Hver tredje arbeidssøker har vært ledig i mer enn ett år. Antallet er dobbelt så høyt som under finanskrisen. Men det er verre enn som så, skriver Svein-Yngve Madssen.
Tormod Ytrehus
Kommentar:
«Krisen det ikke finnes noen vaksine mot»
LO-økonomene frykter tida etter pandemien. Det er det all grunn til å gjøre.
sym@lomedia.no
– Vaksinetempoet vil avgjøre hvor raskt norsk økonomi vil hente seg inn, sa finansminister Jan Tore Sanner da han presenterte revidert nasjonalbudsjett.
Det er en vurdering som fagfolkene i LOs samfunnspolitiske avdeling deler. I sitt nye samfunnsnotat ser de på hvordan norsk økonomi og arbeidsmarked vil utvikle seg i tida som kommer.
Bedre tider vil komme for landet. Men langt fra alle kan glede seg over økt forbruk og voksende brutto nasjonalprodukt. LO-økonomene mener vi står overfor en «hysterese-risiko». Da jeg googlet det for meg ukjente begrepet, kom det opp omtrent 599.000 treff. LO-økonomene bruker hysterese for å beskrive en situasjon hvor arbeidsledigheten fortsetter å holde seg høy, selv om krisen som førte til økt ledighet, blir borte. For nøyaktig ti år siden var advarselen om hysterese den samme, den gang fra OECD. Mange langtidsledige kom seg aldri tilbake i jobb, selv om krisen i Norge var over. Dagens situasjon er mer krevende. Under pandemien har andelen langtidsledige økt fra 11 prosent i mars 2020 til 54 prosent i april 2021. Hver tredje arbeidssøker har vært ledig i mer enn ett år. Antallet er dobbelt så høyt som under finanskrisen. Men det er verre enn som så.
Vi liker å se på Norge som et land hvor alle jobber og har verdens høyeste kompetanse. Det er tydelige sprekker i det glansbildet. Andelen norske menn i alderen 25–54 år som er i arbeid, ligger 1,5 prosentpoeng under gjennomsnittet for OECD-landene. Norge er heller ikke best på utdanning, skal vi tro regjeringens Perspektivmelding. Sannheten er at vi sliter tyngre enn mange andre land med å få unge mennesker til å fullføre videregående utdanning.
LO-økonomenes bekymring er at nettopp denne gruppen vil bli hardt rammet av pandemien. Rundt 120.000 under 30 år er nå arbeidssøkere eller registrert hos Nav med nedsatt arbeidsevne. LO-økonomene skriver at «det har blitt et stadig skarpere skille mellom de som har fullført videregående utdanning og de som ikke har gjort det.» LO-økonomene er også bekymret for at pandemien har rammet mange sårbare unge. Det kan bety at de vil slite ekstra hardt og mange vil ikke klare å fullføre en videregående eller høyere utdanning. De frykter en «ungdomsgenerasjon som vil oppleve varige følger av krisen».
Det er bred enighet om at pandemien har satt fart i den digitale utviklingen i arbeidslivet. Det betyr at vi som har beholdt jobbene våre under krisen, har tatt store teknologiske steg underveis. Kompetanse har blitt enda viktigere. Permitterte og arbeidsledige har mistet koronaåret med kompetansepåfyll. Det betyr at kunnskapsgapet mellom dem og oss øker.
Les også: Arbeidsledig? Her er karriererådgiverens 10 tips
Krisen har rammet sosialt skjevt og mange arbeidsløse er lavtlønte og har liten utdanning. Ekspertutvalget som har sett på grunnlaget for verdiskapning, velferd og sysselsetting etter pandemien, understreker at mange av jobbene som nå forsvinner, aldri vil komme tilbake. Det betyr at unge mennesker med lite utdanning får stadig færre jobber å kjempe om. Utvalget trekker også fram betydningen av den norske arbeidslivsmodellen som «har vist seg robust gjennom ulike sjokk og kriser og er et godt rammeverk for omstillinger». Tida vi går inn i vil preges av nettopp store omstillinger i arbeidslivet. For å møte disse endringene vektlegger ekspertutvalget behovet for kompetanseheving, etter- og videreutdanning og et nært samarbeid mellom utdanningssystemet og arbeidslivet.
Det kan virke som det er bred politiske enighet om at pandemien rammer sosialt skjevt og at det er viktig å få flere i arbeid. Leser vi regjeringens Perspektivmelding og hører på Høyre-leder og statsminister Erna Solberg, så er mye av svaret at helserelaterte ytelser må strammes inn. Det betyr å svekke ordninger slik at uføre og sykemeldte velger arbeid framfor trygd. Samtidig må næringslivet stimuleres gjennom kutt i formuesskatt og avgifter. Høyre-filosofien er at næringslivet fungerer best når det belønnes, mens de utenfor arbeidslivet trenger straff.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har en annen tilnærming. Han mener løsningen er en sterkere velferdsstat, en styrket fellesskole og en bedre oppfølging av unge som trenger hjelp fra Nav. I sin kommentar til revidert nasjonalbudsjett sa han at vi trenger en «historisk satsing» for å hjelpe folk inn i jobb og skape nye arbeidsplasser. Skal vi tro Ap-lederen og andre rødgrønne politikere, så er det et tydelig skille i politikken mellom høyre og venstresiden.
Men, en historisk satsing er noe helt annet enn det vi har sett i opposisjonens forslag til alternative budsjetter de siste årene. Regjeringen har så langt brukt 229 milliarder kroner på krisetiltak i forbindelse med koronapandemien. En akutt virussykdom krever rask handling. Men det gjør også unge mennesker som er i ferd med å møte veggen. Får de ikke hjelp i dag, vil det ikke hjelpe med tiltak om noen år. Unge mennesker som havner utenfor arbeidslivet over tid, blir der ofte permanent.
Derfor er frykten til LO-økonomene helt reell. Vi kan få en ungdomsgenerasjon som blir rammet for livet. Og det finnes ingen annen vaksine enn politisk handlingskraft og milliarder av kroner.
Men det finnes også en annen og større utfordring. Det er de mange tusen menneskene som aldri vil komme inn i et stadig mer krevende arbeidsliv. Dem vi aldri rakk å hjelpe, fordi det ikke var noen akutt krise. Dette er mennesker som også har krav på meningsfylte og anstendige liv, hvor de opplever at de bidrar og ikke er utenfor resten av samfunnet.
Mye lest: Linn (38) ble «naver»: – Jeg så et system hvor effektivitet er viktigere enn å hjelpe sårbare mennesker
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.
Aslak Bodahl