JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Kuttet i dagpenger må reverseres»

Dagpengekuttet går ikke bare ut over alle dem som fortsatt lever på dagpenger, men legger også press på allerede pressede lavlønnsbransjer, skriver ungdomsutvalget.

Dagpengekuttet går ikke bare ut over alle dem som fortsatt lever på dagpenger, men legger også press på allerede pressede lavlønnsbransjer, skriver ungdomsutvalget.

Hanna Skotheim

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
I det stille har permitterte og arbeidsledige fått kuttet sine dagpenger. Er det dette regjeringen mener med at «det er vanlige folks tur»?

Mange av Fellesforbundets medlemmer har i løpet av de siste to årene fått erfaring med å være Nav-er.

Enten man har blitt permittert periode på grunn av smittevernreistriksjoner eller mistet jobben, vet flere nå hvor tøft økonomisk det er å ikke få full lønn på konto hver måned. Vi har medlemmer som har fortalt at de har måtte selge klærne sine eller spise havregryn uker i strekk for å klare seg på det verste.

Derfor har det vært en viktig oppgave for fagbevegelsen å kjempe for en dagpengeordning det er mulig å leve av.

Våren 2020 overkjørte de rødgrønne partiene Høyre-regjeringen og forbedret dagpengeordningen. Permitterte og arbeidsledige fikk 80 prosent av lønnen opptil 3 G i dagpenger og feriepenger på dagpenger – også de med de minste inntektene fikk rett på dagpenger. Dette har betydd ekstra sårt tiltrengte kroner til mange som hadde lite fra før.

31. mars gikk den forbedrete dagpengeordningen ut.

Et flertall på Stortinget stemte mot Rødts forslag om å forlenge ordningene. Det betyr at arbeidsledige og permitterte må leve på 62,4 prosent av lønnen de har hatt, og alle de som ikke har klart å tjene over 1,5 G mister retten til dagpenger. Det vil bli dramatisk for veldig mange mennesker.

Så hvorfor har flertallet på Stortinget, inkludert Arbeiderpartiet, kuttet i dagpengeordningen nå?

Det er sant at arbeidsledigheten har gått ned de siste månedene og at det er flere ledige stillinger enn på lenge. Men det er ikke slik at det ikke lenge finnes arbeidsledige folk her i landet. Ifølge NAV var det i mars 2022 fortsatt 109 100 arbeidsledige. Fortjener ikke de dagpenger som det er mulig å leve av? Er ikke et kutt i deres dagpenger like dramatisk som da vi var dobbelt så mange som gikk på NAV?

Dagpengekuttet går ikke bare ut over alle dem som fortsatt lever på dagpenger, men legger også press på allerede pressede lavlønnsbransjer.

Høyresiden vil si at det skal lønne seg å jobbe, og at det derfor må betales så lite som mulig i offentlige stønadsordninger. Men anstendige utbetalinger fra NAV, er helt nødvendig for å forhindre at vi får det Arbeiderparti-politikeren Christian Holtermann Knudsen kalte en reservearmé av fattige arbeidsledige som arbeidsgiverne bruker til å holde lønningene ned og arbeidstiden oppe. Det kan ikke bli så surt å gå på dagpenger at arbeidsfolk må takke ja til sosial dumping for å overleve. 

Gjennom pandemien har vi demonstrert og kjempet for en krisepolitikk for arbeidsfolk med dagpenger å leve av.

Nå må vi vise solidaritet med de som fortsatt står uten jobb og de som vil bli rammet av permitteringer og arbeidsledighet i fremtiden. Vi krever at regjeringen holder sitt løfte fra valgkampen om at «det er vanlige folks tur» og forlenger den forbedrete dagpengeordningen.

Aktuelt: Nye regler for AAP fra 1. juli

Skrevet av:

Ungdomsutvalget i Fellesforbundet Oslo og Akershus

Gabrielle Grinni, ungdomsleder i Fellesforbundet 4 Oslo Transportarbeiderforening

Andreas Tharaldsen, ungdomsleder i Fellesforbundet avdeling 10

Redwan Abdilahi Kahiye, ungdomsleder i Fellesforbundet 600 Bygningsarbeidernes fagforening

Joar Viken, ungdomsleder i Fellesforbundet 601 Tømrer- og byggfagforeningen

Eirik Tønderum Holm, ungdomsleder i Fellesforbundet 56 Oslo og omegn bussarbeiderforening

Kristian Wexels Riser, ungdomsleder i Fellesforbundet 189 Trandum jern og metall 

Trygve Bjørnvold Jakobsen, ungdomsleder i Fellesforbundet 87 Kjeller jern og metall

Oskar Lindøe, ungdomsleder i Fellesforbundet avdeling 1

Ragnhild Nyeggen, regional ungdomssekretær i Fellesforbundet 

Annonse

Flere saker

Annonse