JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Kommunene er i stor pengemangel»

SVS Karin Andersen mener det haster med å gi kommunene enda flere ekstra korona-milliarder.

SVS Karin Andersen mener det haster med å gi kommunene enda flere ekstra korona-milliarder.

Stig Weston

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Kommuner over hele landet er hardt økonomisk rammet av korona-krisen.

kjell.werner@anb.no

For kommunene og fylkene samlet ligger det an til en manko på mellom 18 og 27 milliarder kroner. Det mener KS som er kommunesektorens interesseorganisasjon. Ifølge KS-økonomene vil kommunene trenge mellom 12,5 og 20 milliarder for å få endene til å møtes. Anslaget for fylkeskommunene er et gap på mellom 5,5 og 6,8 milliarder.

– Staten har hele tiden vært tydelig på at vi selvfølgelig skal stille opp for kommunene og sørge for at de er i stand til å levere gode tjenester, også når denne krisen er over, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) til Klassekampen. Men han kan ikke love ekstra korona-milliarder allerede når revidert nasjonalbudsjett legges fram 12. mai. Astrup mener det er behov for å gå nærmere inn i tallgrunnlaget.

Følg oss på Facebook

Regjeringen har nemlig satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe fram til april 2021 for å gi bedre oversikt over hva kommunenes faktiske korona-tap vil bli. Denne arbeidsgruppa vil underveis komme med delrapporter. Samtidig gjør Astrup det klart at regjeringen ikke kommer til å vente til 2021 «hvis det er behov for penger» før den tid. Det hører med til historien at kommunesektoren allerede har fått 6,5 milliarder i ekstra korona-penger.

Kommunene vil tape opp mot ti milliarder i skatteinntekter. Det er videre snakk om store ekstrautgifter innen helse og omsorg, økt sosialhjelp og i forbindelse med gjenåpningen av skoler og barnehager. Kollektivselskapene rundt om i landet mister også store billettinntekter. På den annen side kan kommunene spare inn litt på at lønnsstigningen blir lavere enn budsjettert.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Kommunalminister Astrup ber kommunene om å ha mest mulig normal drift. Samtidig oppfordrer han til å effektivisere mer. Det er ifølge Astrup «ekstra viktig» i den situasjonen landet er i nå. Han poengterer at den økonomiske aktiviteten vil bli lav i lengre tid. Dermed blir det økonomiske handlingsrommet for offentlig sektor trangere.

Regjeringen er tydeligvis interessert i å holde hardt på pengeboka, ikke gi mer ekstra til kommunene ved denne korsveien. Det kan komme til å straffe seg når politikerne på Stortinget skal behandle revidert budsjett før sommeren. Lederen i Stortingets kommunalkomité, SVs Karin Andersen, er utålmodig. Hun mener det haster og varsler en ny ekstrabevilgning på 10 milliarder kroner allerede nå.

Regjeringen og de folkevalgte har klart å utarbeide den ene krisepakka etter den andre på rekordtid. Det må være mulig å få grove anslag for korona-tapene i kommunesektoren like raskt. Så får man ta finregningen i neste runde. Kommunene må i det minste få klare forsikringer fra våre fremste folkevalgte allerede nå.

Annonse
Annonse