fra et sted, og da er det nærliggende å tenke at byene vil bli taperne.

I tradisjonell stil bygger altså Senterpartiet opp under en konflikt mellom by og land. Sp bør innse at det her ikke er noen motsetning. Det gamle slagordet «By og land, hand i hand» er like gyldig som før.

Annonse
Annonse